Les estafes, punt dèbil de la seguretat a Sant Cugat: 164 més que l’any passat

"Cada any ens estan creixent entre un 3 i un 5 % els delictes d'estafes des del punt de vista virtual", explica el cap dels Mossos de Sant Cugat

Els delictes a Sant Cugat fa 4 anys seguits que es redueixen. Una tendència que va continuar el 2021, després que semblés que els delictes l'any passat no es podrien reduir més que el 2020, any del confinament, on els mesos en què la població va estar tancada a casa, els delictes es van reduir. Enguany, les primeres xifres d'aquest 2022 indiquen que s'està tornant a dades prepandèmiques i que hi ha un augment respecte al 2021. "La tendència ja no continua a la baixa i era totalment previsible. Ens comencem a trobar el que creiem que ens havíem de trobar el 2021. Estem davant d'una situació de normalitat pel que fa a les restriccions", explica el cap de la comissaria dels Mossos de Sant Cugat, el sotsinspector Manel Rodríguez, en una entrevista al TOT. Així, pel que fa als delictes que ara per ara són més majoritaris, són els furs i les estafes, dos fets que es donen arreu del territori. Els Mossos d'Esquadra han posat especial èmfasi aquest estiu a advertir sobre les estafes virtuals. "Cada any ens estan creixent entre un 3 i un 5 % els delictes d'estafes des del punt de vista virtual", explica el cap de la policia.

Més info: Rodríguez (Mossos) : "Els furts i les estafes estan pujant a tot arreu"

Segons dades del primer semestre del 2022 respecte al 2021, hi ha hagut un increment dels furts del 19%; en xifres absolutes això significa que s’ha passat de 690 el primer semestre del 2021 a 822 el mateix període d’aquest any. “És una pujada que és sistèmica, això i les estafes, estan passant a tot arreu. Són els dos delictes que encapçalen el nombre de denúncies a totes les comissaries”, destaca. De fet, els Mossos avisen que aquests dos delictes poden reduir-se amb mesures de seguretat que pot adoptar el mateix ciutadà. Pel que fa als furts, vigilant les pertinences personals a tota hora. Pel que fa a les estafes aquest primer semestre del 2022 n’hi ha hagut 164 més que l’any passat. “Prenent mesures ens estalviaríem molts ensurts", assenyala. "Si ens demanen dades personals, no s'han de donar. El banc, per exemple, o altres institucions, ja té les teves dades no te les tornarà a demanar", diu. 

 

Així doncs, l'autoprotecció és bàsica per evitar estafes, a més recuperar els diners estafats o detenir els estafadors no és una feina fàcil. "És gairebé impossible de recuperar. Territorialment, no tenim competència i hi treballen les grans policies europees quan afecta molts països. Les estafes virtuals a menor escala són molt difícils de trobar", explica Manel Rodríguez. A més, el cap santcugatenc adverteix que hi ha ciutadans que compren a pàgines on no han comprat mai i no arriba el producte, també, diu que cal desconfiar d'ofertes que donen productes de luxe a preus molt baixos.

De fet, ha estat notícia aquest estiu la denúncia per estafa a una empresa santcugatenca d'instal·lació de plaques solars.

Més info: Investiguen una empresa de plaques solars de Sant Cugat per presumptes estafes

Baixen els robatoris als cotxes

Els robatoris a dins de vehicles han baixat un 5,7%, respecte als sis primers mesos del 2021. “En dades absolutes no són molts, però era un dels delictes que començava a pujat molt. Aquests darrers mesos hem tingut 182 denúncies respecte a les 193 de l’any passat. El fet que no tornem a tenir un increment ja és molt important”, sentencia Rodríguez.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem