És una de les persones que millor coneix el valor cultural i històric de la vila de Valldoreix. Llicenciat en Filosofia i Lletres i historiador especialitzat en història medieval, Juanjo Cortés ja fa gairebé 30 anys que es dedica a la tasca de divulgació i de recerca sobre la història de Valldoreix. Reconeix que a vegades es pregunta per què ho fa, i argumenta que “com més investigues, més busques i més trobes que la història de Valldoreix, en el fons, encara està per descobrir”.
Assegura que va estudiar història perquè “de vida només en tenim una i penso que hem d’intentar fer allò que ens agrada”. Diu que el va influenciar molt conèixer profundament l’investigador local Josep Altet, qui el va ensenyar que “per conèixer el territori, te l’has de patejar”. A més d’historiador, és tècnic de Protocol i Relacions Ciutadanes de l’EMD i arxiver. És president de Valldaurex i de la Societat Catalana de Genealogia, Heràldica, Sigil·lografia, Vexil·lologia i Nobiliària, amb seu a l’Arxiu Nacional.
També és professor d’un seminari d’investigació de la UAB en Paleografia, Diplomàtica i Codecologia. Així mateix, col·labora amb altres entitats i grups de recerca i dirigeix la revista especialitzada Valldaurex. Ha publicat un llibre, Valldoreix, la voluntat d’un poble, i escriu articles a revistes i diaris sobre els temes que domina. Juanjo Cortés va néixer a França, però viu des que tenia 3 anys a Valldoreix.
Explica també que és un autèntic bibliòman: “Jo valoro el llibre com a objecte de saber i de cultura. La meva relació amb els llibres és gairebé fetitxista, m’agrada tocar-los, olorar-los, pel contingut i pel continent”. Juanjo Cortés va ser pregoner de la Festa Major de Valldoreix l’any 2000 i Premi Vila de Valldoreix l’any 2009.