La Penya Regalèssia, 30 anys dedicats a l'ermita de Sant Medir

Aquest divendres, 3 de març, Sant Cugat celebra l'Aplec de Sant Medir

L’ermita de Sant Medir es troba en ple Parc Natural de Collserola, a mig camí entre Barcelona i Sant Cugat. Durant molts anys, l’encarregat de preservar l’ermita, així com moltes de les tradicions de Sant Cugat, va ser Francesc Vila i Trabal, conegut com el Bal. El 30 de juny de 1981, el Bal moria. Va ser des de llavors que la Penya Regalèssia es va cuidar de l’ermita i de l’organització de l’Aplec. Entre el 1981 i el 2014, la Penya Regalèssia va arribar a fer 40 actuacions a l’ermita i el seu entorn. Obres petites, obres de recuperació, de millora o elements nous que donen a l’ermita la imatge actual.    

La primera gran actuació de la Penya Regalèssia amb l’ermita va ser la de la teulada. L’any 1982 van començar unes obres a la coberta perquè aquesta amenaçava d’enderrocar-se. Tot i això, un dels grans canvis que s’han fet al llarg d’aquests anys és la imatge exterior de l’ermita. Originàriament la façana de l’ermita estava enguixada. Tal com explica Joan Manuel Moncau, membre de la Penya Regalèssia i arquitecte, “la paret sempre tenia problemes, o esquerdes, o pintades...” així que l’any 1990 van començar la recuperació de pedra vista a les quatre parets exteriors. Acabat de llicenciar en arquitectura, Moncau recorda com va dirigir una altra de les obres importants. “Em van demanar que fes un mur de contenció al lateral est de l’ermita. Amb aquesta actuació vaig entrar a formar part de la Penya Regalèssia”, recorda. 

De fet, molts membres de la Penya Regalèssia eren del gremi de la construcció, per això mateix, durant molts anys van anar fent de mica en mica les obres. Empedrar el terra de l’entrada, pavimentar el terra de l’interior, adequar l’altar per celebrar la missa, reposar la campana gran que faltava des de la Guerra Civil, fer un mur que servís de mur i de banc, instal·lar la línia elèctrica soterrada des del Centre Sant Medir fins a l’ermita, recuperació de la font de Sant Medir... són només algunes de les moltes actuacions que aquesta colla, que un dia es va crear per jugar a futbol els diumenges després de missa, va fer durant 25 anys.

Imatge d'arxiu de l'ermita de Sant Medir

“Van ser uns anys que tots recordem molt”, assenyala Moncau amb nostàlgia. I és que durant molt temps, la Penya Regalèssia va dedicar tots els dissabtes a adequar l’espai.

Marxaven ben aviat, cap a les 9.00 h del matí ja estaven allà, i s’hi estaven fins que es feia fosc. Les eines només les deixaven per dinar una amanida, arròs, una taronja i coca. Un dia a l’any, cap al mes de maig, recorda Moncau, “fèiem el dinar de les dones. Era un acte de germanor de la penya i el fèiem allà al camp del Miracle”. 

Tot i que han passat els anys, els membres de la Penya Regalèssia, Fills Predilectes de Sant Cugat des del 2014, encara van cada dissabte a l’ermita de Sant Medir. Ara ja no fan grans obres, però sí que la mantenen al dia i la netegen, per a tots aquells visitants que hi vulguin entrar. De fet, com detalla Moncau, “encara hi ha gent que no ens coneix i els expliquem el que hem fet i la llegenda de Sant Medir”. Actualment, preservar l’ermita és l’activitat principal d’aquesta colla. De fet, molts dels membres que hi ha ara, s’hi van anar afegint arran de les obres, com apunta Moncau. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem