L'Associació de Famílies d'Alumnes del Ciutat d'Alba ha denunciat públicament "la manca de manteniment" de l'escola. La principal preocupació és pel mal estat de la pista esportiva, que asseguren que no s'ha pintat mai des de la inauguració del centre fa 14 anys. Malgrat que pot semblar un tema menor, alerten que aquesta deixadesa té un impacte en la salut dels infants: "Aquesta negligència no només dificulta el desenvolupament d'activitats esportives, sinó que també planteja problemes de salut directament relacionats amb el reflex del sol a la pista que podrien ocasionar pèrdues de visió a llarg termini pels nostres estudiants".
De fet, segons ha explicat el nou president de l'AFA al TOT Sant Cugat, Fran Leal, ja hi ha alguns casos d'infants que han patit possibles lesions. En aquest sentit, apunten que la falta de pintura provoca més radiació solar, que està relacionada amb el risc de patir un despreniment de retina. "La seguretat i el benestar dels nostres nens haurien de ser una prioritat, i exigim mesures immediates a l'Ajuntament per abordar aquesta situació", emfatitza l'Associació.
"Ja hem tingut problemes de visió en alguns nens pel reflex de la pista, que és molt elevat, especialment en època de molt sol", alerta. Leal assegura que ja havien informat d'aquesta situació a l'Ajuntament de Sant Cugat (amb l'anterior govern), sense obtenir cap resposta: "Mai s'ha tractat com una qüestió prioritària". Ara, tornen a exigir que es repinti la pista i, si cal, ho assumirà l'Associació de Famílies d'Alumnes amb els seus recursos.
El copagament de l'escola pública
En aquest punt és on emergeix una altra denúncia de l'Associació de Famílies d'Alumnes del Ciutat d'Alba, compartida per altres associacions: el copagament a l'escola pública. "Les famílies cada vegada estem assumint més despeses amb el copagament de l'educació pública", lamenta Leal. Aquest any, les famílies del Ciutat d'Alba han de pagar una quota anual de material de 245 euros a l'escola, entre un 10 i un 30% més que el curs passat.
Segons els seus càlculs, les famílies estan assumint un 75% del pressupost de centre (material, llicències informàtiques, projectes educatius, sortides, contractació de determinats professionals, millores al pati o en algunes aules...). "És insostenible", emfatitzen.
Leal: "Les famílies assumim un triple pagament"
"Les famílies assumim un triple pagament: els impostos, les quotes a l'escola i de l'AFA, que és de 35 euros l'any i és la que s'encarrega de pagar la bibliotecària, fer millores al pati, etc.", apunta Leal. I és que és l'Associació de Famílies qui assumeix moltes inversions al centre per "tenir una escola amb unes mínimes condicions". Aquí recorden la pintura de la pista esportiva: "És molt urgent. Si no es fa res, ho haurem d'assumir nosaltres".
El val escolar, ineficient
En aquest context, des de l'Associació de Famílies troben totalment ineficient el val escolar, que enguany ha repartit xecs de 100 euros a tots els alumnes de Primària d'escoles públiques i concertades per comprar material relacionat amb l'educació: "No ha provocat un estalvi a les famílies sinó només un augment en el consum previ a l'inici del curs escolar". I és que Leal detalla que sovint s'ha fet servir per comprar materials o productes que no són imprescindibles i que, sense el xec, no haurien adquirit.
La queixa principal és que els xecs només s'han pogut bescanviar en botigues físiques i no han servit per entregar a les escoles i poder disminuir les quotes de material que paguen als centres. A més, tampoc s'ha pogut utilitzar per llicències digitals, que cada vegada suposen un cost més elevat. "Fas una despesa extra que no faries i no pots utilitzar-ho per la quota de material de l'escola", lamenta Leal. En canvi, critica, que en escoles concertades sí que s'ha pogut fer així.
Socialitzar el material escolar
Fran Leal encapçala la nova junta de l'Associació de Famílies d'Alumnes, que ha assumit el càrrec des d'aquest setembre. S'han marcat tres reptes principals. El primer, transformar l'espai exterior de l'escola per crear zones verdes i aconseguir més zones d'ombra per millorar el benestar, tot i que lamenten que es troben amb "impediments administratius de permisos i poc suport per poder realitzar els canvis" que volen. D'altra banda, volen modernitzar la biblioteca i actualitzar els seus recursos per fomentar la lectura i avançar cap a la socialització dels materials escolars per reduir la despesa de les famílies.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.