Els robatoris amb força a domicilis de Sant Cugat del Vallès van disminuir un 5% durant el 2018, segons dades dels Mossos d'Esquadra. Concretament, es van produir 664 robatoris en habitatges del municipi, 35 menys que el 2017, que en van ser 699. És la primera vegada en dotze anys que aquest tipus de delictes baixen a Sant Cugat. Tot i la davallada general, a Valldoreix els robatoris en domicili han augmentat un 81%, passant de 84 el 2017 a 152 durant el 2018.
"La lectura és positiva perquè hem trencat una tendència a l'alça", ha destacat el cap dels Mossos d'Esquadra de Sant Cugat, Manel Rodríguez, que ho ha emmarcat en un context on aquests delictes han augmentat un 10% en el conjunt de Catalunya durant el 2018. Tot i això, ha afirmat que no "abaixaran la guàrdia" i que "no es conformen" amb aquestes dades.
Cap dels Mossos d'Esquadra: "No és fruit de la casualitat"
Pel que fa a les detencions per robatoris amb força a domicilis, durant el 2018 se'n van produir 38, catorze de les quals van acabar amb ingrés a presó. Una xifra que també ha augmentat respecte al 2017, quan se'n van fer 29 detencions; i respecte al 2016, quan en van ser 11. "No és fruit de la casualitat", ha destacat Rodríguez sobre aquestes dades i ha assenyalat que és la conseqüència del treball conjunt entre Mossos d'Esquadra i Policia Local des de la primavera per fer front a aquests delictes.
Així, el cap dels Mossos ha afirmat que la prevenció de robatoris en habitatges és la prioritat per la comissaria de Sant Cugat i que entre tots els cossos implicats s'hi han dedicat entre 22.000 i 25.000 hores de feina. A més, ha emfatitzat el patrullatge de paisà, que ha assegurat que ha permès fer més detencions. Amb tot, ha afirmat que durant el 2018 s'ha dedicat més presència policial i més investigació per fer front als robatoris.
Entren quan no hi ha ningú a l'habitatge
Segons els Mossos d'Esquadra, la gran majoria de robatoris amb força en domicilis de Sant Cugat es fan quan no hi ha ningú dins dels habitatges i que els lladres eviten els enfrontaments. Així, el cos ha afirmat que només tenen "un o dos casos" en què els delinqüents s'han enfrontat amb els habitants. La proporció més gran dels robatoris s'haurien produït a partir de la tarda.
Cap dels Mossos d'Esquadra: "Se saben moure molt bé per zones boscoses, són invisibles"
En el nucli urbà, apunten des de la policia, els lladres entren per la porta principal forçant el bombí o per finestres si són plantes baixes. En el cas de cases aïllades dels districtes, acostumen a buscar habitatges pròxims a zones boscoses. S'amaguen fins que es fa de nit i entren pel jardí i acostumen a robar dues o tres cases en la mateixa acció. Segons els Mossos, els robatoris no s'allarguen més de cinc minuts.
Entre els lladres hi ha gent de l'Estat espanyol, principalment en robatoris en el nucli urbà. En el cas de les urbanitzacions, han detectat la presència de bandes provinents de països de l'Est, com Albània i Geòrgia. "Se saben moure molt bé per zones boscoses, són invisibles. No busquen l'enfrontament", ha destacat Manel Rodríguez. En aquest sentit, ha assegurat que també han incorporat patrulles de paisà en aquestes zones de vegetació.
La Floresta, Valldoreix, Mira-sol i Les Planes
Els robatoris a Valldoreix han augmentat de manera important durant el 2018, passant de 84 el 2017 a 152 durant el 2018. Per aquest motiu, és un dels punts de la vila on els Mossos asseguren que intensificaran la vigilància. "Han proliferat grups d'albanokosovars", ha assegurat Rodríguez.
D'altra banda, a la Floresta els robatoris el 2018 han estat 72, exactament els mateixos que durant el 2017. En aquest cas, el cap dels Mossos ha fet referència al carrer dels Pollancres, un dels focus més problemàtics per veïns i veïnes, que han passat de 12 al 2017 a 8 al 2018.
A Mira-sol els robatoris han caigut un 24% durant el 2018, quan se n'han registrat 127, mentre que el 2017 en van ser 168. Finalment, a Les Planes els Mossos van comptabilitzar sis robatoris durant el 2018, un menys que l'any anterior.
Finalment, en el nucli urbà s'ha passat de 367 a 305 robatoris, un descens del 17%.
"Continuem preocupats
L'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, s'ha mostrat satisfeta per la reducció de robatoris, tot i que ha assegurat que és una qüestió "prioritària". "Continuem estant preocupats. Una ciutat si no és segura, no funciona". I és que des del 2014 els robatoris han augmentat més d'un 100%, passant d'uns 320 a 664. I tot i la davallada, aquests 664 robatoris suposen una mitjana de gairebé dos al dia.
En aquest sentit, s'ha felicitat per la coordinació entre Policia Local i Mossos d'Esquadra i ha assenyalat tres eixos estratègics per fer front a la problemàtica: cooperació i coordinació, proximitat i col·laboració ciutadana i innovació i millores tecnològiques.
En aquest sentit, ha recordat que la Policia Local incorporarà dos drons per reforçar les tasques de vigilància i prevenció i s'instal·laran dotze càmeres de seguretat amb lector de matrícules i un sistema de control intel·ligent a La Floresta, Mira-sol i Valldoreix.
Falta d'efectius
Finalment, l'alcaldessa ha reclamat més agents dels Mossos d'Esquadra per la ciutat. En aquest sentit, el cap dels Mossos ha reconegut la falta d'efectius policials, ja que en els últims anys no s'han incorporat nous agents. "Com més recursos i més patrulles tinguem, millor", ha afirmat, tot i que ha afirmat que, en casos de necessitat, arriben agents d'altres comissaris com Granollers o Sabadell.
"Que a mi em consti, cap incident s'ha quedat sense atendre per manca d'efectius", ha assegurat Manel Rodríguez.