FOTOS: Centenars de santcugatencs agraeixen el do de l'Eucaristia en el Corpus Christi

La festa litúrgica ha comptat amb el tradicional ou com balla i la catifa de flors

Sant Cugat ha acollit un any més el Corpus Christi, una festivitat litúrgica en el qual s'agraeix a Déu el do de l'Eucaristia, el diumenge 19 de juny. Amb això, centenars de santcugatencs s'han arreplegat al Monestir per celebrar aquesta tradició, que ja fa 10 anys que se celebra en el municipi, sent l'ou com balla i la catifa de flors els principals símbols de la festivitat.

Els santcugatencs s'han reunit als voltants del Monestir per celebrar el Corpus Christi. FOTO: Ale Gómez


Així doncs, amb la processó del Santíssim, els recents infants que han fet la comuní han rodejat el Monestir acompanyats del mossèn de la Parròquia de Sant Pere d'Octavià, Emili Marlés. A més, no ha faltat la tradicional catifa de flors en la processó, una catifa de flors d'uns 20 metres que ha estat a càrrec de diferents grups de la Parròquia, així com de voluntaris i famílies d'escoles de la ciutat.


Marlés, d'aquesta manera, ha agraït a Déu el do de l'Eucaristia en l'altar de la Creu de Terme del Monestir: "Contemplar-te avui aquí ens eixamples el cor de gratitud. Gràcies per quedar-te amb nosaltres i estar present cada Eucaristia. Gràcies, Jesús, ja que tu ens alimentes i transformes la nostra vida. T'encomanem tots els nostres projectes, especialment els de la Parròquia, i et confiem la nostra comunitat, et donem la nostra voluntat, i en silenci, et mostrem la nostra gratitud i amor".

 


La cultura popular també ha estat un any més present en el Corpus Christi, amb els Geganters de Sant Cugat. A més, com a novetat d'enguany, els Caparrots de Sant Cugat s'han sumat a la festivitat del Corpus Christi.

L'ou com balla

L'ou com balla està format per 3 elements que són l'ou, l'aigua i l'abundància de flors en un brollador, 3 elements relacionats amb la fecunditat i la regeneració, pròpies de l'estació primaveral en plena vitalitat. A més, l'ou com balla representa la Sagrada Forma dins una rica custòdia ornada amb pedres precioses.

 


Tot i que no es té un origen exacte, sembla que ja hi era l'any 1440, ja que segons una anotació dels llibres de contes de l'obreria de la seu, el claustre de la Catedral de Barcelona va rebre l'encàrrec d'arranjar la capella per la diada de Corpus i, a més, s'hi registra el cost d'una partida d'ous per al brollador.

El Corpus Christi

Aquest és el desè any que Sant Cugat celebra el Corpus Christi des que es va recuperar la tradició de celebrar la festa que venera l'eucaristia, una cita que antigament havia tingut molt arrelament a la ciutat i en els darrers anys s'havia perdut.

 


La festa del Corpus Christi, que significa en llatí cos de Crist, té un origen medieval i va ser instituïda pel Papa Urbà IV l'any 1262. Va servir a l'Església per a la veneració pública del sagrament de l'eucaristia, exaltant la doctrina del cos de Crist, enfront dels que la negaven. Avui dia representa un dels esdeveniments religiosos, socials, culturals i festius amb més transcendència.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem