El DIARI de Sant Cugat tanca el cicle La Ciutat a Fons, patrocinat per Sorea, amb un reportatge dedicat a l’oci dels santcugatencs i a aquelles activitats i atractius que té el poble per passar el temps lliure. Amb el títol “Una ciutat per gaudir i per viure”, el DIARI ha volgut conèixer quines són les fortaleses de Sant Cugat pel que fa a oci i quines són aquelles mancances que fan que alguns santcugatencs hagin d’anar a altres municipis a buscar el seu model d’oci.
Referent
Sant Cugat és una ciutat de gairebé 90.000 habitants i que, per tant, necessita d’una oferta de lleure potent per tal d’aconseguir que els santcugatencs no els calgui marxar del poble per tal de poder passar una bona estona.
La proximitat amb Barcelona fa que, a uns minuts de distància, els santcugatencs disposin d’una ciutat que ofereix de tot i amb la qual Sant Cugat ho té molt difícil per competir. Però més enllà d’aquesta circumstància, l’oferta cultural, gastronòmica, lúdica i infantil al municipi són un referent per a altres poblacions vallesanes.
El nombre i la qualitat de restaurants, cinemes, museus, escenaris i discoteques de Sant Cugat provoca una efecte crida de gent de municipis propers com poden ser Rubí o Cerdanyola, que veuen la ciutat com un dels referents comarcals en molts sentits. Depèn de l’ambient personal, es pot trobar gent que ve d’altres pobles a sopar a restaurants santcugatencs, a comprar al Centre Comercial o, fins i tot, a jugar a golf a l’únic camp urbà que hi ha a Catalunya.
Turisme
Amb tot, Sant Cugat també rep turisme, aspecte que els últims anys s’ha intentat potenciar i situar el municipi com una bona opció perquè els turistes de Barcelona passin una estona.
De fet, iniciatives publicoprivades com el Sant Cugat Experience també són maneres amb què l’Ajuntament vol atraure gent d’arreu, com reconeixia fa setmanes el president de la Fundació Sant Cugat Actiu, Lluis Fernández: “Sant Cugat pot ser un centre turístic molt més del que és ara. “Molts turistes noruecs, russos o holandesos que vénen amb creuers i que estan deu dies aquí ja coneixen molt Barcelona. I els envien a la Roca Village o a Montserrat, que està molt bé, però a 20 minuts tenen una cosa molt diferent, com Sant Cugat”.
Les xifres són complicades de saber, però ens en podem fer una idea amb els usuaris de l’Oficina de Turisme. Durant el 2014, 1.290 persones van utilitzar aquest servei per informar-se (835 de Catalunya, 110 de la resta d’Espanya, 106 de França, 88 d’Anglaterra, 16 d’Alemanya, 18 d’Itàlia, 1 de Bèlgica, 3 d’Holanda, 86 d’Amèrica del Sud, 7 d’Estats Units i 20 de la resta del món).
Pel que fa a les visites al Museu-Monestir, de les 25.406 persones que hi van anar durant el 2014, gairebé 4.000 eren de fora de Catalunya (unes 10.000 persones no van especificar la seva procedència).
Joves, a Barcelona
Però si hi ha gent que ve a Sant Cugat pel Monestir, el Teatre-Auditori o el Mercantic, també hi ha gent que va a altres ciutats, principalment Barcelona, per trobar allò que no té aquí. Sobretot és el cas dels joves, que si volen fugir de l’oci nocturn de discoteques, poques més alternatives tenen.
En el següent gràfic es detalla les opcions d'oci que tenen els santcugatencs. Al passar el cursó per sobre cadascunca de les barres del gràfic podreu veure les xifres exactes.
Aquest contingut forma part d'un reportatge sobre l'oci a Sant Cugat. En els propers dies el TOT publicarà més peces relacionades amb aquest tema.