Collserola és un espai de pas per les aus migratòries del nord d'Europa que van a buscar les terres càlides de l'Àfrica durant l'hivern. Cada tardor, centenars d'ocells travessen la serralada catalana, el que suposa una oportunitat per gaudir de l'espectacle que ofereixen les aus en els seus llarguíssims viatges. L’any 2016 es van comptabilitzar més de 2.000 aus durant dos mesos. [Reportatge sobre les aus migratòries i rapinyaires a Collserola]
Entre els mesos de setembre i octubre, es poden albirar des del Parc Natural de Collserola diferents espècies de rapinyaires i aus planadores mentre realitzen la seva migració a terres africanes. Ornitòlegs experts en fan el seguiment des del turó de la Magarola, una talaia privilegiada per observar aquest fenomen. Les espècies més abundants són els aligots vespers, les arpelles, l’esparver o el xoriguer.
Així, més d'una vintena d'espècies, principalment rapinyaires, es veuen cada any pels cels de Collserola. Aligot vesper, xoriguer, esparver vulgar, arpella, aligot comú i falcó mostaxut són les espècies migratòries més vistes.
Entre el 9 de setembre i l’1 d’octubre, els caps de setmana i festius (de 10h a 13h), es reforça el seguiment amb un segon observador que ajuda als visitants del Turó a identificar les diferents espècies que el sobrevolen. La campanya, que a la seva 29ª edició, ofereix una magnífica oportunitat per passejar pel Parc Natural de Collserola i tot pujant al turó de la Magarola per observar els ocells, identificar-los i gaudir d’unes esplèndides vistes de Barcelona i rodaleis.
El cap de setmana del 7 i 8 d’octubre es celebrarà el Dia Mundial dels Ocells a Can Coll (Cerdanyola) i al Centre d’Informació del Parc (Vallvidrera). L’acte central serà diumenge 8 amb la Festa dels Ocells al Centre d’Educació Ambiental Can Coll.
Què hi fan a Collserola?
El principal motiu pel qual passen les aus per Collserola és que forma part de les rutes migratòries dels ocells del nord d'Europa. Però no només és un lloc de pas, sinó que alguns dels rapinyaires interactuen amb aquest entorn. Dani Díaz, ornitòleg del Parc de Collserola, destaca que alguns ocells aprofiten els boscos de la serralada per refugiar-se i dormir a les nits. També en torres elèctriques.
"Collserola és un bon espai per les aus per la protecció que tenen els boscos", destaca l'ornitòleg. Tot i això, alerta que en els últims anys s'han perdut zones de camps i agrícoles, espais imprescindibles per la vida de les aus. "Hi ha espècies d'ocells que només cacen en espais oberts i cada vegada n'hi ha menys", lamenta.
Un fenomen que destaca Dani Diaz és que els rapinyaires són aus molt bèl·liques i competitives: "A vegades hi ha baralles entre les espècies autòctones i les migratòries".