Diverses famílies de l'escola bressol municipal El Niu han denunciat públicament la falta de mestres al centre. La problemàtica, que pateixen també altres escoles infantils, sorgeix pel retard a l'hora de cobrir la reducció de jornada d'una de les treballadores de l'escola. Sònia Calzado, mare d'El Niu, explica que una mestra fa dos anys que es va acollir a la reducció de jornada i, des de llavors, no s'ha cobert l'horari que deixa buit.
És la mestra de la classe dels nadons, que atén infants menors d'un any. Aixó provoca que en alguns moments del dia, una sola persona s'hagi d'encarregar de vuit nadons. "Ens crea impotència. Si estan tots els nadons plorant, amb una sola persona no saps quan els podran atendre. Hi ha tres nadons que ja es posen de peu i poden caure. I una persona sola és impossible que els atengui", lamenta Calzado, que agraiex la implicació de les mestres: "Fan tot el que poden i més, estan allargant les jornades voluntàriament".
Així, la mestra de la classe dels nadons acaba la jornada al migdia i, per la tarda, no s'ha cobert la seva plaça. Entre l'educadora i la directora d'El Niu han d'assumir aquesta tasca. Això fa que en determinades hores només hi hagi una persona. Tot i que la llei marca que la ràtio és d'una mestra per vuit alumnes, Calzado considera que és insuficient per atendre les necessitats dels infants. "La funció de la directora també és substituir, però un màxim de deu dies. I nosaltres portem tot el curs així", lamenta.
La resposta de l'Ajuntament
Les famílies han traslladat el seu malestar a l'Ajuntament de Sant Cugat i lamenten les respostes rebudes: "Ens deixen per histèrics". A preguntes del TOT contestades per correu electrònic, la regidora d'Educació, Pilar Gorina, reconeix la situació: "És cert que tenim forces reduccions de jornada i a cops ens costa molt trobar persones de borsa que vulguin fer un terç de jornada. Malgrat sapiguem amb antelació una reducció o baixa, fins que la baixa es produeix no podem fer gestions". Tot i això, emfatitza: "Assegurem que tots els infants estan ben atesos amb aquests recursos que tenim".
Pilar Gorina assegura que les escoles bressol tenen la plantilla que demana el decret amb escreix. "A més tenim contractades unes hores a l'any a Fundesplai per suplir quan amb els mitjans que tenim no arribem", afegeix la regidora, que apunta que utilitzen aquestes hores de Fundesplai per cobrir possibles mancances. "Per substituir, tenim dues borses que van caducant i que es van renovant (educadores i mestres). A cops, no van l’àgils que voldríem i llavors utilitzem aquests recursos. Hem avançat molt", conclou.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.