El comitè tècnic del Procicat de la Generalitat de Catalunya va decidir, el divendres 24 de juliol, suspendre a tot Catalunya l'obertura al públic de discoteques, sales de ball i sales de festes amb espectacles, una normativa que es va fer aplicable el dissabte 25 de juliol a partir de les 12 hores de la nit i que s'estendrà com a mínim els pròxims 15 dies.
D'aquesta manera, locals nocturns de Sant Cugat es van veure obligats a abaixar les persianes ben entrada la mitjanit, després que la normativa es formalitzés el divendres a les 19 hores, quan alguns d'ells ja havien obert les portes al públic.
Aquest és el cas del Cafè Belgrado, local que compta amb una doble llicència (una de restauració i una d'oci nocturn) i que consideren desmesurada aquesta norma: "Des del col·lectiu de restauradors i oci nocturn hem estat treballant conjuntament i se'ns està culpabilitzant per una cosa que nosaltres hem tingut la màxima preocupació" explica Josep Ala, responsable del local
Un altre és el cas del Moon Sant Cugat, local que va obrir les portes i va veure com a les 00:15 hores es presentava la Policia Local per notificar que havien de tancar les instal·lacions. "No hi ha decència. Nosaltres ja teníem tot el personal convocat, teníem la compra feta i ara ens veiem amb l'obligació de tancar la sala, amb tot l'stock" explica Laura García, una de les sòcies del Moon Sant Cugat i portaveu de l'Oci Nocturn de Sant Cugat.
A més, ambdós responsables estan d'acord que el sector ha sigut "el cap de turc de la Generalitat. Aquí a Sant Cugat, tota la restauració i oci nocturn hem anat de la mà, hem estat aplicant tots de mesures per prevenir l'expansió de la COVID-19 i ara ens atribueixen a nosaltres la culpa. Tenim molta impotència" explica Laura Garcia.
García, a més, assenyala el mal que pot causar aquesta normativa a molts locals: "A nosaltres ens pot suposar el tancament per sempre. Durant el confinament, ja vam fer un gran esforç pagant el lloguer, els proveïdors... Quina culpa tenim els locals que hem fet les coses correctament?".
En el cas del Cafè Belgrado, afegeixen que és una situació "molt injusta i que s'escapa de les nostres mans. Hem hagut de fer molts esforços durant aquest temps i ara, ens atribueixen les responsabilitats perquè estem a l'abast de qualsevol organisme regulador".
D'altra banda, García afegeix que fa molt de temps que hi ha un contacte amb l'Ajuntament i les patronals per advertir "la presència d'oci nocturn il·legal, com pot ser el botellot. Tenim la sensació que la Generalitat ens ha criminalitzat a nosaltres, quan realment ells estan tenint problemes amb el rastreig i l'atenció primària".
Amb tot, i en una línia similar, Josep Ala sentència que el focus real són "les macrofestes il·legals que s'estan realitzant en el municipi, unes festes on hi ha un descontrol absolut, a més de carreres de vehicles, l'embrutiment d'espais públics, presència de menors... Som els perjudicats d'una situació que s'hauria d'enfocar en els espais no regulats".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.