La no reobertura dels consultoris mèdics de La Floresta i Les Planes ha generat molta preocupació als veïns, que han denunciat la situació amb mobilitzacions i la creació d’una plataforma per reclamar la seva obertura immediata i aconseguir el compromís de l'Ajuntament de Sant Cugat. “Això ja no va de retallades, és un cop de destral. Cada vegada que poden ens retallen els drets sanitaris”, denuncia Paco Bailón, un dels portaveus de la Plataforma en Defensa dels CAP de la Floresta i les Planes.
Bailón reivindica l'atenció primària com la primera "trinxera" de la sanitat pública i recorda que el consultor de La Floresta ja va perdre el servei de pediatria fa uns anys. Fins ara, el centre disposava de dos metges, un infermer i un administratiu; a més d'una sala de punció per fer analítiques. De moment, s'ha perdut i els veïns es veuen obligats a desplaçar-se fins al CAP de Valldoreix. I la preocupació és que el tancament es pugui allargar durant un any.
El tancament dels centres sanitaris de La Floresta i Les Planes no és una excepció, ja que consultoris de pobles petits d'arreu del país també s'han tancat. Segons va explicar l'Ajuntament, el motiu és que Salut ha prioritzat concentrar tots els professionals sanitaris en CAPs per fer front al coronavirus.
L’impacte per la gent gran
“Les veïnes i veïns de la Floresta ens sentim preocupats, desconcertats i indignats”, expressa Bailón. En aquest sentit, preocupa especialment l’impacte que té per la gent gran: “Un dels problemes és que són dos barris molt envellits, amb molta gent de més de setanta i vuitanta anys. No els pots demanar que facin gestions telemàtiques o que agafin un autobús durant vint minuts per anar a Valldoreix. És la seva atenció personal, el seu metge de tota la vida”, lamenta Bailón.
De fet, bona part d’aquest col·lectiu viu sol i la seva relació amb el metge és també un suport emocional molt important. El Doctor Güell, titular a La Floresta, fa uns trenta anys que hi treballa i el vincle amb el veïnat és molt gran: “La gent gran s’ha quedat orfe”. "S'està desmantellant i destruint el sistema per la baula més feble, que és la gent gran, la quarta edat. Ens hem de plantejar quina societat volem", reflexiona el portaveu de la Plataforma.
"El metge significa molt per la gent gran"
"El metge significa molt per la gent gran i ara s'ha trencat el vincle. És com el metge de poble, el metge de barri", afegeix. De fet, explica com el Doctor Güell va estar trucant a alguns dels seus pacients durant la pandèmia per interessar-se pel seu estat de salut. També la xarxa veïnal del barri es va bolcar en ajudar les persones més vulnerables.
Així, ara els veïns de La Floresta i Les Planes han de fer les visites al CAP de Valldoreix. Però el servei també ha empitjorat, tal com explica Paco Bailón: "Primer has de trucar a Valldoreix (quatre o cinc hores intentant que te l'agafin), expliques els teus símptomes a una persona i després et truca un metge, que no et coneix de res, i et diu les solucions. Tot és per telèfon. A una persona de més de 80 anys li costa molt".
Tot plegat, explica, provocarà que algunes persones grans no vagin al metge tot i que ho necessitin.
Transport públic
Des del col·lectiu també assenyalen que l'oferta de transport públic per desplaçar-se fins al CAP de Valldoreix no és suficient. En aquest sentit, des de l'Ajuntament de Sant Cugat han creat una nova parada de la línia L4 de La Floresta a la plaça de Can Cadena, per facilitar la mobilitat fins al centre sanitari dels florestans. Tot i això, la plataforma recorda que hi ha gent gran amb problemes de mobilitat que se'ls hi ha complicat molt la situació.
L'objectiu de la Plataforma és que l'Ajuntament es posicioni clarament a favor de la reobertura dels centres i pressioni el Departament de Salut per aconseguir-ho.
Trobada amb el Departament de Salut
L'Ajuntament de Sant Cugat va impulsar una trobada entre els representants veïnals, del Departament de Salut i de Mútua de Terrassa, que gestiona els equipaments sanitaris de la ciutat. La reunió es va produir el passat 23 de juny. Des de Salut es va justificar el tancament per la concentració de recursos humans en els CAPs de Sant Cugat per atendre la pandèmia del coronavirus. La voluntat del Departament és que els centres sanitaris de La Floresta i Les Planes no tanquin definitivament, tot i que la reobertura no seria mai abans de l'octubre i sempre en funció de la pandèmia.
Des de Mútua de Terrassa es va mostrar el compromís d'incrementar l'atenció domiciliària i millorar l'atenció telefònica amb més recursos. Durant la reunió, els representants veïnals van reclamar millores en la comunicació, la constitució d'un espai de treball per fer seguiment de tancament dels consultoris i que Salut valori la possibilitat de fer una obertura, encara que sigui parcial, dels dos consultoris.
Per part de l'Ajuntament, la regidora de Salut, Gemma Aristoy, es va posar al costat dels veïns durant el Consell de Barri i va anunciar que convocaria noves reunions amb el Departament de Salut per traslladar les necessitats de la població i planificar la reobertura dels centres a la tardor. A més, va recordar que el Consistori no té competències en sanitat i que l'Ajuntament ha impulsat algunes actuacions, com l'ampliació de la línia L3 del bus.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.