Els superaliments són una classe d’aliments que per les seves propietats són capaces de reforçar la salut. En un únic producte els superaliments concentren gran quantitat de nutrients, vitamines, minerals i antioxidants, que els atorga diverses propietats curatives. A més, compten amb fitonutrients, que ajuden a eliminar toxines que es concentren a l’organisme, mantenint allunyades a determinades malalties.
Els superaliments poden ser fruita, verdura, llavors, algues, fruits secs... encara que també s’inclouen alguns extractes animals, com el greix de peix i l’omega 3, que prevé i combat les malalties coronàries. La importància de la dieta i el potencial de certs aliments per a la salut són coneguts des de temps immemorables. “Que el teu aliment sigui la teva medicina i que la teva medicina sigui el teu aliment”, ja ho deia Hipòcrates.
Superaliments per a tot
Les llavors de cànem, lli, xia, la maca, les baies de goji, el camu-camu, el margalló del Brasil, els fruits vermells, el coco i el cacau contenen antioxidants que combaten els radicals lliures. Quan el metabolisme registra elevats nivells de radicals lliures, el sistema immunològic es debilita i apareixen les malalties. Algues com la nori, kelp, wakame i kombu tenen iode, que estimula el tiroide, aporten molt més calci que la llet i purifica el sistema sanguini, que ajuda a eliminar tòxics. Mentre que la cúrcuma, el te matxa i el gingebre tenen grans propietats antiinflamatòries.
A més de ser capaços de cremar greixos, d’aportar vitamines i minerals, els superaliments verds, rics en clorofil·la, produeixen hemoglobina que fa oxigenar la sang. En aquest grup es troben brots i germinats, vegetals de fulla verda i microalgues com l’espirulina i clorel·la. L’alvocat, l’all, l’oli d’oliva verge, la col verda, el bròquil, la col, el pol·len i el ginseng també formen part d’aquest llistat d’aliments que et reforçaran el sistema immunitari i el metabolisme.