Els veïns de l'edifici de Lluís Companys, 4, i el Sindicat de Llogaters han celebrat que l'Ajuntament de Sant Cugat no tramiti, per ara, el permís d'enderroc de l'immoble, on va caure part d'un balcó fa dos anys. Un permís que facilitaria la finalització dels contractes de renda antiga dels inquilins que queden a l'habitatge i que són d'edat molt avançada.
"Era l'amenaça més imminent contra les nostres vides en aquest edifici. És un respir saber que el dia 22 de gener no haurem de marxar de casa nostra", han destacat en un comunicat. Els inquilins han interposat una querella criminal contra la propietat per "coaccions" i "assetjament immobiliari" i denuncien que els volen fer fora gràcies a un informe de ruïna econòmica de l'immoble "esbiaixat".
La propietat va enviar un burofax als inquilins, on s'assegurava que hi havia un permís d'enderroc i que havien d'abandonar l'immoble el 22 de gener. Però l'Ajuntament ha negat que s'hagi atorgat, tot i que està sol·licitat. Per això, els inquilins demanaven accions a l'Ajuntament: "La propietat va enviar a les llogateres un burofax amb informació falsejada que implicava directament el Consistori".
El Sindicat i els llogaters s'han mostrat crítics amb la resposta municipal: "L'Ajuntament ha rebutjat dur a terme cap actuació d'ofici. Nosaltres valorem aquests fets com a molt greus, i creiem que la inacció de l'Ajuntament marca un precedent d'impunitat perillós per a totes les llogateres de la ciutat". Des del Consistori han reiterat al TOT que volen exercir un paper de mediadors "perquè propietaris i inquilins arribin al millor acord possible, ja que ambdues parts tenen els seus drets".
Satisfacció amb la resposta de l'Ajuntament
D'altra banda, els veïns han celebrat que "l'Ajuntament s'hagi compromès a revisar tot l'expedient administratiu de l'immoble, fet que pot marcar la diferència en el seu futur i el de les seves habitants". Els inquilins assenyalen que l'Ajuntament va dictar des del 2004 fins al 2024 múltiples ordres d'execució d'obres de rehabilitació i que no s'haurien dit a terme.
Segons els veïns, aquest fet contradiu l'informe de ruïna econòmica i que és el que permet tramitar l'enderroc, un dels pocs supòsits per trencar un contracte de lloguer de renda antiga. "Agraïm el compromís adoptat tant per l'alcalde com pel regidor d'urbanisme de revisar tot l'expedient. Esperem que, en conseqüència, l'informe de ruïna sigui reconsiderat i les veïnes recuperin la seguretat de viure amb tranquil·litat a casa seva". Des de l'Ajuntament no han volgut confirmar aquest compromís.
Amb tot, el comunicat dels inquilins i del Sindicat de Llogaters agraeix que l'Ajuntament de Sant Cugat es posicioni com a mediador entre les dues parts, però indica que és també una part implicada en el conflicte.
Les denúncies dels veïns
Els veïns de l'immoble fa temps que denuncien "les pràctiques abusives del propietari". A més, afirmen que la propietat no ha escomès reformes rellevants els últims vint anys: "Han permès que l'immoble es degradi sense fer reformes, fins que fa dos anys va caure un balcó". D'altra banda, consideren que l'objectiu de la propietat "declarar la ruïna econòmica i fer fora els inquilins de renda antiga" per construir un nou edifici amb uns preus molt més elevats dels que contemplen els contractes de renda antiga. De fet, l'immoble s'ha anat quedant buit a mesura que els contractes de lloguer s'esgotaven, ja que la propietat optava per no rellogar-los. Ara només queden els de renda antiga.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.