Marea Blanca reivindica les relacions estables i duradores amb els professionals sanitaris

L'entitat assegura que tenir els mateixos professionals sanitaris de referència al llarg dels anys a l'atenció primària impacta positivament en el benestar de les persones

Marea Blanca Sant Cugat ha defensat la longitudinalitat a l'atenció primària com un factor "vital" per al benestar de la ciutadania. L'entitat ha celebrat aquest dilluns, 26 de febrer, el segon debat sanitari a la Casa de Cultura, que ha posat en valor la longitudinalitat perquè fa possible les relacions estables i duradores entre els pacients i els seus professionals de referència.  L'acte ha comptat amb una exposició inicial d'Assun Reyes, metgessa de família jubilada i membre de Marea Blanca. Reyes ha posat sobre la taula els reptes i oportunitats per millorar la longitudinalitat dels serveis d'atenció primària i com això impacta directament en la salut de les persones. 

La longitudinalitat: allargar la relació amb el pacient

Marea Blanca ha assegurat que la longitudinalitat es tradueix en una atenció personalitzada que permet conèixer millor l'entorn familiar i social del pacient. Gràcies a la continuïtat de la relació entre els professionals sanitaris i els pacients, es dona un context en què es promou la prevenció, el seguiment i el tractament efectiu de les condicions de salut. Una situació que, segons l'entitat, ara mateix no es produeix. "Es vetlla pels interessos de les grans elits, tot és un negoci", ha remarcat Reyes. La membre de l'entitat també ha posat sobre la taula alguns beneficis de tenir el mateix metge de família durant 15 anys. "Disminueix un 25% la mortalitat i propicia un ús més baix dels serveis d'urgència, entre d'altres", ha dit Reyes. 

Assun Reyes: "Es vetlla pels interessos de les grans elits, tot és un negoci"

Crítiques a l'atenció pediàtrica a Sant Cugat

Una altra qüestió que s'ha tractat durant l'acte ha sigut l'atenció pediàtrica a la ciutat. Reyes ha lamentat que actualment tota l'atenció a la infància estigui centralitzada al CAP de Can Mates. "Això és un factor de divisió entre la gent que hi pot anar en cotxe i els que no. És discriminatori", ha denunciat la membre de Marea Blanca, que ha recordat que, des de després de la pandèmia, "s'han trobat que no hi ha pediatres". En aquest sentit, Reyes ha lamentat també la "manca de planificació" i que la pediatria passi a ser "una especialitat focal". "Si l'atenció a la infància no és atenció primària, què ho serà?", s'ha preguntat. 

Més enllà de qüestionar si als CAP ha d'haver-hi pediatres o no, l'entitat ha tornat a reivindicar l'atenció longitudinal com a factor diferencial. "S'ha d'assegurar la longitudinalitat de qualitat i des de la proximitat per a les necessitats més freqüents de les criatures", ha remarcat Reyes. 

Temps d'espera, transparència i gestió del futur hospital de dia

Després de l'exposició de Reyes, ha sigut el torn d'un debat entre la vintena d'assistents que han acudit a la cita. El temps d'espera per poder accedir a les proves mèdiques i la importància de "denunciar el que no funciona" han estat alguns dels temes tractats. També s'ha parlat sobre el futur centre d'alta resolució que es construirà a Rubí i que donarà servei a Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal. En aquest sentit, s'ha qüestionat quin model de gestió tindrà i si serà 100% públic. "Ja us dic jo que no", ha dit Reyes. 

Més info: Pas endavant per un nou hospital públic de dia entre Sant Cugat i Rubí

 

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem