Tal com va avançar el TOT, la dotzena escola pública de Sant Cugat començarà el curs vinent amb dos barracons just al costat de l'escola Olivera, a Volpelleres. Serà una ubicació provisional, ja que l'edifici definitiu es construirà al carrer d'Alfons d'Aragó, al costat d'on s'ubicarà el futur Leonardo Da Vinci. Així ho ha confirmat la regidora d'Educació, Esther Salat, que ha celebrat la creació d'un nou centre escolar al municipi, ja que servirà per donar resposta a "les tensions acumulades per escolaritzar nens de P3" i no continuar augmentant ràtios ni fent cursos bolet. "A ningú li agrada néixer amb barracons, però la necessitat era escolaritzar ja i, per tant, és la millor opció", ha reconegut la titular d'educació.
En aquest sentit, ha assegurat que seran molt "bel·ligerants i exigents" amb el Departament d'Ensenyament per aconseguir que els terminis de construcció de l'edifici definitiu de l'escola, que s'ubicaran al carrer d'Alfons d'Aragó, al costat del futur institut Leonardo Da Vinci, siguin "immediats". Sant Cugat cedirà els terrenys per construir l'edifici definitiu a la Generalitat durant el març. Tot i això, encara no hi ha terminis de quan podria començar la construcció.
El nou projecte educatiu, que començarà en els barracons el curs 2016-2017, estarà liderat per l'actual directora del Ferran i Clua, Clara Caso, i comptarà inicialment amb tres mestres més. L'escola tindrà un curs de P-3 i dues línies de 25 nens cadascuna. Els barracons seran mòduls prefabricats climatitzats de 120 i 150 metres quadrats. "La part positiva és que l'equip directiu podrà participar en el disseny de l'edifici", ha assegurat Salat sobre el fet de començar amb mòduls.
El 10 de març, la Casa de Cultura acollirà una presentació de l'escola per totes les famílies interessades a conèixer de primera mà aquest nou projecte educatiu.
Començar amb barracons
Esther Salat ha reconegut que començar el projecte educatiu amb barracons no és agradable, però considera que és la millor opció per poder atendre ja les necessitats docents de Sant Cugat. "L'opció més econòmica era crear un nou projecte educatiu a partir de cursos bolets, però la Generalitat ha atès les necessitats del municipi i ha optat per començar amb mòduls, que és més car però creiem que és la millor opció", ha explicat, alhora que ha assegurat que el projecte ha estat ben rebut pels altres centres educatius de Sant Cugat.
Des de l'Ajuntament asseguren que aquests barracons "tindran tots els serveis que tenen la resta de centres de la ciutat" i atendran les necessitats dels infants. A més, Salat ha afirmat que quan els nens siguin a dins de l'aula, ni s'adonaran que estan en un barracó. Amb tot, la regidora també ha assegurat que en cap cas s'hauran d'utilitzar, per necessitat, serveis, espais o equipaments de l'escola Olivera.
Tot i això, l'Ajuntament traslladarà al Departament d'Ensenyament "la necessitat urgent de disposar del nou edifici".
Pensant en la tretzena
La dotzena escola pública a Sant Cugat és una reivindicació que feia anys que durava i ara sembla que serà una realitat. Esther Salat ha explicat que Sant Cugat és un municipi on, a banda d'experimentar el creixement natural pels naixements, també acull moltes famílies que arriben amb nens a escolaritzar. Això ha provocat el creixement de la demanda, que els últims anys s'havia traduït amb un increment de les ràtios a les aules i amb cursos bolets.
Vista aquesta experiència, Esther Salat té clar que el mapa educatiu santcugatenc no s'acaba amb la dotzena escola: "Ara no és possible, però segurament necessitarem una tretzena escola vist com ha estat l'evolució que hi ha barris encara per omplir".
I és que un dels reptes serà donar resposta a les necessitats educatives d'aquests nous barris com Volpelleres. Cal recordar que el pla d'equipaments de Sant Cugat programava la dotzena escola al Parc Ramon Barnils, però precisament la necessitat entre famílies dels nous barris han obligat a canviar la política.