La pobresa energètica es dóna quan les persones que viuen en una llar són incapaces de pagar les factures d’energia per cobrir les necessitats bàsiques. Això fa que els habitatges no mantinguin les condicions de climatització fixades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) d’entre 18 °C i 21 °C a l’hivern i de 25 °C a l’estiu.
Les causes de la precarietat energètica poden ser diverses, encara que hi ha factors comuns com els baixos ingressos, el preu de l’energia i els constants augments i la qualitat dels acabats dels habitatges. Amb l’hivern a tocar, moltes famílies limiten la posada en marxa de la calefacció o directament no la utilitzen. Per lluitar contra la pobresa energètica, Serveis Socials de Sant Cugat està ajudant aquest any a pagar les factures dels subministraments a 216 famílies, fet que representa, de moment, 515 factures, ja que cada unitat familiar pot rebre més d’una ajuda de consums energètics.
Paral·lelament a això, l’àrea de Medi Ambient iniciarà un nou projecte d’auditories energètiques a 90 habitatges que viuen precàriament per actuar en un total de sis, aquells que estiguin en pitjors condicions. El pla vol identificar aquelles cases i pisos que directament no engeguen els radiadors. És la pobresa més invisible. “Es faran actuacions per aïllar del fred les cases, actuarem sobre les humitats, les finestres... El projecte també inclou ajudes per pagar les factures”, apunta Joan Puigdomènech, regidor de Medi Ambient.
Pagar l’aigua i la llum
Els bons socials de les elèctriques amb descomptes del 25%, fixats pel Govern central, es donen únicament a pensionistes amb més de 60 anys, famílies nombroses, famílies amb tots els seus membres a l’atur, i als contractes que tenen una potència de menys de 3,3 kWh.
Pel que fa a l’aigua, des de Sorea, Montse Soler indica que “fa temps que intentem que la gent no es quedi sense servei. Un fet aconseguit estant a prop dels Serveis Socials”. Soler ha explicat que el pagament de la factura es pot ajornar, pagar a terminis, que hi ha descomptes a partir de tres empadronats i que existeix un cànon social, que s’aconsegueix amb un informe de vulnerabilitat.