Les obres de vianantització de l'avinguda de Cerdanyola podrien començar al mes de setembre. L'Ajuntament de Sant Cugat ha organitzat una festa al barri del Monestir-Sant Francesc aquest dissabte, 24 de febrer, per explicar el projecte de millora del barri a veïns i veïnes. Un pla elaborat a partir de les propostes veïnals i que contempla més d'una seixantena d'actuacions i una inversió d'onze milions d'euros fins al 2023.
"Tenim un objectiu comú, que el barri del Monestir funcioni. Volem que sigui el millor barri de la ciutat", ha assegurat l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, que ha destacat les millores de carrers, d'il·luminació, equipaments públics i "l'aposta definitiva" per la vianantització". Un projecte que genera preocupació en alguns sectors per les conseqüències en l'aparcament i pel comerç.
"És un projecte molt equilibrat i el resultat millorarà la condició de vida dels veïns: es redueix el soroll i la contaminació ambiental, es fa un espai de passeig i convivència amable i hi haurà una dinamització comercial", ha afegit Mercè Conesa.
"La transformació serà molt important", ha assegurat l'alcaldessa, que ha detallat que les actuacions busquen fer un barri més amable pels vianants. La gespa artificial i la coberta de les pistes de Sant Francesc, la reforma dels Jardins del Vallès o nous carrils bicis són algunes de les mesures per "millorar la qualitat de vida i cohesió" al barri més poblat de Sant Cugat.
"Reticències"
La vianantització de l'avinguda és el projecte més emblemàtic i l'alcaldessa ha reconegut que pot generar "reticències". En aquest sentit, el president de l'Associació de Comerciants del Barri del Monestir-Sant Francesc, Toni Gual, ha mostrat el seu rebuig: "El projecte en global està bé, una inversió de tants diners al barri ens sembla molt positiu. El problema és l'efecte que tindrà en els comerços".
Gual considera que les botigues es veuran perjudicades per la vianantització i que moltes desapareixaran. "Hi ha moltes solucions que no siguin una radical vianantització", afegeix. En aquest sentit, la seva proposta és fer l'avinguda de plataforma única però mantenint aparcaments i trànsit. L'associació està recollint signatures per lliurar a l'Ajuntament en contra de la vianantització.
Mercè Conesa, però, defensa que la mesura portarà beneficis: "Estem molt convençuts que és una aposta de futur claríssima i de millora d'aquests comerços. No tenim cap dubte que serà un projecte d'èxit". "Les reticències cauran per si soles", ha afegit.
Tot i això, l'alcaldessa reconeix la problemàtica del barri amb l'aparcament: "És una problemàtica que hem de solucionar conjuntament amb els veïns i localitzar espais per aparcaments a l'entorn dels barris. Però els veins han de fer l'aposta per tenir plaça d'aparcament".
Altres visions
Alters veus es mostren molt més favorables al pla, com és el cas del gal·lerista Josep Canals, qui sempre havia reclamat la vianantització de l'avinguda de Cerdanyola. "Estic totalment d'acord amb el projecte. Pot ser que per fi sigui el millor barri de Sant Cugat", ha celebrat el santcugatenc, que afegia: "El barri pot fer una transformació tan enorme que ens en sentirem tots orgullosos".
Des de l'Associació de Veins del Barri, el seu president Andrés Arés s'ha mostrat "entussiasmat" amb la inversió a Sant Francesc-Monestir però ha lamentat que l'Ajuntament hagi anat "massa ràpid" i no hagi acabat d'escoltar veïns. "S'han de negociar alguns aspectes. Com a associació de veïns ens han ignorat i tenim propostes a fer", ha assegurat.
Ares ha demanat poder seure amb l'equip de govern per parlar del projecte i altres aspectes que preocupen al barri, com el preu de l'habitatge: "Molts fills han de marxar. En el nostre barri està pujant el lloguer i l'habitatge i n'hem de parlar". A més, ha posat d'exemple el cas de negocis com els tallers mecànics, que es podrien veure molt perjudicats per la vianantització.
Entre els veïns presents a la festa hi havia satisfacció per la inversió al barri i molts coincidien en assenyalar l'aparcament com la principal preocupació. La jornada ha comptat amb actuació musical i 'migas manxegas'.