La Festa Major Alternativa compleix 10 anys amb novetats i l'essència reivindicativa

El programa de la 10a edició de la FMA comptarà amb diferents novetats destacables, però l'esperit de la festa seguirà sent reivindicatiu

La Festa Major Alternativa de Sant Cugat (FMA) celebra aquest any la seva 10a edició. El programa d'enguany compta amb un seguit de novetats respecte a les anteriors edicions. De totes maneres l'Assemblea de la FMA aposta per seguir fent de la celebració un espai de reivindicació i feminisme. Ho han explicat el dimecres 13 de juny les membres de l'Assemblea Anna Sala i Clàudia Pla-Norbona, en una roda de premsa. "Des de fa 10 anys denunciem la dependència política de la Festa Major oficial i seguim creient en la necessitat de construir altres espais des d'on recuperar la sobirania de la pròpia festa", ha explicat Clàudia Pla-Norbona. "La Festa Major Alternativa segueix apostant fermament pel feminisme", ha afegit.

El centre neuràlgic de la celebració que comença el 28 de juny i s'allarga fins al dia 30, serà el Parc de l'escalèxtric, com ja fa tres edicions. En aquest sentit, Anna Sala ha explicat que des de l'organització creuen que és una "bona ubicació", però ha volgut denunciar el "poc marge de temps" amb el que se'ls comunica l'emplaçament cada any. "No saber fins tard on serem és un handicap per a nosaltres perquè ens perjudica en la previsió i la preparació de la festa", ha afirmat. D'altra banda, Ciutadans va demanar que la FMA fos itinerant, per evitar possibles problemes amb els veïns de la zona del parc. "Les opinions són benvingudes, però els atacs sempre van cap a nosaltres", ha valorat Anna Sala.

Els pregoners d'aquesta 10a edició seran el CDR de Sant Cugat, el Comitè de Vaga Feminista, amb la campanya 8 mil motius i el Sindicat de Llogaters. "Volem posar en valor les grans mobilitzacions que aquest any s'han viscut a Sant Cugat", ha argumentat Anna Sala.

La FMA es caracteritza pel seu caire feminista i des de l'Assemblea remarquen la necessitat de seguir lluitant contra les agressions masclistes. Per això, des de ja fa unes edicions, han creat un protocol per combatre-les. L'Ajuntament està treballant per crear-ne un d'oficial. "El context fa que les institucions es posin les piles amb aquest tema, però queda molt treball des de l'administració", ha explicat Sala.

A més, en l'acte, les membres de l'Assemblea de la FMA també han valorat la trajectòria de la festa durant aquests 10 anys. "Hi ha hagut avenços en molts sentits. El volum d'assistents a la festa a crescut molt i paral·lelament hem treballat per poder assolir aquest creixement essent coherents amb el nostre missatge", ha afirmat Anna Sala.

Novetats en la programació

Si la passada edició es van incloure activitats infantils per fer front a la demanda del públic familiar, aquest any es crearà 'La Cúpula del Tro', un espai que té per objectiu incentivar una festa autogestionada, on el públic pugui actuar, a la vegada, com a organització. L'objectiu és aconseguir una gestió comunitària del so. L'espai es situarà a la Rambla del Celler, on l'any passat es van realitzar les activitats familiars.

Pel que fa la tipologia de les activitats, s'aposta per abraçar les demandes de tots els públics. En aquest sentit, més enllà dels concerts, es faran activitats familiars, tallers diversos, vermuts musicals i àpats populars. D'altra banda també es consolida el karaoke amb banda, la batalla de penyes, el concurs de truites, el concurs de graffitis o la tarda de cultura urbana, entre d'altres.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem