Amb l'arribada de la revetlla de Sant Joan, i la de Sant Pere, els petards són un element omnipresent arreu del territori. Sant Cugat no en queda exempt, i amb els petards arriben els atacs de pànic de molts gossos davant el soroll que provoquen.
El TOT Sant Cugat ha parlat amb Marta Ribot, veterinària de la Clínica Veteralia Sant Cugat, per conèixer a què es deu aquesta fòbia, i com fer-hi front per evitar que els gossos pateixin tant.
Molts animals tenen por dels petards. A què es deu?
Els gossos són molt sensibles auditivament i són sorolls molt forts que, a més a més, passen molts cops en un moment determinat que l'animal no es pot refugiar. L'instint natural del gos seria amagar-se, i molts cops no es poden amagar i no saben què fer, no saben com fugir, i agafen fòbia. I un cop instaurada és difícil que es passi.
Per què es genera aquesta por. És un problema d'educació?
Sí, és un problema de maneig. Si durant el període de socialització els acostuméssim, seria molt més fàcil, tot i que hi ha gossos que s'han socialitzat bé, i de cop i volta tenen una mala experiència, i llavors ja se'ls queda gravat.
Què es pot fer si es té un gos adult i té fòbia?
Si volem treure la fòbia, s'ha de fer un tractament de dessensibilització, que és complex. Sota una medicació amb ansiolítics, el que fem és posar-lo sota l'estímul, però anant augmentat el volum, de manera que el gos és pugui anar habituant. És difícil, perquè el que necessites durant aquest temps és que el gos no rebi aquest estímul, i aquí és difícil. L'altra cosa és fer un maneig mentre l'animal té la fòbia. Hi ha una sèrie de pautes que es poden seguir.
De cara a Sant Joan, què es pot fer si se sap que el gos pateix?
Cal consultar al veterinari una setmana abans, com a mínim, perquè molts gossos necessiten tractament una setmana abans perquè ja hi ha petards, i per no arribar al dia de la revetlla amb una sobreexcitació. Últimament el que fem servir són ansiolítics naturals, en la major part dels gossos, i el dia de la revetlla sovint afegim un fàrmac ansiolític. També està bé donar-los un plat de pasta a les 6 de la tarda, perquè funciona com a ansiolític natural.
Com s'ha d'actuar dins de casa?
No hem de fer cas al gos; cal ignorar el comportament del gos quan està nerviós, o quan es vol amagar. No se l'ha de premiar, perquè si intentem calmar-lo, el que estem fent és potenciar el seu comportament. I només fer-li cas o premiar-lo quan el gos ja està tranquil, perquè vegi que aquell és el comportament natural que esperem d'ell.
Quin entorn se li pot crear per fer-li fàcil el tràngol?
Hem de preparar un cau. Ho hem de fer uns dies abans perquè el gos tingui temps a habituar-se i sàpiga després on es pot amagar. Pot ser un transportí, una caixa de cartró, a vegades és sota el llit... el gos molts cops ja ha triat un lloc on amagar-se. Acostumen a ser habitacions interiors, perquè així se sent menys, sempre aconsellem tancar finestres i persianes.
Minimitzar el soroll...
Sí. Posar música clàssica ajuda a disminuir l'ansietat del gos... hem de procurar, si tenim una caixa de cartró on s'amaga, posar una manta per sobre per amortir els sorolls. I és important que no tinguin mai la porta tancada perquè si en algun moment vol fugir, que ho pugui fer, que no se senti amenaçat i tancat.
I l'actitud del propietari?
La figura del propietari és molt bàsica, perquè per a ells són la base segura. Si nosaltres estem tranquils, i li demostrem aquesta tranquil·litat, l'ajudem a amagar-se al cau, això els ajuda molt. Som el seu referent. El podem deixar pujar si sent segur estant al braç, però sense dir-li res. Perquè és normal que se sentin més protegits si estem nosaltres i estan al nostre costat.
En el cas que no s'estigui a casa, com es pot fer front a la situació?
Aquesta és la pitjor situació perquè l'animal se sent desprotegit, i en aquests casos el que recomano és que es faci la doble medicació. No han d'estar tancats en una habitació, perquè si els agafa un atac de pànic han de poder sortir i moure's per la casa. I hi ha gent que opta per enviar-los a una residència a la muntanya, on no se sent res.
I si havent creat un entorn propici, s'arriba a casa i ha destrossat, per exemple, el sofà, quina ha de ser la reacció del propietari?
Cap. Perquè l'animal ho ha fet perquè té una fòbia, no ho ha fet ni per venjança ni per res. Busquen un lloc per agar-se, i el més normal és que busquin fer-se un cau per amagar-se.