La pressió dels veïns de l'Eixample Sud ha obligat l'Ajuntament de Sant Cugat a replantejar-se el projecte de millora de voreres que preveia la tala de tots els arbres del carrer de Mariné i de Sant Eduard. Els veïns de la zona es van posar en peu de guerra després que el Consistori talés més de 70 arbres del carrer de Mariné i es van organitzar per evitar que l'acció continués a Sant Eduard, on la previsió era tallar una quarantena d'exemplars aquest mateix 22 de febrer.
Amb aquest objectiu, van exposar públicament la seva preocupació durant el ple municipal del passat 21 de febrer. La resposta de la tinent d'alcalde de Serveis Urbans, Cristina Paraira, va ser dir que no tallarien els arbres el dia següent, però que l'altre potser sí. Tot i això, ara l'Ajuntament ha rectificat i s'ha compromès a presentar una nova proposta d'actuació als veïns que tingui més en compte la preservació dels arbres.
"Davant la preocupació dels veïns calia fer alguna cosa per minimitzar l'impacte", ha detallat al TOT, Cristina Paraira, que ha afegit que estan ultimant una proposta per fer-la arribar als veïns i aconseguir arribar a un consens entre totes les parts implicades. Paraira ha recordat que es tracta d'una actuació per millorar l'accessibilitat a les voreres: "Hi ha trams on només hi ha arbre, i no hi ha pas per la vorera".
"Estem contents i esperançats que ens escoltin i es pugui arribar a un acord per salvar els arbres", ha explicat al TOT la veïna Marta Andreu. "Em va trucar la Cristina Paraira i em va dir que estiguessim tranquils, que no es tallarien els arbres i que ens presentarien una alternativa", ha afegit. Així, ara els veïns estan a l'espera de rebre les diferents propostes de l'Ajuntament i que esperen que siguin més respectuoses amb l'entorn. A més, els mateixos veïns també estan estudiant algunes alternatives que presentaran al Consistori.
Andreu ha ressaltat la importància de disposar d'arbrat al carrer i la necessitat de ser sensibles amb el medi ambient. "Al món ja ens hem carregat prou la natura. Els arbres ens donen la vida". És per això que el seu objectiu és preservar tots els arbres i, en cas que calgui, plantar més arbres per cada exemplar tallat: "Com a Finlàndia, quan es talla un arbre, se'n planten tres".
Preservar l'entorn
"Volem els nostres arbres", ha reclamat Andreu, que ha demanat a l'Ajuntament que tingui més sensibilitat en la protecció mediambiental i que si "la prioritat és preservar els arbres, es pot fer". En aquest sentit, també ha reivindicat que es replantin els arbres tallats al carrer de Mariné.
La tala d'arbres s'ha emmarcat en un projecte de l'Ajuntament per tal de millorar les voreres a l'Eixample. "És cert que hi ha un problema de voreres al barri, però el 80% està causats pels pals de telefonia, electricitat i faroles", ha assegurat la veïna.
En aquest sentit, Cristina Paraira ha emfatitzat que tot plegat ho preveu l'actuació: "També mourem enllumenat i soterrarem línies de telefonia. En cada tram s'ha de fer una actuació diferent per millorar la vorera".
Segons Andreu, dels sis carrers que s'incloien en el pla de millora de voreres, ara només a Sant Eduard queden arbres. "Estem disposats a fer un esforç per mantenir-los", ha afirmat Marta Andreu.
Marta Andreu també ha animat a tots els santcugatencs a actuar quan vegi tales d'arbres o altres situacions similars: "Ara estan tallant més arbres a la rambla del Celler o a Joan XXIII. Hi ha gent sorpresa i trista i s'ha d'anar a l'Ajuntament a fer una instància per donar la nostra opinió". Així mateix, ha animat als santcugatencs a expressar la seva opinió també en els plens municipals. "Que ens hagin escoltat, desmostra que es pot".