Sant Cugat quedarà gairebé a les fosques per l'eclipsi solar

Entre les 10.18 i les 11.28 hores arribarà el moment màxim del fenomen

Sant Cugat quedarà quasi a les fosques durant deu minuts al matí d'aquest divendres, 20 de març, per l'eclipsi de Sol que serà visible a Europa, al nord d'Àfrica i a la part més occidental de l'Àsia. El fenomen farà que la Lluna s'interposi entre el Sol i la Terra, un fet que al municipi serà visible en un 65%. Des de l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix (AASCV) han indicat que a Sant Cugat qualsevol lloc serà idoni per veure aquest fenomen.

Carlos Gonzalvo, president de l'entitat, ha indicat que encara que dependrà del temps que faci, l’eclipsi parcial és podrà veure bé des de qualsevol punt del municipi. Així, Gonzalvo ha dit que "la Lluna s’anirà interposant entre nosaltres i el Sol i a les 10.18 hores arribarà el moment màxim, és a dir, quan la Lluna ocultarà un 71% el diàmetre del disc del Sol. Després, i poc a poc, la Lluna s’anirà enretirant i finalitzarà l’eclipsi cap a les 11.28 hores".

Coincidint amb l'eclipsi de sol, l'institut Arnau Cadell té previst observar a través d'un telescopi aquest fenomen, que no tornarà a repetir-se fins el pròxim 2026. A més, el centre educatiu projectarà en una pantalla tota l'efemèride.

Observar el fenomen amb ulleres de sol pot causar danys irreversibles

Els especialistes alerten que l'eclipsi de Sol no es pot mirar ni directament ni amb ullers de sol, ja que podria causar danys oculars irreversibles i que observar el fenomen sense la protecció adequeda podria provocar danys irreparables a la retina.

Des de l'AASCV recomanen utilitzar ulleres especials homologades, que compleixin la norma CE núm. 89/686 i que es poden adquirir en òptiques i en botigues d’astronomia, a través de la projecció amb prismàtics, no gaire estona perquè l’escalfor interna els pot espatllar o utilizant una “làmina astrosolar de Baader”.

L'entitat apunta que els "invents sense filtres no són segurs", pel que recomana no utilitzar mai ulleres de sol, ni negatius de fotografies, ni radiografies, ni CD, ni DVD, ni vidres fumats; així com tampoc mirar els reflexos sobre l’aigua.

Cobertura especial

El TOT amb la col·laboració de l'Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix farà una cobertura especial del moment de l'eclipsi i explicarà via twitter i facebook els moments més destacats.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?