L'Ajuntament exigeix que les escoles amb cursos bolet comptin amb tots els recursos

La regidora d'Educació, Esther Salat, ha mostrat el seu posicionament al costat de l'escola Collserola i Turó de Can Mates, que el curs vinent tindran un curs bolet

L'Ajuntament de Sant Cugat exigeix al Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que el Collserola i el Turó de Can Mates puguin acollir els cursos bolet de P3 amb totes les garanties per mantenir la qualitat del projecte educatiu de cada escola. 

Esther Salat, regidora d'Educació, s'ha mostrat al costat de les famílies i de les dues escoles. Per això mateix, tal com ha explicat la regidora "volem que la Generalitat garanteixi els recursos necessaris a les dues escoles. Que els especialistes i professionals de l'educació als dos centres siguin els que pertoquen". 

El fet és que des que el Departament d'Ensenyament va fer públic el passat 30 de maig que el Collserola i el Turó de Can Mates tindrien un curs bolet de P3 el curs vinent, tant les escoles com les dues Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) dels centres educatius s'han mostrat molt contraris a aquesta situació. 

En el cas del Turó de Can Mates, s'han reunit amb Serveis Territorials d'Ensenyament i han recollit signatures, reclamant una sèrie de condicions per tal d'intentar garantir la continuïtat del projecte educatiu actual. En aquest cas, Salat ha afirmat que "no només entenem el que diu l'escola sinó que estem d'acord amb ells i defensem la reivindicació. Nosaltres pensem que, precisament, l'escola Turó de Can Mates és l'escola que tenia les condicions més desfavoridores per a acollir un curs bolet, malgrat que un bolet no és bo per a cap escola". I és que el Turó de Can Mates, tot i ser un centre relativament nou, és dels més petits de Sant Cugat

Per això mateix, per tal d'acollir la tercera línia de P3, caldrà fer diverses actuacions. En aquest aspecte Salat ha detallat que "ja estem estudiant poder ampliar la zona del pati, entre altres actuacions. Ara és el Departament el que ha d'agafar el compromís, després d'haver pres aquesta decisió, i cal que recolzi a l'escola perquè el curs bolet no faci mal al projecte de l'escola". 

D'altra banda, la regidora d'Educació ha detallat que té previst reunir-se amb l'AMPA del Collserola. Tot i això, Salat també s'ha mostrat al costat de l'escola a l'hora d'exigir les condicions necessàries per mantenir la qualitat del projecte. 

575 places per a 615 infants

El Collserola va rebre 70 sol·licituds per a les preinscripcions de P3 FOTO: Artur Ribera

Enguany, de les 575 places que hi havia disponibles per al curs vinent a P3, s'han rebut un total de 615 sol·licituds, 40 per sobre. Una situació que ha obligat al Departament a crear dos cursos bolet. 

Però per què en aquests centres i no en altres? Des del Departament explicaven al TOT Sant Cugat que la decisió responia bàsicament al fet de prevaldre la voluntat de les famílies. 


Tot i això, en els darrers dies han sorgit dubtes al respecte, de quines escoles podrien acollir millor un curs bolet respecte a unes altres a Sant Cugat. 

Un dels dubtes que s'ha posat sobre la taula és el fet que la Floresta té una línia des de fa uns cursos i la possibilitat de tornar a ampliar a dues línies. En aquest cas Esther Salat ha explicat que "el procés que fa una escola quan perd una línia és molt complicat. Tot i no ser un procés positiu, les escoles troben una oportunitat per convertir el projecte educatiu i tots aquells espais que han quedat buits s'han omplert amb altres projectes. És a dir que fan créixer el projecte educatiu. Ara bé, si després de tot aquest procés ve el Departament i torna a posar dues línies, pot ser contraproduent. Crec que és una situació que el Departament d'Ensenyament no es planteja pel fet de fer prevaldre el projecte educatiu".

El control de la població infantil i les previsions del Departament d'Ensenyament

El Departament fa les previsions segons el padró municipal FOTO: Artur Ribera

Controlar el nombre d'infants d'un municipi que el curs vinent cursaran P3 és relativament fàcil a molts municipis catalans. És una dada que s'obté amb el padró municipal tenint en compte els infants que han nascut cada any.

Ara bé, tal com ha detallat la regidora d'Educació, a Sant Cugat el Departament ha de tenir en compte molts més aspectes que en altres municipis per la crescuda de població sobtada que anualment té Sant Cugat.

De fet, al novembre, des del Departament d'Ensenyament es va considerar que n'hi hauria suficient amb les 575 places públiques a Sant Cugat, tenint en compte les dades del padró. Tot i això, entre el mes de gener i abril, a Sant Cugat s'han empadronat 36 infants en edat de cursar P3 el curs vinent. Una dada que coincideix pràcticament amb el nombre de sol·licituds de més que s'han presentat.

D'altra banda, una dada que és molt difícil de preveure, tal com ha argumentat Esther Salat és el nombre de famílies de les poblacions veïnes, Rubí i Cerdanyola, que cada any demanen com a primera opció qualsevol dels centres santcugatencs. En aquest cas, cal tenir en compte que aquests infants, tot i no tenir els mateixos punts que infants que viuen a Sant Cugat, passen per davant en el cas que una família santcugatenca hagi demanat el mateix centre però en segona o tercera opció.

Davant l'alta demanda de l'escola pública, des del Consistori ja han revisat el nombre d'infants que el curs 2018-19 i el 2019-20 hauran de cursar P3. Una dada que a hores d'ara està per sota de les 575 places públiques. 

Tot i això, i tal com presentaven el tinent d'alcalde d'Urbanisme i Economia, Damià Calvet, i la regidora d'Educació, Esther Salat, el passat divendres 9 de juny, l'Ajuntament avançarà la inversió de la construcció de l'escola La Mirada. Un centre educatiu que ha de servir per absorbir la forta demanda de l'escola pública. 

D'altra banda, Salat ha recordat que el pla d'equipaments municipal contempla tres escoles públiques més. Uns equipaments que no està previst que es construeixin en els pròxims anys, però sí que el Consistori té la reserva feta pel futur creixement de la ciutat.

I la secundària, podrà absorvir tots els alumnes actuals de la primària?

L'alcaldessa, Mercè Conesa, i la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, posant la primera pedra del Leonardo da Vinci FOTO: Localpres

Davant la forta demanda de l'escola pública en el segon cicle d'infantil i a primària, sorgeix un altre dubte. Absorbiran els 4 instituts de secundària de Sant Cugat tots aquests alumnes?

En aquest cas, la regidora d'Educació ha detallat que "nosaltres també ens ho hem plantejat i ho hem plantejat al Departament d'Ensenyament. Però ara, amb el nou Leonardo, serà com si féssim el Leonardo i un cinquè institut, perquè serà un centre que comptarà amb sis línies. La idea és de màxima sostenibilitat dels recursos i que les noves inversions donin resposta a aquest creixement". 

El nou Leonardo da Vinci s'ubicarà al carrer d'Alfons d'Aragó, al costat de la nova escola la Mirada. Les obres del nou institut van començar el passat mes d'abril. El Consistori preveu que els dos nous centres educatius obrin el curs 2019-20.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem