El Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya (HGC) ha realitzat les primeres intervencions d'ecobroncoscòpia lineal amb punció en temps real (EBUS-TBNA). La incorporació d'aquesta tècnica al diagnòstic de les malalties respiratòries suposa un gran avanç i posiciona el centre santcugatenc entre els hospitals de primera línia en malalties del tòrax.
L'ecobroncoscòpia lineal, de recent implantació, aconsegueix a través d'ultrasons estudiar la tràquea i els bronquis de manera precisa, segura i mínimament invasiva. Pablo Rubinstein, cap de Servei de Pneumologia ha destacat la seva utilitat en "altres patologies neoplàsiques i granulomatoses que produeixen afectació dels ganglis".
Aquest sistema permet diagnosticar i valorar el grau d'extensió i pronòstic del càncer de pulmó; a més de donar la possibilitat d'estudiar malalties pulmonars amb afectació ganglionar o del mediastí, adenopaties mediastíniques, sarcoïdosi, limfomes, neoplàsies extratorácicas, tuberculosi, estudis genètics i moleculars. A més, també pot evidenciar problemes en el drenatge de lesions quístiques mediastíniques o pleuropericárdicas, o per a la valoració de patologia vascular pulmonar.
Com funciona l'ecobroncoscopi
L'ecobroncoscopi és un broncoscopi que, a més de tenir una càmera que permet mirar dins de la via aèria, va proveït d'un ecògraf que permet veure què hi ha darrere de la paret traqueal. D'aquesta manera, es poden identificar lesions que no són visibles directament i que estan més enllà de la paret de la tràquea i els bronquis.
Aquesta prova, amb el pacient profundament sedat, permet visualitzar la patologia pulmonar i extreure mostres per analitzar-les en un procediment únic, ja que es pot practicar una punció amb una agulla fina i prendre una mostra tumoral o ganglionar a través d'un sistema de succió. Aquesta agulla és molt poc traumàtica i l'alta precisió en la visió fa que la possibilitat de lesió en una vena o una artèria sigui mínima.