La sotsinspectora Maria Medina és la cap de la Comissaria dels Mossos d’Esquadra de Sant Cugat des de l’octubre, després de la jubilació de l’antic cap, Manel Rodríguez. Tot i això, no ha sigut fins aquest mes de març que s’ha confirmat que ocuparà finalment la plaça de manera fixa. Medina assegura que ocupar aquest lloc és una gran responsabilitat.
Com acaba sent la cap de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Sant Cugat del Vallès?
Per una sèrie de circumstàncies excepcionals. Fins aleshores, el cap de la comissaria era el sotsinspector Manel Rodríguez. Va fer una tasca increïble quan va assumir el càrrec, amb molt bons resultats, i va aconseguir tirar endavant la comissaria en un moment certament crític, sobretot amb els robatoris amb força a domicilis. Finalment, va decidir jubilar-se i ho va comunicar al meu superior, als caps de Rubí.En aquell moment, per circumstàncies, ens vam quedar només els sotscaps de Rubí i jo mateixa. El sotscap es va quedar a Rubí i jo vaig venir provisionalment a la comissaria de districte de Sant Cugat del Vallès. Hi he estat provisionalment fins que s'ha pogut oferir la plaça, ja que el Manel ha passat a segona activitat. I ha estat aleshores quan es va fer l’oferiment i he tingut l’honor, el plaer i la confiança dels meus superiors per ser escollida com a cap, un càrrec d’enorme responsabilitat.
I primera dona...
És molt significatiu perquè sóc la primera dona que és cap de la comissaria de Sant Cugat. Això vol dir que alguna cosa està canviant, que les dones comencem a assumir més responsabilitats, i això ha de ser un reflex de la societat i també del nostre cos, on lluitem per la seva feminització.
Diu que és una gran responsabilitat aquest càrrec. Com es troba la comissaria i quin és el seu objectiu?
El fins ara cap de la comissaria, el sotsinspector Manel Rodríguez, ha fet una tasca increïble, amb molt bons números, i va tirar endavant la comissaria (any 2017-2018) en un moment certament crític, especialment amb els robatoris amb força a domicilis. La comissaria me la trobo amb unes dades realment bones. Per mi, l’èxit aquest any seria mantenir aquestes dades, i això ja seria un gran assoliment. El delicte zero no existeix.
"Una ciutat com Sant Cugat, amb les seves característiques, pateix robatoris a domicilis"
L’objectiu seria mantenir les dades?
Intentarem millorar les dades. Sempre hi ha marge de millora. Però sí que és cert que les dades de 2024 han estat bones.El delicte 0 no existeix. Si em proposo una projecció o un objectiu de delicte 0 que no hi hagi cap entrada en cap domicili és una utopia. Ens hem de plantejar, amb dades reals, que a la societat passen coses.
Una ciutat com Sant Cugat, amb les seves característiques, pateix robatoris a domicilis. Tenim també centres comercials on es produeixen furts. Encara hi ha aspectes que cal millorar, i per això lluitarem i treballarem intensament per la prevenció.
Sí que han baixat en general, però en alguns llocs, com Valldoreix, han augmentat. Estan preocupats per aquesta situació?
És cert que Valldoreix sempre ha estat un punt calent de robatoris per la seva estructura territorial, ja que és una zona molt extensa. La geografia a Sant Cugat és complexa per a la prevenció. Tenim zones boscoses que faciliten l’accés, així com diversos mitjans de transport, com els Ferrocarrils, Renfe i autobusos. També hi ha carreteres ràpides i secundàries que connecten directament amb la ciutat. Tot això fa que la prevenció sigui un repte. És fonamental la mobilitat i l’estratègia policial per controlar aquestes vies d’accés, i dissenyem dispositius específics per prevenir els delictes. Pel que fa a Valldoreix, sí que hem detectat un increment de robatoris respecte a l’any anterior, però, en canvi, han disminuït en altres districtes. Treballem perquè la seguretat es mantingui a tota la ciutat i per reforçar la sensació de tranquil·litat entre la ciutadania.
Un dels delictes que augmentava era la violència de gènere a Sant Cugat?
Sí, han pujat les denúncies, però m’agradaria explicar-ho bé, perquè és un tema molt sensible. Que augmentin les denúncies no vol dir que hi hagi més víctimes de violència de gènere. De fet, és tot el contrari. Des del nostre grup d’atenció a la víctima, la companya que en porta el seguiment treballa amb entre 110 i 115 expedients, una xifra que es manté estable, amb petites fluctuacions. Això vol dir que hi ha seguiment, que les persones s’atreveixen a denunciar, i això és positiu.Ara bé, el fet que hi hagi més denúncies a Sant Cugat no implica necessàriament que els casos hagin tingut lloc aquí. Per exemple, pot ser que una parella vingui al nostre centre comercial i hi hagi una agressió, una discussió, amenaces o qualsevol il·lícit, i decideixin denunciar-ho aquí. Això es registra com una denúncia a Sant Cugat, però no vol dir que la violència hagi augmentat al municipi.
La gent denuncia més?
Que hi hagi més denúncies ens permet fer una millor anàlisi i poder aplicar polítiques de prevenció. La violència de gènere i la violència domèstica es produeixen principalment en l’àmbit intrafamiliar, i d’aquí la importància de treballar la pedagogia en tots els àmbits: associacions, entitats, escoles... Crec que, com a societat, hem millorat moltíssim en aquest aspecte, i això ajuda a crear una cultura de denúncia i protecció.
“El robatori a l’interior de vehicles ens preocupa especialment”
Han augmentat els delictes de robatori de vehicles a Sant Cugat?
Sí, el 2024 han pujat els delictes de robatori de vehicles, no pas els robatoris a l'interior dels cotxes, sinó el robatori dels vehicles en si.El que passa és que Sant Cugat, com dèiem fa un moment, té una situació geogràfica que facilita aquest tipus de delictes. Tenim vies de comunicació molt ràpides, com l’AP-7, que connecten directament amb la ciutat. Això fa que alguns delinqüents puguin actuar i marxar ràpidament. Els vehicles robats solen estar estacionats a la via pública, tant en zones on hi viuen veïns com en altres on no. Especialment s’han detectat robatoris a zones com l’Hospital General, on efectivament es roben vehicles. Tot i això, es fan tasques de prevenció.De fet, l’any passat es van dur a terme dispositius específics i es van aconseguir detenir grups —les anomenades “bateries”— que havien robat cotxes a la nostra ciutat.
Són vehicles concrets els que es roben més habitualment?
Normalment, es tracta de vehicles d’alta gamma. Són potents, i per això els utilitzen per cometre altres delictes. Sovint no els roben per vendre'ls tal qual, sinó perquè els necessiten per fer altres activitats il·lícites.Hi ha diverses tipologies delictives: unes s’especialitzen a robar vehicles per fer assalts, d’altres els desmunten per peces, que després venen, fins i tot fora del país.

Maria Medina Requena sotsinspectora cap de la Comissaria de Sant Cugat FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)
Com està anant aquest primer trimestre de 2025?
Encara no tenim tancat el primer trimestre, però sí que puc dir que ha estat millor que l’any passat pel que fa als robatoris a domicilis, tot i que el gener no va ser un bon mes.
Hi ha hagut dos casos últimament: el robatori a casa d’una parella d’avis a Valldoreix i el cas d’un home a la Floresta que va ser atracat mentre entrava a casa. Com està la situació?
Les investigacions estan obertes i un dels casos hem detingut el presumpte lladre i agressor.
Hi ha algun altre delicte que us preocupi ara mateix?
El robatori a l’interior de vehicles ens preocupa especialment. A la zona del centre comercial hi ha pàrquings oberts i pàrquings interiors on es produeixen furts amb freqüència.
"Robar a un veí de Sant Cugat normalment té un premi important"
Com actuen els delinqüents?
Observen els moviments de la gent. Per exemple, si una persona aparca i deixa un ordinador portàtil al cotxe, poden veure-ho i actuar quan marxa. Especialment en èpoques com Nadal, quan la gent deixa compres als vehicles. Robar a un veí de Sant Cugat normalment té un premi important. Ens estan robant ordinadors portàtils, si no els deixem, no els robaran.
Un altre tema important és la coordinació amb la policia local. Com funciona?
Treballem estretament amb la policia local. Fem patrullatge coordinat i dispositius conjunts en zones d’oci els caps de setmana per prevenir agressions i altres incidents.
“És essencial que la ciutadania denunciï perquè nosaltres puguem tenir constància dels fets"
A vegades la ciutadania es queixa que es detenen delinqüents, però tornen a quedar lliures ràpidament. Com ho viviu des de la policia?
Nosaltres fem la nostra feina ajustats a la llei. Si el delicte és menys greu, la persona pot quedar en llibertat fins al judici. Sí que treballem la multireincidència, informant quan un individu té antecedents per diversos delictes, però la decisió final recau en la justícia.
“La decisió final recau en la justícia”
Creuen que això pot fer que la gent denunciï menys?
La millor manera de fer prevenció és mitjançant la denúncia. És essencial que la ciutadania denunciï perquè nosaltres puguem tenir constància dels fets, saber on passen, quan i de quina manera. Si la gent no denunciés, tindríem unes dades molt positives en aparença, però la sensació de seguretat del ciutadà no seria la mateixa. Per tant, per nosaltres, no serveix de res tenir bons números si la realitat és diferent. La denúncia ens permet fer prevenció i detenir les persones responsables, trencant així la cadena del delicte.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.