Gairebé la meitat dels catalanoparlants de Sant Cugat canvia d'idioma quan algú se li adreça en castellà. Aquesta és una de les dades que es desprèn de la 48a onada de l'Observatori Sociològic, la qual assenyala que un 45,3% dels catalanoparlants enquestats responen en castellà quan algú se'ls hi adreça en aquest idioma.
Així doncs, dels 707 catalanoparlants enquestats, un 45,3% va assegurar canviar al castellà. D'altra banda, un 22,9% va assegurar respondre en català, però canviar al castellà si la conversa no flueix; un 18,1% va afirmar respondre en català, però canviar immediatament al castellà si l'interlocutor diu que no entén el català; un 9,5% va assenyalar respondre en català, però parlar més a poc a poc i alternar ambdós idiomes si l'altra persona no entén; i finalment, un 3% va confirmar mantenir el català fins al final.
Tot i aquests resultats, un 40,8% dels enquestats que habitualment parlen català consideren que contestar en català quan algú s'adreça en castellà és un dret que cal exercir sempre, mentre que un 39,5% pensa que és respectar la llengua de cadascú. D'altra banda, dels enquestats que habitualment parlen castellà, un 12,5% considera que mantenir el català és un dret que cal exercir i un 39,5% assenyala que és respectar la llengua. Per contra, un 23,4% dels castellanoparlants creuen que no canviar d'idioma és inapropiat, un 11,9% pensa que és de mala educació i un 2,5% afirma que és inadmissible.
El català en la Unió Europea
Finalment, una gran majoria de la població enquestada està a favor que el català sigui reconegut com a llengua oficial de la Unió Europea, i és que un 61,4% va afirmar estar molt d'acord, mentre que un 16,1% va assenyalar estar bastant d'acord. No obstant això, un 17,5% dels enquestats va posicionar-se poc o gens d'acord que el català sigui reconegut dins de la Unió Europea.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.