L’article 1911 del Codi Civil té consagrat un principi que ha estat inamovible en el temps d'acord amb el qual el deutor respon de les seves obligacions amb tots els seus béns presents i futurs. Però, afortunadament, pots acollir-te a la llei de segona oportunitat amb l'ajuda d'Euroforo Advocats.
La llei de segona oportunitat, similar al concurs de creditors
Així com el deutor persona jurídica (és a dir les societats), que també està afectat per la mateixa responsabilitat que la del deutor persona física, ha tingut sempre el recurs de presentar, en una situació de crisi, el concurs de creditors que, excepte que serveixi per establir un conveni amb els creditors, conduirà a la liquidació dels actius societaris i seguidament a l’extinció i cancel·lació registral de la societat. I en aquest darrer cas, ja no li serà aplicable l’exigent article 1911 del Codi Civil al que ens hem referit.
Davant d’aquest plantejament, que afecta les societats i altres entitats jurídiques, la situació de les persones físiques en aplicació de l’article 1911 del Codi Civil pot arribar a ser dramàtica, ja que l’autònom o empresari individual, i, en definitiva, qualsevol ciutadà que, per unes circumstàncies o altres, s’enfronti a un passiu que no pot atendre amb el seu patrimoni, arrossegarà els deutes mentre visqui. És a dir, no només amb el que té sinó amb el que eventualment pugui tenir en un futur. I, fins i tot, aquesta “arrossegada” serà assumida pels seus hereus si, sense adonar-se del que els pot venir a sobre, accepten l’herència llisa i planament sense recórrer al que es coneix com a “acceptació de l’herència a benefici d’inventari”.
El ciutadà, empresari o no, també podia presentar concurs de creditors, però, desgraciadament, si no assolia el conveni de pagament amb els seus creditors, no li servia de res, ja que l’article 1911 del Codi Civil el continuava perseguint.
Per què t'interessa la llei de segona oportunitat?
L’escenari comentat ha sigut així i, de fet, ho segueix sent formalment, encara que des de l’any 2015 existeix a l'ordenament jurídic una figura provinent del món anglosaxó, vigent a la majoria dels països de l'entorn que s’anomena “segona oportunitat” (“fresh air” al dret anglès). Aquesta permet que el deutor, persona física aclaparada pels seus deutes, pugui acudir a un procediment judicial que li permetrà, sota certes condicions, obtenir una resolució judicial que li suposi l’exoneració o condonació dels deutes no pagats, conegut amb l’acrònim “BEPI” (benefici d’exoneració del passiu insatisfet).
Ara, per ara acollir-se a aquest benefici, a més d’acreditar que la situació d’insolvència no obeeix a actuacions de mala fe, la llei exigeix que s’intenti prèviament un acord extrajudicial amb els creditors, si bé aquest acord resulta summament difícil d’assolir, especialment si els creditors són entitats financeres. A continuació, s’ha de presentar una sol·licitud judicial de concurs voluntari a través del qual es practicarà la liquidació del patrimoni per atendre els deutes que gaudeixin de privilegi (fonamentalment deutes públics i hipoteques). Els deutes ordinaris quedaran, en principi, condonats a través del BEPI i si no hi ha mitjans per afrontar els deutes privilegiats s’admet un pla de pagaments de fins a 5 anys adaptat a les possibilitats particulars de cada deutor.
Més facilitats per a la segona oportunitat
Ben aviat, veurà la llum verda la modificació de la llei concursal que, actualment, està pendent d’aprovació al Congrés dels Diputats i que agilitzarà més l’expedient de segona oportunitat. La nova llei suposa, entre altres millores, l’eliminació del pas previ de l’esmentat acord extrajudicial de pagaments.
Estem doncs a l’espera de què l’àmbit d’aquestes innovacions sigui positiu i que es redueixin també les exigències respecte al pagament preferent dels crèdits públics per poder assolir l’exoneració pretesa que obre al deutor l’oportunitat de reestructurar la seva vida comercial o professional i alliberar-se de l’angoixa que suposa el pes de l’endeutament.
Si vols aprofundir sobre aquest tema, consulta amb els professionals d'Euroforo Advocats.