La plaga de mosquit tigre a Sant Cugat “s'ha estabilitzat”. Així ho ha apuntat Joan Puigdomènech, regidor de Medi Ambient i Polítiques Ambientals, qui ha destacat l'èxit de les campanyes preventives i de control engegades per l'Ajuntament de Sant Cugat en els últims anys.
En aquest sentit, Puigdomènech ha destacat dos elements com a clau en l'èxit de la campanya. D'una banda, “les actuacions fetes per evitar aigües estancades i, d'aquesta manera, la proliferació de les larves” i, d'altra banda, “la col·laboració dels ciutadans localitzant llocs conflictius per a què l'Ajuntament pugui portar a terme les actuacions pertinents”.
Sergi Marqueta, tècnic responsable de l'empresa Filtronet, encarregada de combatre la proliferació de mosquit tigre a Sant Cugat des de fa tres anys, ha fet balanç de les actuacions fetes durant la present campanya.
Una campanya que s'estén d'abril a novembre, i que porta l'empresa a fer un miler d'actuacions per evitar la presència d'aquest insecte a la ciutat.
Un miler d'actuacions
Marqueta ha apuntat que en la campanya 2015 s'han fet 188 inspeccions mensuals i tractaments preventius arreu del municipi. Igualment, s'han inspeccionat setmanalment 10 paranys ubicats en 10 escoles bressol, i s'han atès les principals incidències registrades a partir de les queixes veïnals.
Igualment, ha destacat que “enguany, com a novetat, s'ha repassat la campanya de l'any passat, recollint les incidències del 2014, realitzant 55 accions preventives en punts detectats com a conflictius”.
D'aquesta manera, Marqueta ha apuntat que, des de l'inici de la campanya i fins a l'1 de setembre d'aquest any, s'han fet un total de 848 accions programades, 36 d'extraordinàries i 55 en el marc del pla especial de la preparació de campanya. D'aquesta manera, “calculem que la campanya d'enguany s'han portat a terme entre 1.100 i 1.200 actuacions, una xifra similar a la de l'any passat”.
Neteja de rieres
En el marc de la campanya per controlar el mosquit tigre, Puigdomènech ha remarcat la importància de mantenir netes les rieres del municipi. “No només pel tema del mosquit tigre, sinó també per evitar incidències en època de pluges”, ha matisat.
En aquest sentit, la sotsdirectora de Medi Ambient i Participació Ciutadana, Marina Casals, ha explicat el manteniment que s'està fent de les rieres del municipi.
D'una banda, Casals ha destacat que s'estan desforestant les rieres forestals del municipi. “Una desforestació selectiva que es fa dos cops a l'any, a la tardor i a la primavera”, ha apuntat. D'altra banda, pel que fa a les rieres urbanes i zones verdes del municipi, Casals ha explicat que aquestes mesures s'intensifiquen.