Maria Villellas, investigadora de l'Escola de Cultura de la Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de la Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat (WILPF) ha participat, aquest diumenge, 10 de juliol, en la 31a edició del Curs d'Estiu de la Universitat Internacional de la Pau, en una conferència sota el nom 'Violència sexual contra les dones en els conflictes'.
Quins van ser els motius pels quals va decidir involucrar-se en els aspectes relacionats en la violència que pateixen les dones en els conflictes bèl·lics?
Sempre he estat molt interessada en la realitat internacional, i dintre de la realitat internacional, sobretot els temes referents a conflictes armats i les seves resolucions que s'afegeix a una consciència feminista sobre la situació de discriminació i desigualtat que vivim les dones. Formo part d'una organització feminista antimilitarista que defensa que les dones tenim moltes coses a dir en la construcció de processos de pau arreu del món.
Quin és el paper que juga la Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat (WILPF) en el panorama actual?
Té un paper molt important, ja que és una de les organitzacions que en la seu de les Nacions Unides està defensant l'Agenda sobre Dones, Pau i Seguretat. Una agenda que intenta que les Nacions Unides, i sobretot els estats membres, tinguin en compte i actuïn contra les desigualtats de gènere i els impactes específics dels conflictes armats sobre les dones i les nenes. La WILPF intenta aportar aquesta mirada i fer incidència sobre el Consell de Seguretat, els governs i la població civil. La Lliga també promou iniciatives per al desarmament internacional i la defensa dels drets humans, especialment, els drets de les dones.
De quina manera els conflictes bèl·lics poden afectar a les dones?
Les dones poden patir els conflictes armats de moltes formes diferents. Per una banda trobem violències específiques dirigides contra la dona com podria ser la violència sexual; i per l'altra, trobem les formes de violència que afecten a tothom però a les dones d'una manera determinada com podrien ser els desplaçaments forçats que obliguen a les dones d'encarregar-se dels nens i de la gent gran.
L'any 2010 va redactar un informe titulat "La participació de les dones en els processos de pau". En aquest destaca constantment que la visió de les dones per a resolucions de conflictes és clau...
Efectivament. A la majoria de processos de pau que s'estan duent a terme al món, les dones no hi són presents. És molt important que hi siguin, ja que elles poden aportar visions diferents i com a ciutadanes, coneixen molt bé a la població civil i aporten una diferent trajectòria de negociació en l'àmbit comunitari. Però sobretot, simplement perquè les dones hem de tenir dret a participar en qualsevol aspecte polític i social en una societat. Hem de ser considerades com a ciutadanes de ple dret.
També ressalta que la violència sexual és una manifestació del paper que juga el patriarcat en els conflictes armats.
La violència sexual contra les dones no només té lloc durant els conflictes armats sinó que tenen lloc en qualsevol societat, tot i que és veritat que durant els conflictes bèl·lics aquesta es pot exacerbar. La violència sexual és fruit de les desigualtats de gènere i d'un intent de sotmetiment a les dones perquè consideren que el cos de les dones és propietat dels homes de la societat i ha d'estar a la seva disposició en tot moment. És una manifestació molt clara i molt extrema de la desigualtat de poder que existeix entre els homes i les dones en una societat.
Es pot reclamar el dret d'asil a altres països en cas d'assetjament sexual?
La Convenció per als Drets de les Persones Refugiades no reconeix específicament la qüestió de gènere, però sí que al llarg dels anys, això s'ha anat incorporant. Existeixen legislacions d'alguns països que reconeixen la discriminació de gènere per concedir el dret d'asil. El que succeeix és que avui dia continua sent molt difícil al·legar i demostrar aquest motiu perquè sigui reconegut encara que estigui contemplat en les seves legislacions.
Quins són els instruments amb què compten les dones per poder defendre's?
L'Acord Penal Internacional reconeix la violència sexual com a crim de guerra. Però novament, hi ha molt pocs casos en els quals hi ha hagut condemnes. Malauradament, la impunitat preval. Aquests casos són molt poc perseguits a causa de la poca denuncia, ja siguin per motius de por a possibles represàlies, a l'estigmatització o, fins i tot, a l'exclusió... Cal dir, que malgrat existeixi un reconeixement jurídic, l'accés de les dones a la justícia continua sent molt difícil.
Quina mena d'actes duen a terme la WILPF perquè la població prengui consciència i es mobilitzi per intentar revertir aquestes situacions...
Es fa una tasca d'incidència política important, però també s'organitzen activitats per a sensibilitzar a la societat. Per exemple, intentem donar a conèixer i explicar històries personals, no només de victimització, sinó també de relats de dones que intenten canviar la societat i puguin servir de referents. També celebrem moltes campanyes destinades a la població civil perquè participi i pugui incidir de forma activa en els seus governs mitjançant el contacte i col·laboracions amb les institucions públiques, centres educatius i entitats.