Una empresa de Sant Cugat s'ofereix a l'administració per atendre persones vulnerables

"És un moment molt dur i per les persones grans i discapacitats és brutal", alerta Gabriel Calzado

“La situació és crítica. Volem transmetre que podem ajudar i volem ajudar”. Aquest és el missatge d'Asisted, una empresa sense ànim de lucre de Sant Cugat dedicada a l'atenció domiciliària a persones grans i discapacitats, a l'administració pública. I és que el confinament de la població està afectant a les persones més vulnerables, especialment gent gran que viu sola i persones amb discapacitat que no poden fer-se càrrec de totes les seves necessitats.

Actualment Asisted compta amb 750 assistents i cuiden un miler de persones diàriament. "Tenim capacitat per cuidar-ne mil més", explica Gabriel Calzado, president de l'entitat, que afegeix: "Les entitats socials i administracions van desbordades, podem aportar la nostra estructura". Des de Serveis Socials i les xarxes de suport veïnals creades a Sant Cugat ja s'està donant suport també a les persones més vulnerables. De fet, la tinenta d'alcaldia de Serveis Socials, Núria Gibert, va posar en valor la coordinació entre voluntaris i l'Ajuntament i va destacar el caràcter solidari de molts santcugatencs.

Més info: Gibert, davant el confinament: "Serveis Socials donarà suport a tothom qui ho necessiti"

A més, Calzado envia un missatge a la societat a no oblidar aquest col·lectiu i fa una "crida a la solidaritat": "Aquest veí que veu una persona que està molt sola, que li faci la compra. A nivell de compromís i responsabilitat és una obligació moral amb les persones grans i dependents". Una "actitud" perquè aquest col·lectiu "se senti acompanyat".

Gran vulnerabilitat

Calzado explica que la situació és molt difícil per aquests col·lectius, ja que la seva vulnerabilitat s'ha agreujat amb les mesures de confinament. "És un moment molt dur i per les persones grans i discapacitats és brutal. Ho estan vivint amb molta angúnia, por i incertesa", apunta.

"Ja de per si aquest col·lectiu té un problema de solitud i una situació dura i ara s'ha agreujat", afegeix. I és que la necessitat de les persones grans i discapacitats a ser ateses "ha crescut de manera exponancial": "Persones que fins ara eren autònomes, ara s'han convertit en dependents perquè no poden sortir de casa".

A aquest fet se li ha d'afegir el tancament dels centres de dies per a gent gran i molts centres per a persones amb discapacitat. "Molta gent ha quedat desatesa", alerten des d'Asisted.

Les persones amb discapacitat també són un grup molt vulnerable amb el confinament: "D'aquest col·lectiu no se'n parla molt, però estan en una situació crítica. Els que tenen família ho van portant. Però els que no, estan en una situació d'indefensió molt important".

L'assistència

Les necessitats de les persones grans o discapacitades varia depenent de cada cas. Algunes només necessiten que el facin la compra o els tirin la deixalla. Altres, però, requereixen d'una atenció més intensa.

"Hem fet un pla de contingència per donar resposta a aquesta situació de confinament i gent que està sola a casa i necessita unes assistències bàsiques, com anar a comprar, higiene personal, neteja de la casa", detalla Gabriel Calzado.

Més info: Així viu un matrimoni de més de 80 anys el confinament

Mantenir el servei

Un factor important a tenir en compte són les mesures per evitar el contagi dels col·lectius vulnerables i garantir la seguretat dels treballadors. Minimitzar el contacte és fonametal per reduir el risc. Per exemple, des de Serveis Socials de l'Ajuntament han decidit només mantenir l'atenció domiciliària a les persones amb situacions de necessitat més gran.

Des d'Asisted consideren que hi ha persones que no poden prescindir d'atenció domiciliària per evitar "el deteriorament físic i emocional". En d'altres casos, sí que es pot reduir.

Poca protecció pels treballadors

Un tema que preocupa a Gabriel Calzado és la falta de material de protecció pels treballadors que fan l'assistència a domicilis. És per això que han fet una "crida urgent" per resoldre la "precarietat en seguretat" del sector.

"El col·lectiu dels cuidadors, que som invisibles a la societat, som imprescindibles. Han estat desatesos i la situació no és fàcil".
Més informació
 
Comentaris

Destaquem