L'Ajuntament de Sant Cugat ha fet un pas més per avançar en la construcció de l'edifici definitiu de l'Escola La Mirada al Bosc de Volpelleres. Segons el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, la voluntat és que estigui llest abans d'acabar el 2023. Fins llavors, seguirà funcionant en mòduls prefabricats.
El Ple Municipal ha aprovat aquest 4 de desembre l'aprovació provisional de la Modificació puntual del planejament que ha de permetre la construcció de La Mirada. El govern d'ERC, PSC i CUP i Ciutadans hi han votat a favor, mentre que Junts per Sant Cugat s'ha abstingut. Ara queda pendent l'aprovació definitiva de la Generalitat.
Polèmica amb la ubicació
La construcció de La Mirada al Bosc de Volpelleres ha generat crítiques entre veïns de la zona i entitats ecologistes com SOS Volpelleres i l'Associació Per La Defensa i L'Estudi De La Natura, que han denunciat l'impacte ambiental que tindrà el projecte per l'entorn.
Francesc Duch ha defensat la prioritat de construir l'escola i que la ubicació escollida és la millor, després que el primer emplaçament fos denegat per la proximitat amb les vies del tren. "Se'ns demanava buscar alternatives i s'han tornat a buscar possibles ubicacions. La conclusió és que el lloc idoni és el que estàvem proposant", ha argumentat.
Tot i això, la ubicació definitiva s'ha desplaçat 19 metres per separar-se d'un conjunt arbrat més important.
Duch: "El lloc on s'ubicarà l'escola no és el cor del parc"
En aquest sentit, el tinent d'alcaldia ha defensat que la construcció de La Mirada no afectarà "el cor" del bosc. "El lloc on s'ubicarà l'escola no és el cor del parc ni afecte els arbres més antics. És una pineda jove, d'uns 20 anys d'història, que són 6.600 metres quadrats, un 5,6% del total".
"La construcció de l'escola i la preservació del parc com a espai natural són possibles", ha defensat Duch. Amb tot, s'ha compromès a eliminar la resta de parcel·les destinades a equipaments del bosc per preservar tota la resta de l'espai. "La Mirada serà l'última que es faci en aquest entorn força arbrat", ha assegurat.
Duch ha insistit en l'idoneïtat de l'emplaçament escollit: "És un projecte educatiu i arquitectònic concebut per estar en contacte amb la natura i aprofitant els valors d'on està. La proximitat al barri és òptima, hi ha camí escolar segur, s'hi pot arribar en bicicleta...".
Una prioritat
Ciutadans ha votat a favor de projecte perquè considera que és una prioritat per Sant Cugat i ha carregat contra l'anterior govern, a qui senyala pel retard en les obres. "Impulsarem el projecte perquè no queda altra: es tracta que els nens no estudïin en barracons durant anys, l'escola ha d'arribar, és la prioritat", ha emfatitzat la regidora Munia Fernández-Jordán.
Per la seva banda, Junts per Sant Cugat ha lamentat que el govern municipal no fes més pressió per aconseguir construir l'escola en la primera ubicació tot i el rebuig de Protecció Civil per la proximitat amb les vies de la Renfe. "El projecte inicial era millor i més respectuós amb l'entorn i mereixia que s'hagués lluitat més", ha defensat el regidor Joan Puigdomènech.
Segons Francesc Duch, aquest emplaçament no era viable pels informes desfavorables de seguretat.
La llarga espera
Amb tot, les famílies de La Mirada segueixen esperant la realització de l'escola definitiva, que fa anys que reclamen i que ha patit diversos retards. Mentrestant, els seus infants segueixen en mòduls prefabricats i hi haurà algun curs que farà tot l'ensenyament de primària en aquestes condicions.
És per això que van insistir en la necessitat d'avançar en la construcció de l'edifici i van defensar la ubicació al Bosc de Volpelleres. Així, van posar de manifest "l’angoixa i preocupació que suposa haver d’educar els infants en la precarietat i provisionalitat dels mòduls".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.