Les aules de les escoles de Sant Cugat s'han tornat a omplir d'infants i adolescents aquest dimecres, 6 de setembre. Més de 17.700 alumnes santcugatencs d'Infantil-3 a 4t d'ESO han arrencat el nou curs 2023-24 en els centres públics, concertats i privats de la ciutat. Un any més, La Mirada no podrà començar amb normalitat: a banda de continuar en barracons i sense notícies de l'escola definitiva, els dos nous mòduls necessaris pel creixement de l'escola no entraran en funcionament fins la setmana vinent. Un curs que novament comença uns dies abans del que era habitual, però enguany ho farà amb l'horari lectiu complert.
Més enllà de la situació coneguda de La Mirada, el curs ha arrencat sense incidents remarcables. La vaga de professorat convocada per Ustec, Intersindical i CGT ha tingut un seguiment ínfim, de menys de l'1%, segons el Departament d'Ensenyament.
Novetats a Sant Cugat
Una de les principals novetats és que les ràtios dels nous grups d'Infantil-3 baixen dels 22 als 20 alumnes, tal com marcava el Departament d'Ensenyament. "Aquesta reducció permetrà seguir millorant la qualitat educativa a la ciutat i destinar més recursos pedagògics a l'alumnat", celebrava l'Ajuntament de Sant Cugat.
El curs 2023-2024 començarà amb un curs bolet a 3r de Primària al Pi de'n Xandri, que tindrà tres línies en aquesta etapa. A Secundària, l'Arnau Cadell perd un grup a 1r d'ESO (passa de cinc a quatre) i l'Angeleta Ferrer en guanya un (de quatre a cinc). A més, l'Institut de Formació Professional estrena un nou grau mitjà de Serveis de Restauració.
Calor a les aules i als patis
Una de les conseqüències que la comunitat educativa ha posat sobre la taula amb l’avançament del curs és el fet de la calor, que pot ser més intensa que a mitjans de setembre. La majoria d’aules santcugatenques no tenen cap sistema de climatització, ni aire ni ventiladors, i les onades de calor són cada vegada més habituals. De fet, les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya ja van exigir a final de curs passat al Departament d’Educació un pla urgent per combatre la calor a les escoles i instituts.
Per la seva banda, Xènia Amorós, fins ara presidenta de la Coordinadora d'Afes de Sant Cugat, posa el focus en els patis, recordant la campanya per aconseguir ombres als patis de Sant Cugat: “Hi ha patis que no tenen cap racó amb ombra. Quan hi ha pics de calor es fa molt difícil per a l’alumnat fer activitats a l’exterior, no tenen on refugiar-se”.
La Floresta i La Mirada
L'accés al Pins del Vallès s'ha remodelat i millorat durant l'estiu FOTO: Ajuntament de Sant Cugat
El curs escolar no podrà començar amb total normalitat a La Mirada, ja que els nous mòduls que han de permetre el creixement de l’escola, no estaran operatius fins la setmana del 12 de setembre. “És indignant que cada setembre estiguem parlant del mateix, és decepcionant”, lamentava el president de l’AFA de La Mirada, Carles Mercader, que reclama una millor planificació. Els dos nous mòduls que han de permetre assumir el creixement de l'escola, així, van arribat aquest dimarts 5 de setembre, a menys de 24 hores de començar les classes.
Una situació que s'afegeix a la provisionalitat en què viu instal·lada l'escola des de que es va posar en marxa el curs 2016-2017. Des de llavors han funcionat amb barracons i la construcció de l'escola definitiva acumula anys de retard i entrebancs. A hores d'ara, després que la justícia aturés les obres de manera cautelar per l'impacte ambiental al Bosc de Volpelleres, no hi ha cap calendari sobre la taula.
Les obres de l'Escola La Mirada continuen en l'inici del curs escolar 2023/2024. FOTO: Ale Gómez
D'altra banda, a l'Escola La Floresta no s'han realitzat les obres de rehabilitació i millora del centre planificades per l'estiu. En canvi, al Pins del Vallès s'ha remodelat tot l'accés al centre des de la Ronda Nord, amb un nou paviment amb plataforma única i nou enllumenat.
La pública, l'opció preferent
17.722 alumnes començaran el curs escolar a Sant Cugat en centres públics, privats i concertats d'educació infantil, primària i secundària obligatòria. Són dades provisionals i que creixaran els pròxims dies. L'escola pública és l'opció preferent en totes les etapes tret de l'escola bressol, on la manca de places públiques limita molt l'oferta. Per ara, hi ha menys alumnes que l'any passat, ja que a finals de setembre de 2022 es van comptabilitzar 18.128 estudiants.
En comparació al curs passat, l'educació pública perd alumnes en totes les etapes tret de Secundària, mentre que la concertada en guanya més de 200. En canvi, l'escola privada en perd més de 500, passant de 4.097 a 3.509.
Les dades del curs 22-23 són al tancament de la matrícula, al final del setembre. Les dades del curs 2023-24 són provisionals i a data de 31 d'agost i la previsió és que augmentin les pròximes setmanes.
El curs més car
El curs escolar serà més car per les famílies. La depesa mitjana per començar el curs per família a l'Estat serà de 448 euros, la xifra més elevada de la història i la més alta d’Europa, segons un estudi de Banqmi. Una inversió que des de la Coordinadora de les Associacions de Famílies d’Alumnes de Sant Cugat fa anys que denuncien: “El tema del material escolar sembla que, a vegades, parlem de l’estoig i quatre coses. Però estem parlant d’una despesa molt important del material de l’infant i didàctic. Hi ha un copagament de part de les despeses del funcionament del centre per part de les famílies”. En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya ha enviat un val de 100 euros a totes les famílies d'escoles públiques i concertades de 1r a 6è de Primària per material escolar, que es pot utilitzar en els locals adherits a la campanya. Es pot gastar fins el 30 de novembre i es poden adquirir elements d’escriptura, papereria, llibres de text, literatura infantil i juvenil, diccionaris, calculadores, motxilles, estoigs i jocs educatius.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.