L'Escola Joan Maragall està immersa en un projecte educatiu amb el centre de recerca i aplicacions forestals CREAF, ubicat a la UAB, en el marc del programa Magnet de la Fundació Bofill. Una aliança per als pròxims quatre anys que transformarà l’aprenentatge a través de la ciència i el medi ambient. Segons la directora de l'escola, Alicia Arcalis, ajudarà a la comunitat educativa, alumnes i professors inclosos, a ser més "conscients" de l'entorn on viuen i quins "conceptes científics" poden desenvolupar des d'aquest entorn. L'Ajuntament de Sant Cugat també col·laborarà en aquest programa, per ampliar l’impacte d’aquest projecte més enllà de les aules.
Un impuls dels temes mediambientals de l'escola Joan Maragall
Durant la presentació en el vestíbul històric del centre santcugatenc, la directora de l'escola, Alicia Arcalis, ha volgut deixar clar durant la presentació que aquest projecte no és un fenomen aïllat al centre, sinó que es troba dins la línia de treball en qüestions mediambientals. De fet, ha recordat que va ser la primera escola a declarar emergència climàtica. "Aquesta aliança esperem que ens ajudi a tirar endavant molts més projectes i programes sobre ecologia. Això no és una cosa que ens hagi vingut així del cel, sinó que ja fa molt temps que estem col·laborant amb la comissió de ciència de l'AFA i hem anat organitzant Setmanes de la Ciència fins a la darrera, la desena", ha explicat la directora.
Precisament, segons ha dit, com que l'escola engega iniciatives de ciència cada trimestre, doncs van creure oportú engegar un projecte amb un institut mediambiental com el CREAF. També ha repassat altres projectes en els quals està immersa l'escola com els tallers internivell basats en qüestions de sostenibilitat o la seva participació en la xarxa santcugatenca dedicada a temes de sostenibilitat.

Presentació del Programa Magnet a l'escola Joan Maragall de Sant Cugat. FOTO: Ajuntament
Una oportunitat per treballar en el futur
D'altra banda, Joan Pino, director del CREAF, ha valorat l'aliança perquè aporta una "nova mirada" i suposa una oportunitat per treballar en el futur. Ha valorat que aquesta iniciativa permet veure "el món de fora perquè aquesta nova mirada ens enriqueix" i que permet treballar per un futur en un moment de "crisi ambiental, de valors i de posicionament on sembla que tot trontolli". En aquest punt, ha valorat el projecte perquè, segons ha dit, "això només es pot superar amb més coneixement". "Un dels objectius de Magnet és crear ciència i crear consciència. Ja tenim algun precedent, amb l'escola Pere Mas de Mataró. Són escoles urbanes i això ens permet reivindicar la importància de la natura urbana. Sense biodiversitat no hi ha benestar i quin millor lloc per aprendre que a l'escola", ha conclòs.
Un projecte col·laboratiu
A més a més, la directora dels programes de recerca de la Fundació Bofill, Mònica Nadal, ha valorat la "naturalesa col·laborativa" d'aquest projecte."Un exemple de col·laboració poc habitual entre la Generalitat, un Ajuntament, una universitat i un ajuntament", ha afegit. I ha destacat que en aquest projecte tothom està engrescat i entén el seu paper a desenvolupar. "Si El cor de Magnet és la voluntat de tenir un claustre compromès en millorar el seu projecte i la vocació d'una institució científica per oferir allò que té per contribuir-hi, els altres actors tenim un rol molt concret", ha explicat. I ha valorat també que Magnet fa més de 10 anys que funciona i que, de tots els centres que han participat, 9 de cada 10 estan satisfets.
Lideratge i innovació, eixos del projecte
També la directora dels Serveis Territorials del Vallès Occidental de la Generalitat, Montserrat Capdevila, ha destacat les "paraules clau" d'aquest projecte: el lideratge i el compromís de l'equip docent i la innovació de la Generalitat per treballar en programes innovadors que el Departament està emprenent, amb l'objectiu que els nens treballin amb un futur amb "millors condicions", per a un món millor i un context climàtic "una mica advers".
Ha tancat la presentació del projecte l'alcalde Sant Cugat, Josep Maria Vallès, qui ha destacat la trajectòria del programa Magnet de la Fundació Bofill i el rigor de CREAF i ha convidat a tots els alumnes a ser "molt curiosos", "crítics" i "respectuosos" amb el medi ambient. "Al final ells són el nostre futur i projectes com aquest ajudaran que siguin més responsables i millors santcugatencs", ha conclòs l'alcalde de la ciutat.
“Des de l’Ajuntament apostem per reforçar l’escola pública portant a terme nous projectes educatius que enriqueixin la comunitat educativa santcugatenca. L’Escola Joan Maragall és una escola de proximitat, molt arrelada al barri i compleix tots els requisits per acollir un projecte transformador d’aquestes característiques”, ha afegit la regidora d’Educació i Universitats de l'Ajuntament de Sant Cugat, Carme Ardid, present a l'acte.

Presentació del Programa Magnet a l'escola Joan Maragall de Sant Cugat. FOTO: Ajuntament
“Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu”
Magnet és un programa que involucra centres educatius i institucions de referència en projectes educatius transformadors i de qualitat, que esdevinguin un projecte de referència en el seu territori, tant per a les famílies com per a la comunitat educativa.
El projecte, iniciat a l'Escola Joan Maragall aquest curs 2024-2025 està impulsat pel Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Bofill i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB, en el que també hi col·labora l’Ajuntament de Sant Cugat.
L’Escola Joan Maragall es va presentar a la darrera convocatòria d’aquest programa d’innovació del Departament d’Educació i Formació Professional i va ser un dels sis centres educatius seleccionats per entrar a formar part del programa.
Projecte educatiu de l’Escola Joan Maragall
L'Escola Joan Maragall va ser la primera escola pública construïda a Sant Cugat l'any 1932.
El seu projecte educatiu es basa en la creació d'un entorn acollidor i proper, on els alumnes són el centre del procés pedagògic. La proposta educativa del centre busca formar un alumnat autònom, responsable i respectuosos amb els altres i el seu entorn.
L’escola adopta metodologies innovadores i un enfocament competencial, amb l'objectiu d'assegurar un aprenentatge significatiu. Des de fa deu anys, l'escola, amb la implicació de les famílies, organitza activitats com la Setmana de la Ciència i treballs en grup reduït per atendre les necessitats individuals dels alumnes, promovent així un aprenentatge col·laboratiu i creatiu.
L'aliança amb el CREAF aportarà una nova perspectiva a l’Escola Joan Maragall, utilitzant la ciència, el medi ambient i la sostenibilitat com a eixos de l’aprenentatge. Aquesta aliança portarà la ciència a les aules, l’observació del medi des del punt de vista científic, i transmetre valors tan importants com la sostenibilitat i la cura del medi ambient.
Magnet, aliances per a l’èxit educatiu
El programa aplega 47 centres educatius amb un total de 14.548 alumnes i 1.557 docents de 28 municipis de tot Catalunya. Aquest curs 2024-25 comencen sis projectes nous, entre els quals hi ha l’Escola Joan Maragall.
Magnet ofereix als centres educatius un acompanyament durant quatre anys que inclou:
- Assessorament en el desplegament del projecte. Cada centre educatiu té un formador extern que acompanya l’equip docent i fa l’enllaç amb la institució de referència.
- Sessions de formació de l’equip docent del centre amb els professionals de la institució.
- Recursos per desenvolupar activitats amb l’alumnat.
- Difusió estratègica del projecte de centre i de les activitats que es desenvolupin en el marc del projecte.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.