L'Escola Collserola ha inaugurat el seu nou refugi climàtic aquest dimecres 23 d'octubre. L'estructura, formada per tres embuts construïts a partir de plaques de fusta contraxapada amb plàstic HPL i una base de fusta natural contraxapada, ha estat dissenyada per alumnes del Màster en Disseny Paramètric en Arquitectura de la UPC School.
El juliol, el Ple municipal va aprovar una moció per unanimitat perquè totes les escoles de Sant Cugat esdevinguessin refugis climàtics. La iniciativa va néixer gràcies a l'informe "Obres per les escoles" que van elaborar les AFES de la ciutat, en les quals s'exposaven els perjudicis directes a la salut dels infants a causa de la intensitat de la calor. I és que al mes de març, més d'un miler de persones s'havien mobilitzat per reclamar aquesta necessitat en una manifestació multitudinària sota el lema "Per una escola amb ombres! En joc la seguretat dels nostres infants!".
Pel que fa a la nova estructura de l'Escola Collserola, la directora Maria Isabel Rodríguez ha explicat que la col·laboració amb el màster de la UPC va sorgir arran d'un projecte d'Erasmus+, en el qual treballaven a l'exterior, fora de l'aula. "Vam pensar que necessitàvem refugi climàtic i com ho podíem fer, ho volíem fer de manera creativa i lúdica". En aquest sentit, Gerard Bertomeu, co-director del Màster en Disseny Paramètric, ha destacat la doble utilitat de l'estructura: "A nivell de programa, és un refugi climàtic, però també és una estructura híbrida. És a dir, és un refugi climàtic i un espai híbrid on es fa docència i formació, fet que el converteix en una aula a l'espai lliure".
Aquesta no és la primera escola que aconsegueix incorporar un refugi climàtic a Sant Cugat. Aquest mateix mes d'octubre, l'Escola Turó de Can Mates la va precedir amb una estructura també dissenyada pel Màster en Disseny Paramètric de la UPCSchool.
L'estructura protegeix els infants del sol. FOTO: Lluna Fabregat
Un disseny que ha complert les expectatives
Alumnes, familiars, docents, autors, polítics i estudiants estan satisfets amb el resultat. Així ho celebra Maria Mir, presidenta de l'AFA de l'Escola Collserola: "El disseny de l'estructura ha sigut una sorpresa preciosa. Es nota que ens van escoltar i van tenir en compte les necessitats de la comunitat educativa". Mir també ha destacat la necessitat de l'espai per als alumnes: "A aquest pati l'anomenàvem 'el desert' i, gràcies a aquesta estructura, ara podrà ser un espai de trobada i d'ombra que els infants gaudiran molt. La regidora d'Educació Carme Ardid ha felicitat els autors de l'obra i els seus professors pel disseny de l'estructura i ha recordat que "fora de l'aula, podem trobar altres maneres d'aprendre".
A Bruno Garcia, un dels coautors de l'estructura, li agrada sentir aquestes paraules: "Cada vegada que ens arriben imatges dels infants utilitzant l'espai, ens alegra molt". "Des del principi, vam concebre l'espai perquè ells poguessin fer-hi activitats protegits del sol. Nosaltres vam veure, mentre muntàvem l'estructura a l'estiu, que aquí hi feia una calor horrorosa, però ara tenen un espai que gaudeixen molt" afegeix.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.