El curs escolar 2019-2020 comença aquest dijous 12 de setembre amb més de 17.000 alumnes a Sant Cugat entre P-3 i 4t d’ESO, repartits en centres públics, concertats i privats. Això suposa un increment de poc menys de l’1% respecte al curs 2018-2019, quan n’hi va haver 16.857. A Secundària els alumnes han augmentat, mentre que a Primària han disminuït.
En total, a Sant Cugat hi ha una seixantena de centres educatius, des de les escoles bressol fins a universitats. Enguany, tornen a aparèixer dos cursos bolet a centres santcugatencs, al Ciutat d'Alba i a l'Arnau Cadell.
Escola pública o concertada?
A Primària i Infantil, un 46% de les famílies santcugatenques opta per una de les dotze escoles públiques, mentre que un 36% es decanta per centres concertats. Les escoles privades reben el 18% dels infants d’entre P-3 i 6è de Primària. En canvi, a l’ESO, 4 de cada 10 estudiants està en centres concertats, mentre que el 38% escull un dels cinc instituts públics. Un 22% acaba en centres privats.
L'educació a Sant Cugat en xifres
Reivindicacions de les famílies
“A l’inici del curs tenim els mateixos neguits. Volem que l’escola estigui a punt, tenir el material escolar i algunes famílies tenen el neguit afegit de començar un cicle nou”, expliquen des de l’Associació de Famílies d’Alumnes de Sant Cugat.
Una de les principals reivindicacions és la “total gratuïtat de l’ensenyament públic” i que es “doti a tots els centres dels materials que necessiten perquè les famílies no hagin que fer aquesta despesa després de pagar els seus impostos”.
“Ens preocupa l’estat de les instal·lacions educatives, les obres pendents, la massificació, els augments de ràtio i els fons públics que es destinen a l’escola concertada enlloc d’invertir-los en una escola pública i de qualitat”, emfatitza l’associació.
Material escolar
La despesa escolar mitjana per infant a l’Estat se situa en els 1.993 euros anuals, segons l’Organització de Consumidors i Usuaris. Aquest cost inclou les quotes escolars, despeses de material, bates, xandalls, uniformes, llibres...
En escoles públiques, la inversió se situa al voltant dels 1.100 euros, mentre que en privades pot superar els 6.000 euros. Pel que fa al material escolar, el cost mitjà per aquest curs se situarà entre els 80 i els 100 euros. Els llibres encara són una de les despeses més rellevants i la previsió de l’OCU és que el la inversió sigui de 124 euros a Primària i de 264 euros a Secundària.