S'inicia una prova amb IA que permetrà conèixer el padró de Sant Cugat entre 1901 i 1920

L'aplicació de la Intel·ligència Artificial al padró històric facilitarà la recerca a investigadors i a la ciutadania

L'Ajuntament de Sant Cugat ha iniciat una prova pilot i pionera a Catalunya d'aplicació de la Intel·ligència Artificial (IA) al padró històric municipal entre 1901 i 1920. Aquesta aplicació facilitarà la recerca online a investigadors i a la ciutadania en general, on a través de paraules clau es podran trobar els llocs de residència o les feines que han tingut, entre d'altres, els santcugatencs en aquella època.

Les dades del padró municipal

Les dades que conté el padró de qualsevol municipi són privades i estan protegides per la llei, però al cap de 100 anys passen a ser públiques i accessibles pels investigadors i la ciutadania. Fins al 1996 el padró municipal es va realitzar de forma analògica i no va ser fins aquell any que en arribar les eines informàtiques, es va poder començar a digitalitzar el padró històric existent en paper. Aleshores, es va començar a digitalitzar el padró d'entre 1901 i 1920, ja que per llei ja estava permès.

El padró d'habitants és una font d'informació sobre les ciutats que permet conèixer qui som i d'on venim, és a dir, saber qui va viure en "x" carrer, la seva provinença, com convivien les famílies, quines eren les seves professions, etc. Així doncs, analitzant aquestes dades es pot extreure informació que actualment pot ajudar a desenvolupar i millorar les competències dels ajuntaments pel que fa a la salut, el benestar, l'educació o la cultura, entre d'altres.

Les possibilitats de la IA

Amb la Intel·ligència Artificial s'ha fet un pas endavant, a part de digitalitzar aquestes dades, s'han datificat aquests patrons. D'aquesta manera, els algoritmes crearan una indexació probabilística de tota la informació, és a dir, la IA permetrà una cerca avançada i optimitzada sobre els camps existents. Qualsevol santcugatenc podrà escriure una paraula clau, com pot ser el nom d'un habitant de Sant Cugat de l'any 1920, per exemple, i saber els llocs on va viure, la feina que va tenir, amb qui va conviure, el seus orígens, etc.

L'objectiu, per part de l'Ajuntament, és aplicar la IA a tot el padró municipal fins l'any a 1996, fet que permetrà ampliar la cerca històrica fins al darrer padró en paper. El tinent d'alcaldia de la Ciutat Digital, Jordi Puigneró, satisfet amb aquesta iniciativa, es reafirma amb la prioritat de fer de Sant Cugat una ciutat referent en l'àmbit digital.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem