La ciutat compta des del mes d’abril amb una de les biblioteques més innovadores, modernes i pioneres de Catalunya: la Biblioteca Miquel Batllori. El centre concebut com una finestra oberta al coneixement està format per un living lab. Aquest laboratori tecnològic, el primer de Catalunya dins d’una biblioteca, permet accedir i experimentar amb la cultura, els llibres i altres continguts.
L’espai dissenyat en col·laboració amb el Centre de Visió per Computador de la UAB, és obert a empreses per provar productes innovadors, però també a particulars per desenvolupar projectes de participació ciutadana. La instal·lació compta amb un lector de realitat augmentada, un video walk (videomosaic) dotat d’una càmera amb detecció postural, dispositius tàctils i una impressora en 3D.
Crear ciència ciutadana
“El laboratori de ciència ciutadana és el motiu pel qual som més coneguts, però és una cosa complementària, nosaltres volem dotar de context el laboratori i no l’entendríem sense la biblioteca”, apunta el director de l’equipament, Marcos Catalán, que posa en valor tant els projectes de recerca, com les activitats i els tallers que s’hi desenvolupen, i la importància de la participació ciutadana per implicar-se en les propostes que es fan en aquest centre.
En aquesta direcció, el director de la biblioteca recalca que s’estan fent activitats potents com les dissenyades pel Club 3D, format per nens i adults que s’han encarregat de crear els personatges tridimensionals per l’activitat de l’Hora del Conte, perquè aquelles persones amb dificultats visuals puguin integrar-se en la història. La impressora tridimensional també està imprimint poemes visuals i peces artístiques en 3D, de manera que els alumnes que necessitin veure una obra d’art no només ho puguin fer mirant un llibre, sinó veient la dimensió.
Paral·lelament s’està treballant la intel·ligència artificial ensenyant el bon i el mal gust a un ordinador amb l’ajuda d’imatges. Al laboratori també s’hi fa un projecte que combina sons amb imatges i que compta amb la col·laboració d’un videodiscjòquei per provocar sensacions i estimular els records en forma de xarxes socials.
Més sobre la Batllori
La Miquel Batllori ocupa una superfície de més de 1.200 m2, en la qual hi ha 18.000 documents i més de 100 títols de revistes. El lloc està dotat de 90 punts de lectura i ordinadors i, com la resta de les biblioteques, ofereix serveis com connexió Wi-Fi, a més d’autopréstec i bústia de retorn de 24 hores. L’equipament té una sala multifuncional per a 75 persones equipada per desenvolupar conferències, presentacions, festivals de poesia i projeccions, a més d’una aula de formació i una per a grups.
El lloc consta, a més, d’un espai infantil, amb una zona per a nens de 0 a 3 anys i alberga també llibres, ordinadors i materials per a infants i joves fins a 14 anys. A la Miquel Batllori hi ha, entre els seus llibres i documents, un fons reservat a la figura de l’historiador i jesuïta que li dóna nom i està especialitzada en la literatura de ciència-ficció amb llibres pensats per a edats diferents.
“Aquesta biblioteca desenvolupa aquesta voluntat que tenim de ser pioners en les noves tecnologies”, apunta Carmela Fortuny de la recentment estrenada biblioteca de Volpelleres, qui ha volgut afegir “l’impuls veïnal per tirar endavant”.