Els santcugatencs trenquen mites de l'autisme

Sant Cugat ha commemorat el Dia Mundial de l'Autisme

Sant Cugat s'ha tenyit de blau aquest dissabte, 7 d'abril, per celebrar el Dia Mundial de l'Autisme. L'Ajuntament de Sant Cugat, les fundacions Guru i Lovaas, el Grup TEA Sant Cugat (Trastorn d'Espectre Autista) i les empreses Specialisterne i Dinamiks han organitzat activitats durant la jornada per donar a conèixer entre els santcugatencs i santcugatenques la realitat sobre les persones amb condició d'espectre autista i trencar mites al seu voltant.

Les diverses entitats que treballen amb col·lectius de persones amb autisme o síndrome d'Asperger a Sant Cugat han muntat una paradeta durant tot el dia a la plaça d'Octavià, amb la voluntat d'informar als ciutadans i ciutadanes sobre les capacitats d'aquestes persones, el que poden aportar a la societat i la seva voluntat de normalització. A més, han volgut tenyir la ciutat de color blau amb el repartiment de centenars de globus d'aquest color, que simbolitza el treball amb l'autisme, amb la col·laboració de l'Associació de Comerciants de Centre Vila.

"La valoració ha estat molt positiva, hem participat totes les entitats, fundacions i empreses que treballem amb aquest col·lectiu", ha destacat la presidenta del Grup TEA Sant Cugat, Adelaida Soler, que ha afegit que l'objectiu era "sensibilitzar sobre l'autisme i donar-lo a conèixer". Segons explica, encara hi ha moltes persones que desconeixen que és el trastorn d'espectre autista. "El TEA és una condició, són persones que perceben el món d'una manera diferent però que tenne els mateixos somnis o desitjos que qualsevol", ha explicat Soler.

Un dels problemes, però, és que "el món no està preparat per acollir-los", en bona part pel desconeixement. "Tothom entèn que s'ha de posar una rampa en un edifici per fer-lo accessible a una persona amb cadira de rodes, però no se sap com fer el món accesible a les persones amb espectre autista", assenyala la presidenta del Grup TEA. Això obliga a les famílies a una "lluita" constant pels seus fills i per fer entendre en tots els àmbits la seva condició. Precisament una de les tasques principals de les entitats que treballen amb aquests col·lectius és donar suport i acompanyament. "Veiem que no estem sols. Per exemple, una mare del grup té el seu fill amb autisme i té 30 anys i això fa veure llum al final per moltes famílies que acaben de rebre el diagnòstic".

Així, que Soler demana a la societat "apropar-se i conèixer" les persones amb TEA i "canviar la mirada". "Si invertim en aquests nens, quan sigui adults podran aportar coses la societat. Si els deixem de banda, no tindran aquesta oportunitat", afegeix la presidenta del Grup TEA, que recorda també el potencial d'aquestes persones: "Tenen una part molt positiva. Ningú fa millor que ells una habilitat que dominin". En aquest sentit, Soler ha explicar que estan preparant formacions amb empreses de Sant Cugat per facilitar la incorporació laboral d'aquest col·lectiu.

FOTOS: Lali Álvarez

Més informació
 
Comentaris

Destaquem