La història dels Reis d’Orient a Sant Cugat

El mitjà de transport dels Reis d’Orient ha canviat amb el pas del temps. Primer anaven a cavall, després amb tractor i més endavant amb camions. Avui, i des de ja fa uns quants anys, aterren en helicòpter

Els Reis d’Orient són tres personatges que segons la tradició cristiana vingueren d’Orient per adorar al nen Jesús el dia del seu naixement. L’únic evangelista que escriu sobre els Reis d’Orient és Mateu, el qual només esmenta que tres mags que venien d’Orient feren tres ofrenes al nen Jesús: or, encens i mirra. Guiats sempre per un estel com a element miraculós que confirmava la mà de Déu com a guia dels mags cap al seu fill.

La primera cavalcada documentada a Catalunya es dugué a terme a Barcelona i data del 1855, la primera de l’Estat espanyol. A Sant Cugat, la primera cavalcada l’organitzà la Societat Coral la Lira l’any 1950. No fou fins a l’any 1955 que s’hi sumaren l’Associació de Veterans de Futbol i la Penya Regalèssia.

Les primeres cavalcades eren molt senzilles, ja que només hi havia els reis i els patges que anaven a cavall acompanyats de torxes (que segons la tradició s’utilitzaven per fer llum perquè els reis trobessin el camí del seu viatge). Amb el pas dels anys, però, el mitjà de transport de ses majestats es va anar modernitzant, primer amb tractors i després amb camions.

Els automòbils sortien del garatge de Cal Rifà al carrer Tetuan i seguien el recorregut carretera de Barcelona avall (avui dia carretera de Gràcia). Seguidament, els Reis anaven cap al Monestir, on paraven per besar el nen Jesús. Després seguien amb el recorregut, que acabava a la plaça de Barcelona, on pujaven al balcó de l’antic ajuntament a saludar i després baixaven a la tarima a recollir les cartes dels nens i nenes. Els primers anys però, el recorregut acabava a Cal Garriga (casa de les voltes al carrer Major actualment abandonada). Hi hagué un any en què a causa de la intensa pluja, els Reis hagueren de pujar tots en un taxi que els portà fins a sota les voltes.

A banda de la cavalcada, els Reis també es reuniren a la pastisseria Sàbat l’any 1955, i a Cal Cabanas es posava una bústia a la paret on els infants podien dipositar les seves cartes.

Així doncs, la cavalcada dels Reis d’Orient a Sant Cugat complirà 66 anys d’història aquest 2017, una història que ha anat creixent adaptant-se als nous temps i a una població que ha passat del voltant de 10.000 als anys cinquanta fins a superar la barrera dels 90.000 recentment.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem