Ferrira és el cap d’operatius de l’ADF al municipi. Són gairebé vint anys dedicats a la prevenció d’incendis i al servei del poble, fet que l’ha portat a viure situacions de tot tipus amb el foc com a protagonista. Les ADF tenen per finalitat la prevenció i la lluita contra els incendis forestals.
Com es preveu la temporada d’estiu pel que fa a incendis?
Venim d’una sequera important durant l’hivern i les previsions inicialment eren complicades. Però les últimes pluges ens han donat una mica d’aire i si l’aigua té continuïtat, té bona pinta. Això evitarà els primers incendis imminents que podríem haver tingut. Però ha de seguir plovent.
Com estan els boscos de Collserola?
En algunes zones concretes encara hi ha acumulacions d’arbres caiguts per les ventades i nevades, però aquesta matèria ja s’està començant a descompondre. Tot i això, encara hi ha una determinada càrrega de combustible en algunes àrees.
Quina tasca fa l’ADF durant l’any?
Intentem fer una tasca de prevenció. Durant l’hivern i la tardor mirem que les pistes forestals no estiguin tallades; si veiem alguna zona amb molta vegetació, informem Medi Ambient de l’Ajuntament; comprovem els perímetres de les urbanitzacions... És una tasca feixuga però molt gratificant, ja que després veus els resultats quan es pot accedir a tot arreu.
I durant l’època de risc d’incendis?
Fem la vigilància i control de columnes de fums i possibles inicis d’incendis forestals. Coneixem molt bé el terreny i gràcies a les torres de vigilància, som els que detectem el fum. Tan bon punt es detecta la columna de fum, ens desplacem ràpid i intentem que el foc no agafi envergadura. Si el foc agafa cos, ja és molt complicat i et pot passar per sobre. Esperem els Bombers, que són els responsables d’apagar el foc, i ens posem a la seva disposició.
Quants voluntaris poden treballar en un dia d’estiu?
Depèn del risc d’incendi, però normalment tenim dos vehicles i entre 5 i 7 voluntaris. L’horari és de les nou del matí i fins a dos quarts de nou del vespre.
Quines són les causes principals dels incendis que detecteu?
Els agents rurals porten les investigacions dels incendis i nosaltres no ens hi posem tant. Però, sí que mirem, per exemple, els incendis provocats per llamps, que són la minoria. Per tant, podríem donar a entendre que la majoria tenen un origen humà.
Falta pedagogia?
La gent ja està molt conscienciada. Els últims anys hem vist que la població és més responsable i demana permisos per fer focs... La recomanació més important és que quan hi ha risc d’incendi, no es facin barbacoes o cremes no autoritzades. Aquests situacions, per molt petites que pensem que són, són les que provoquen incendis. El risc és molt proper en activitats com una barbacoa.
Per què decideix fer-se ADF?
Sempre ha estat una cosa molt de cor. Tots els companys compartim la voluntat de donar un cop de mà al poble i a tot Catalunya. Surt de dins teu i és molt gratificant.
Forma part del cos de voluntaris des del 1996. Quins són els millors i pitjors moments que ha viscut?
El millor moment és quan acabes la guàrdia sense novetats: que tot ha anat bé i tothom ha tornat a casa. La unió de tot el personal també és el millor. Com a part dolorosa, hi ha les ferides i pèrdues de companys, és el que més t’afecta. És molt trist, però és la realitat i has de seguir treballant, també per a ells.