La Mirada no podrà començar el nou curs escolar amb total normalitat. Un any més, els nous mòduls que han de permetre encabir el creixement de l'escola encara no han arribat i no estaran a punt pel 6 de setembre. Al juliol, l'Ajuntament de Sant Cugat va anunciar que estarien llestos el 12 de setembre. Però ara tampoc està assegurada aquesta data. La instal·lació dels mòduls depèn del Departament d'Educació: els havia de portar l'1 de setembre, però ara no arribaran fins el 4.
Així ho ha explicat al TOT la regidora d'Educació del govern de Sant Cugat, Carme Ardid. "El terreny està tot preparat perquè posin els mòduls, facin les connexions i les instal·lacions interiors", afegeix. I emfatitza que no poden assegurar una data exacta de quan estaran en funcionament: "No es pot assegurar. Hi ha una part que no depèn de nosaltres. Si arriben el dia 4 i treballen el cap de setmana, potser estaran el 15".
Així estan les obres per col·locar els mòduls del Parc del Patufet on han d'anar els nous mòduls FOTO: TOT Sant Cugat
Sobre de qui és la responsabilitat, la regidora apunta al Departament d'Educació de la Generalitat. "Nosaltres hi hem estat a sobre del tema des del principi. Farem tot el que estigui a les nostres mans perquè tot vagi bé", apunta. Tot i això, assegura que les "classes començaran amb normalitat" a La Mirada, que enguany tindrà uns 450 alumnes.
Indignació de les famílies
Tot plegat comportarà que els més de 400 alumnes de l'escola no puguin començar el curs amb total normalitat. Una situació que s'afegeix a la provisionalitat de no disposar l'edifici definitiu i haver d'estar en barracons, problemàtica que s'allarga des de 2016 i que va per llarg, ja que ara mateix no hi ha cap calendari per la construcció de l'escola definitiva.
No és la primera vegada que l'arribada dels Mòduls de La Mirada es retrassen. Un fet que denuncia el president de l'Associació de Famílies d'Alumnes, Carles Mercader: "És indignant que cada any estiguem al setembre parlant del mateix. És decepcionant".
En aquest sentit, assenyala a les adminsitracions: "És un problema de planificació. Tothom sap que el curs començava el 6 de setembre. Tens tot un any per planificar-ho. Has d’arribar dues setmanes tard? És mala planificació, no hi ha més". Una "mala planificació" que afecta el funcionament escolar: "Has de començar el curs d’una manera que, en tres o quatre setmanes, canviarà".
L'escola definitiva, sense data
Una situació causada pel retard en la construcció de l'edifici definitiu de La Mirada, que fa anys que suma entrebancs i que actualment no té cap mena de termini. L'últim projecte, que preveia la construcció al Bosc de Volpelleres, està aturat per decisió judicial per la denúncia de les entitats ecologistes. Una suspensió cautelar a l'espera de la resolució judicial. Davant d'aquesta situació, el govern de Junts i ERC ha anunciat que estan estudiant ubicacions alternatives per tenir diverses opcions. L'anterior govern tripartit assegurava que no hi havia cap ubicació alternativa possible.
"S’està estudiant. Però pot ser que d’aquí a poc hi hagi alguna resolució judicial que faci canviar el plantejament. De moment, la idea és buscar ubicacions alternatives. I quan tinguem alguna cosa clara, comunicar-ho", explica la regidora d'Educació. Tot i això, admet que encara no hi ha cap ubicació alternativa validada. Tampoc es pot donar cap mena de calendari o terminis a les famílies. Així, insisteix que hi ha les dues vies: la de la ubicació al Bosc de Volpelleres, pendent de resolució judicial; i la de trobar altres ubicacions, ara en estudi.
Des de l'AFA de La Mirada insisteixen que per ells la prioritat no és la ubicació. "La nostra línia vermella és el temps. Ha de ser l’opció que comporti menys temps, la que sigui. La ubicació mai l’hem reivindicat, hem reivindicat la instal·lació", recalca Carles Mercader.
Sense cuina
Amb l'edifici definitiu molt lluny, ja fa temps que l'Associació de Famílies de La Mirada se centra en les reivindicacions del mentrestant i les mancances que denuncien en la ubicació actual, on hi estan des del 2016 amb mòduls prefabricats. La falta d'equipaments com gimnàs, biblioteca o cuina i les dimensions dels patis són algunes de les històriques. En una reunió amb el nou govern, van posar damunt de la taula dues demandes principals: un mòdul de cuina i unir el pati amb el parc que hi ha al davant.
Pel que fa a la cuina, Carles Mercader recorda que el fet de no disposar de cuina els complica la logística, ja que depenen d'un càtering, i incrementa el preu que paguen les famílies. Sobre aquesta petició, la regidora d'Educació indica que estan estudiant les diferents possibilitats, sense donar més detalls. Pel que fa al patí, Carme Ardid reconeix que és complicat tancar un espai públic, però no descarta fer-ho en determinats horaris.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.