L’Ajuntament de Sant Cugat actuarà en les pròximes setmanes per netejar d’elements sòlids la llera de la riera de Can Cabassa amb l’objectiu de deixar-la neta abans de la temporada de pluges, després de la denúncia pública d'una veïna de Mira-sol que fa anys que alerta de l'amenaça que suposa la riera per casa seva. Paral·lelament, es farà una actuació per consolidar els murs perimetrals en els trams més inestables. La voluntat és engegar aquesta actuació aquest 2016, prèvia autorització de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
L'Ajuntament explica que d’aquesta manera es garantirà l’estabilitat del talús que separa una finca del carrer Tenerife amb la riera. L’actuació consisteix en la consolidació i millora del drenatge per evitar l’erosió del perímetre amb la finca. Aquestes dues actuacions són part d’un projecte global d’intervenció en les rieres de Can Cabassa i el Torrent del Xoriguer que és previst començar el 2017.
És la resposta a la situació d'una veïna de Mira-sol, que ha denunciat públicament que des del 2010 ha alertat que la riera de Can Cabassa està amenaçant la integritat de casa seva per les crescudes provocades per la falta de neteja i l'acumulació d'aigua de la pluja. Des del 2010, la riera ha provocat l'esllavissada de set metres de talús i el límit amb la casa és ja de només dos metres.
Segons l'Ajuntament, aquestes actuacions són fruit d’un treball de temps i converses amb l’ACA. Fins al 2012 era l'Agència qui tenia la competència exclusiva en el tema de les rieres, però des de llavors són els ajuntaments els encarregats del manteniment i neteja. Segons ha informat, el Consistori està treballant ara en la definició de com s’ha de configurar el mur de protecció que caldrà construir i consensuar amb l’ACA. "Tan bon punt la solució tècnica estigui concretada, es comunicarà a la propietària la manera com dur a terme la seva execució", afegeixen.
Una finca no ajustada a llicència
L'Ajuntament de Sant Cugat ha assegurat en un comunicat que la finca que ha denunciat l'amenaça de la riera no s'ajusta a la llicència i responsabilitza als propietaris de la situació actual. Així, afirma que el projecte de construcció del 2006 contemplava un mur de contenció que "garantia la seguretat de la finca" i que "d'haver-se fet, tal i com era la seva obligació, avui la propietat no tindria l'erosió que ha patit per efecte de la riera".
Carmen Ramírez ha assegurat al TOT que ella va tenir la voluntat de construir el mur, però que va ser l'Agència Catalana de l'Aigua qui li va denegar la possibilitat. "Vaig demanar a l'ACA de poder construir el mur i em van dir que no, que no es podia construir res que entorpís el medi ambient".
En segon lloc, l'Ajuntament afirma que la finca ocupa tres metres l'espai de servitud hidràulica, de manera que s’aproxima a la llera en excés i més del permès per la llicència d’obres: "La normativa estableix que aquests terrenys perimetrals són zona de servitud hidràulica, destinada a l’ús públic, justament per mantenir la seguretat i preservació de l’espai fluvial".
Sobre aquesta qüestió, Ramírez ha explicat que, quan va construir la casa, va cedir cinc metres precisament per l'espai de servitud hidràulica. "La riera ja s'ha menjat aquests cinc metres i dos més de la meva finca. Clar que ara està massa a prop".
Amb tot, la veïna ha celebrat les actuacions anunciades per l'Ajuntament "després de sis anys", però s'ha mostrat indignada pel fet que se la responsabilitzi a ella de la situació, tenint en compte l'estat i el manteniment de la riera. "És una vergonya, ni s'han preocupat. Encara estic esperant que algú vingui a parlar amb mi".