Jutgen una santcugatenca que protestà en un desallotjament amb petició de 9 mesos de presó

Berta Vidal ha estat l'única persona que ha anat a judici amb una petició 9 mesos de presó pel desallotjament al carrer Indústria del juny del 2022

Sota una pluja intensa, una petita representació del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat i Arran Sant Cugat s'han concentrat davant dels jutjats de Terrassa per donar suport a l'única persona que podria ser condemnada a 9 mesos de presó per manifestar-se al carrer Indústria de Sant Cugat per evitar un desallotjament. L'advocada de la defensa, Montserrat Salvador, del Col·lectiu Fontanella, ha comparegut als jutjats per argumentar davant del jutge que l'actuació de l'acusada no constitueix un delicte penal, ja que considera que es tracta d'una "criminalització de la protesta i la manifestació", drets que, com ha recordat, estan protegits per la Constitució. A més, ha exposat que "els fets no van ocórrer com s'ha descrit a l'atestat". Segons el Sindicat de Llogateres, durant la sessió oral, la fiscalia ha proposat modificar la seva petició de pena, i ha substituït la presó per una sanció de 600 euros. El judici ha quedat vist per a sentència el 25 d'abril. Guillem Martí, del Sindicat de Llogateres, ha celebrat la rebaixa de petició de pena, però ha mostrat el seu desacord en què la fiscalia insisteixi en demanar una "pena-multa" i segueixi "culpabilitzant", a parer seu, la protesta pel desallotjament.

Més info: Desallotgen un habitatge del centre de Sant Cugat

Concentració davant dels jutjats

Abans de l'entrada a la sala del judici, una desena de persones del Sindicat de Llogateres i Arran, s'han  concentrat davant dels jutjats de Terrassa i han desplegat una pancarta amb el lema: "Defensar l'habitatge no és delicte! Absolució!" Entre els concentrats també hi havia els dos regidors de la CUP a l'Ajuntament de Sant Cugat, Ariadna Sierra i Marco Simarro. A causa d'aquesta mobilització, la policia ha identificat alguns dels concentrats per haver participat en una protesta organitzada de 25 persones.

En aquesta concentració, Guillem Martí ha explicat els fets ocorreguts el 21 de juny de 2022 al carrer Indústria, quan un grup de persones va intentar impedir que la BRIMO dels Mossos d'Esquadra desallotgés la Cristina i l'Ari, mare i filla, d'un habitatge situat al centre de Sant Cugat. També ha destacat la tasca del Sindicat, que feia mesos que mediava amb la propietat. A més, ha subratllat que l'objectiu de la concentració davant dels jutjats és defensar la Berta Vidal.

"Sembla un escenari desolador, però no volem que us ho prengueu així. Seguim mobilitzades i convençudes, i continuarem aturant desnonaments, perquè no és cap delicte, com demostrarem avui", ha afirmat Martí. També ha assegurat que es mantindran mobilitzats perquè la Berta no hagi d'entrar a la presó ni pagar cap quantitat per haver-se "atrevit" a protestar.

"La repressió no ens atura. Ens hi trobaran de cara totes les vegades que faci falta. En aquesta guerra per la vida, nosaltres som trinxera. Fins a l'absolució, perquè defensar el dret de l'habitatge no és delicte", ha sentenciat.

L'única acusada de tots els manifestants

Els Mossos d'Esquadra van proposar 89 actes de sanció administrativa per la llei de seguretat ciutadana, coneguda popularment com a llei mordassa, de les quals 86 van ser arxivades, segons ha explicat el Sindicat de Llogateres durant la concentració i ha confirmat l'advocada de la defensa. Només se li ha obert un procediment penal a Berta Vidal, activista del Sindicat i també d'Arran Sant Cugat, sense una aparent explicació del motiu. "Entenem que ha sigut un acte de repressió política i, de la quarantena de persones, han agafat la Berta per agafar algú, però podríem ser qualssevol de nosaltres", ha volgut afegir  Alba d'Arran Sant Cugat.

Aquest dimecres se l'ha jutjat per un delicte de desobediència i la pena sol·licitada pel ministeri públic són 9 mesos de presó. Una imputació que ha variat, ja que en un primer moment la imputació del Jutjat d'instrucció de Rubí era per delicte d'atemptat contra l'autoritat.

El cas més "greu" a un manifestant del Sindicat de Llogateres?

Guillem Martí, del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat, ha afirmat a aquest mitjà que el cas de la Berta és el que ha tingut més repercussions per a un dels manifestants que han participat en un desallotjament defensat pel sindicat. "Hem tingut multes, casos d'extorsió, casos d'assetjament immobiliari, però mai ens havíem trobat amb una sanció que entrés per la via penal i que imputés a una persona de Sant Cugat per un tema relacionat amb l'habitatge, simplement per manifestar-se lliurement".

En el cas que la sentència sigui condemnatòria, des del Sindicat es recorrerà el cas a totes les instàncies que "faci falta" fins a aconseguir una absolució. "Seguirem organitzades i estem creant una caixa de resistència per cobrir totes les despeses judicials i administratives", ha afirmat.

Tant des del Sindicat com des d'Arran s'ha assegurat que hi haurà mobilitzacions pels carrers de Sant Cugat en el cas que la sentència sigui condemnatòria i Arran no descarta una acció reivindicativa.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem