Els robatoris a docimilis de Sant Cugat del Vallès han baixat gairebé un 50% durant els primers sis mesos de 2019. En total, en aquest primer semestre d'any es van produir 170 robatoris en habitatges, el que suposa un 48% menys que en el mateix període de 2018, quan la xifra va ser de 326 delictes d'aquesta tipologia. Són dades publicades pel Ministeri d'Interior.
D'aquesta manera es manté la tendència iniciada durant el 2018, quan per primera vegada en dotze anys van disminuir els robatoris a domicilis a Sant Cugat. I és que entre 2014 i 2017, la xifra de robatoris va augmentar més d'un 100%, passant d'uns 320 a 664.
Pel cap dels Mossos d'Esquadra a Sant Cugat, Manel Rodríguez, els robatoris a domicilis suposaven el principal problema de seguretat a la ciutat. Per tal de frenar els robatoris, des de l'Ajuntament es va impulsar una millora en la coordinació entre la Policia Local i Mossos d'Esquadra i també es va crear una unitat de paisà de la Policia Local per patrullar per les zones més sensibles.
Coordinació entre Mossos i Policia Local
"Les mesures aplicades per Policia Local i Mossos d'Esquadra i la coordinació entre els dos cossos han indicat una baixada important. Ho celebrem, però hem de continuar amb aquestes mesures perquè el descens es pugui mantenir", destaca el regidor de Seguretat de Sant Cugat, Francesc Carol, que afirma que els robatoris a domicilis "estan bastant controlats".
Carol aposta per mantenir la coordinació entre Mossos i Policia Local amb trobades setmanals. A més, organitzarà pròximament la Junta de Seguretat local, "que feia dos anys que no es convocava". D'altra banda, s'ha iniciat una prova pilot que consisteix en patrulles formades per un agent de cada cos policial amb l'objectiu d'optimitzar recursos, en casos en què hi ha lliure un policia local i un mosso i no tenen parella per patrullar.
Subcomissaria i més agents
De cara el futur, Francesc Carol explica que estan estudiant la implantació d'un sistema de càmeres "més eficients" i "menys invasives", especialment als districtes, on hi ha cases més aïllades i vulnerables als robatoris. Es tractaria de càmeres de lectura de matrícules que podrien alertar d'entrades de cotxes llistats en un registre de vehicles robats o relacionats amb delictes.
Finalment, per continuar amb la tendència a la baixa, el regidor de Seguretat assenyala el futur projecte de la subcomissaria de Policia Local a Valldoreix i la voluntat d'augmentar el nombre d'agents del cos policial, que es troba per sota dels ràtios establerts per llei. A més, Carol ha destacat que ha reubicat agents que fins ara feien tasques que podien desenvolupar administratius o tècnics: "Els policies han d'estar fent de policia, no funcions que podria fer un administratiu".