Sant Cugat tindrà jutjats propis, però perdrà l’actual Jutjat de Pau. En virtut de la Llei Orgànica 1/2025 de mesures en matèria d’eficiència del Servei Públic de Justícia, hi haurà diversos canvis en l’organització de l’administració judicial i aquests també afectaran Sant Cugat. El primer que cal saber és que la nomenclatura canvia. El que fins ara anomenàvem Jutjat d’Instrucció o Primera Instància desapareix en favor d’un ens que porta per nom Oficina General. Aquestes oficines es dividiran en funció de la temàtica que portin, és a dir, matèria penal o civil. Sant Cugat haurà d’acollir, en principi, alguna d’aquestes noves oficines, però ara mateix encara no se sap ni el nombre ni l’ordre jurisdiccional de les mateixes.
Segons l’actual jutgessa de pau de Sant Cugat, Ana Maria Osa Farré, aquesta incògnita no es revelarà aviat: “Va per llarg. Després de l’aprovació d’aquesta llei s’han de redefinir les competències i veure què es queda a Terrassa, què es queda a Rubí i què passarà a ser de les noves oficines Sant Cugat”. Osa també assegura que, donat que ara mateix l’edifici on aniran els jutjats encara no està ni construït, en primera instància aquestes competències en matèria civil i penal es repartiran entre Rubí i Terrassa. Cal recordar que ja s’ha anunciat que els nous jutjats es construiran a tocar de la comissaria dels Mossos d’Esquadra, a la zona del Pont de Can Vernet.
El Jutjat de Pau en pròrroga
A partir del 3 d’abril, moment d’entrada en vigor la Llei 1/2025, el Jutjat de Pau de Sant Cugat comença un període de pròrroga en el qual continuarà existint i fent la mateixa feina de manera transitòria. De fet, el càrrec de l’actual jutgessa de pau acaba aquest juliol i Ana Maria Osa té la intenció de tornar-se a presentar: “Vull seguir perquè, en cas de no fer-ho, es podria complicar força la situació actual. Que vingui una persona nova en un moment de transició ho faria tot més complex i el meu objectiu és continuar fent la feina de proximitat que fem fins que la nova situació estigui resolta”.
Aquest abril no hi haurà cap canvi brusc. La decisió sobre quines competències i quants jutges acaba tenint Sant Cugat és híbrida entre política i judicial. Per un costat, cal que es posin d’acord el Ministeri i la Conselleria de Justícia i l’ordre final que definirà les competències entre Terrassa, Rubí i Sant Cugat la dictarà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Cadascuna de les noves Oficines generals tindrà obligatòriament un jutge i un secretari judicial i un nombre determinat de funcionaris de l’àmbit de la justícia depenent del volum de feina de l’ens. A Sant Cugat, segurament, aquest nombre oscil·larà entre 8 i 12 persones. De fet, l’Ajuntament ha encarregat un estudi a la UAB per saber quines dimensions ha de tenir el nou jutjat.
Casaments i Registre Civil, el gran canvi
L’última peça d’aquest trencaclosques és el Registre Civil. En virtut de la nova llei, aquests òrgans passen de ser un ens judicial a un ens administratiu. Ara bé, actualment no se sap si Rubí acapararà les competències d’aquest registre o Sant Cugat les tindrà delegades. Ara per ara, la de Sant Cugat té l’estatus d’oficina col·laboradora del Registre de Rubí.
Ana Maria Osa Farré: “Quan entri en vigor la nova llei només podran casar notaries i ajuntaments. Amb aquesta norma, molts jutjats de pau perden més del 90% de la feina”
Per aquesta raó hi ha un servei que sí que es perd a Sant Cugat: el dels casaments oficiats per la jutgessa de pau. “Quan entri en vigor la nova llei només podran casar notaries i ajuntaments. Amb aquesta norma, molts jutjats de pau perden més del 90% de la feina”, assegura Osa. Segons ella, el grup polític de Junts ha alertat d’aquesta casuística al govern espanyol i s’han compromès a esmenar el que han titllat d’error a la llei. Ara bé, cal escriure una esmena a la llei i que s’aprovi al Congrés, però no serà un tràmit ràpid.
La jutgessa de pau explica que ja tenien casaments programats fins al juliol, però han de deixar d’oficiar-los a l’abril. La solució per la qual han optat la majoria dels matrimonis ha estat la d’avançar la data de l’acte oficial, però mantenir la festa de l’enllaç tal com estava prevista. L’alternativa que tenien era casar-se a Rubí o buscar un forat per fer-ho a l’ajuntament de Sant Cugat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.