En Comú Podem proposa reduir l'ús d'envasos de plàstic a Sant Cugat

El grup municipal d'esquerres també vol establir un recàrrec sobre l’impost d’estades turístiques a Sant Cugat

En Comú Podem proposarà implementar mesures locals per a fomentar l'ús d'alternatives sostenibles als envasos i productes de plàstic d'un sol ús. Per aquest motiu, el grup municipal presentarà al Ple de l'Ajuntament una moció per a reduir l'ús d'ampolles de plàstic al municipi, una moció que encaixa amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i també amb el Pla d'Acció d'Emergència Climàtica de l'Ajuntament de Sant Cugat. 

El grup polític municipal justifica la necessitat d'aquesta mesura amb dades a través d'un comunicat: "Cada any, a Europa es consumeixen 106 litres d'aigua embotellada per persona, generant en el procés una gran quantitat de residus que tenen un fort impacte ambiental". Des d'En Comú Podem es lamenta que, tot i els esforços destinats al reciclatge, una part d'aquests envasos acaben en abocadors o al medi natural. Tanmateix, segons el grup municipal, l'ús d'ampolles de plàstic d'un sol ús és una de les causes principals de la contaminació per plàstics. Per a millorar aquesta situació, el grup recomana deixar de consumir aigua envasada i beure-la de l'aixeta o de les fonts. 

Per a fomentar l'ús d'alternatives sostenibles als envasos i productes de plàstic, En Comú Podem proposa quatre línies d'actuació principals. En primer lloc, el grup d'esquerres proposa eliminar progressivament les ampolles de plàstic d'un sol ús en espais i serveis municipals, incloent dependències municipals i actes institucionals. A més, també es vol ampliar la xarxa de fonts públiques d'aigua potable.

En segon lloc, també volen dur a terme una campanya de sensibilització per a informar la ciutadania sobre els efectes negatius del plàstic i "desmentir falsos mites sobre l'aigua de l'aixeta". A banda, es fomentaria la col·laboració amb establiments locals a través d'un segell de comerç sostenible per a aquells que permetin el reompliment d'ampolles reutilitzables. Finalment, s'elaboraria un informe anual per a mesurar l'impacte de les mesures. 

El portaveu d'En Comú Podem a Sant Cugat, Ramón Gutiérrez, ha assegurat que les mesures sostenibles s'han d'aplicar com abans millor: “La lluita contra el plàstic d’un sol ús no pot esperar més. Sant Cugat ha de ser un referent en sostenibilitat i economia circular, i això passa per mesures concretes com aquesta”. 

 

El turisme a Sant Cugat. FOTO: Artur Ribera

El turisme a Sant Cugat. FOTO: Artur Ribera

 

Un recàrrec sobre l’impost d’estades turístiques a Sant Cugat

En el ple de març, la formació també presentarà una moció relativa a l’impost d’estades turístiques i la millora dels serveis públics de Sant Cugat. En el text, el grup municipal proposa establir un recàrrec sobre l'impost d'estades turístiques i destinar-los a mesures de protecció social, habitatge, gestió de l'espai públic i preservació de la biodiversitat.

En aquest sentit, la formació d'esquerres insta el Govern de la Generalitat a garantir que els ingressos de l’impost turístic es destinin prioritàriament a aquests sectors amb mecanismes de fiscalització "per evitar que es dilueixin en altres partides pressupostàries". Així mateix, En Comú Podem vol que el Govern de la Generalitat continuï revisant el marc fiscal del turisme per a garantir que les grans empreses del sector contribueixin proporcionalment als impactes que generen. 

En la moció, la formació d'esquerres exposa que l'emergència ecològica i la crisi climàtica han posat en evidència les debilitats d'un "model turístic insostenible que depreda el nostre patrimoni natural i cultural, erosiona la nostra identitat i perpetua desigualtats laborals profundes". A més, el grup municipal considera que el creixement exponencial del turisme ha sobrepassat la capacitat de gestió dels recursos públics. Aquest fet hauria generat externalitats negatives que "no han estat prou compensades".

Segons el grup, Catalunya ha experimentat una gran pressió turística i, l'increment d'aquest turisme "no ha servit per millorar el benestar econòmic de la majoria de la població". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris