Aquest diumenge 13 d’abril arrenquen les activitats religioses de Setmana Santa amb el Diumenge de Rams, un dels actes més multitudinaris de l’any a Sant Cugat. Mossèn Emili Marlés explica què és la Setmana Santa i com se celebra a la ciutat. Enguany, el TOT Sant Cugat celebra 40 anys i per fer-ho organitza una festa solidària el 24 de maig, en benefici de Càritas. Per això es publicaran diferents temes relacionats amb la parròquia i Càritas.
Des del 2018 que està a Sant Cugat. Ha fet un canvi a la parròquia en el sentit d'innovació des que va agafar les rendes?
Sí, però no només ho he fet jo, sinó amb més gent. Tenim un equip d'evangelització, que som persones que anem pensant totes aquestes coses. Moltes de les innovacions que fem a la parròquia surten d’aquest grup, que ens obliga a pensar en el futur. Perquè si no, com passa també en un diari, el dia a dia se’ns menja. Tenir un àmbit on es pensi com volem que sigui la parròquia d’aquí a cinc anys, què fem aquest any de nou, què necessitem i com ens hem d’organitzar, és clau.

Mossèn Emili és el rector de la Parròquia de Sant Pere d'Octavià des del 2018. FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)
També hi ha un enfocament especial cap als joves?
Sí. Aquesta part l’està treballant molt mossèn Àlex, que és molt creatiu i mou molt les persones. Amb els joves ha sigut un dels fenòmens de la parròquia. Ell també treballa amb aquesta mentalitat de crear grups de voluntaris i treballadors que pensin i impliquin moltes persones.
I tot això, com s’aconsegueix?
Una de les coses importants és que tots som voluntaris. Això fa que la gent senti molt seva la parròquia. Fer activitats aquí et connecta amb moltes persones i et fa créixer. És molt bonic tot el que fem, i totes les persones tenen moltes ganes d’ajudar i col·laborar.
Sovint es creu que els creients són sobretot persones grans. Això també passa a Sant Cugat?
Aquí sorprèn molt. Hi ha molts joves que formen part de la parròquia. Potser n’hi ha uns 40 que venen regularment, però en general es mouen uns 200 joves.
A la missa també es nota aquesta varietat d’edats?
Sí, totalment. Quan vens a missa aquí, veus gent gran, que és molt important, però també gent de 50-60 anys, matrimonis joves amb fills, nens i joves. Per exemple, a la missa de les 11 vam comptar un dia normal que hi havia 50 nens d’entre 0 i 5 anys.
Què fan d'especial per als nens?
Hem implementat una catequesi nova a les 11 h, que hem importat d’Itàlia: les catequesis del Montpastor, pensades per a nens de 3, 4 i 5 anys. És molt bonic, perquè és tot en format mini.
I per la resta de nens?
També tenim molts nens de 5 a 12 anys. A quasi totes les misses del diumenge, durant l’homilia, els nens van a la sagristia, on uns catequistes els expliquen l’evangeli adaptat a la seva edat, perquè els hi arribi el missatge d’una manera que entenguin i els connecti.
La gent a vegades se sorprèn del ritme de la parròquia?
Sí, perquè molts es pensen que a Sant Cugat es fa missa només algun dia, però aquí es fa missa cada dia.
Quantes misses es fan a la setmana a Sant Cugat?
Cada dia se celebren dues misses: una al matí i una al vespre.
I quanta gent hi assisteix habitualment?
Al matí hi venen unes 100 persones i al vespre unes 200. Això ha crescut molt, especialment després de la Covid, que ens va ajudar molt perquè vam començar a fer les misses per YouTube, i això ens va permetre connectar més amb les persones de la parròquia i de Sant Cugat. Quan vaig arribar, la missa es feia en un lateral, davant la Mare de Déu dels Sants, però vaig pensar que ho havíem de fer al mig perquè no hi cabíem. Ara, el meu proper somni és que hàgim d’obrir les pantalles entre setmana, com ja fem els diumenges, perquè la gent no hi càpiga a dins.
I el diumenge? Quanta gent hi ve?
Els caps de setmana hi ha molta gent de Sant Cugat que marxa fora, però habitualment, el volum de persones que venen a missa cada diumenge és d’unes 2.200 persones. La comunitat en general la podem calcular en unes 3.000 o 4.000 persones, però les que assisteixen regularment a missa, comptades una per una, són unes 2.200.
I al llarg de l’any, quantes persones participen en les celebracions litúrgiques?
Si ho comptem a la baixa, calculo que passen per la parròquia unes 300.000 persones l’any en celebracions litúrgiques. És com una pàgina web: hi ha visites úniques i visites totals. Aquí parlem de visites, és a dir, algunes persones són habituals i altres més puntuals, però el volum total és molt gran.
I la Casa Abacial també és molt activa!
Sí, la Casa Abacial s’utilitza molt. També vaig fer un càlcul tirant a la baixa i surten unes 50.000 persones l’any utilitzant-la per activitats. Ara mateix, s’ha quedat petita. Hi ha dies que està tot ocupat. Ens hem hagut de coordinar millor. Hem comprat un programa de gestió d’espais, com els que s’utilitzen per a les pistes de pàdel, per evitar que la gent arribi i no sàpiga on posar-se.

Mossèn Emili és el rector de la Parròquia de Sant Pere d'Octavia des del 2018 FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)
Com comença la Setmana Santa a Sant Cugat?
Amb el Diumenge de Rams, que recorda l’entrada festiva de Jesús a Jerusalem. A la plaça hi ha milers de persones, està plena a vessar. Després assisteixen a les diferents misses del dia, i en total passen unes 3.400 persones per l’església. I la lectura de la Passió, que pot ser llarga, la projectem per pantalla, acompanyada d’imatges de Duccio di Buoninsegna, un pintor italià del segle XIII, de la mateixa època en què es va construir el Monestir. Així ajudem la gent a entendre millor el relat. El meu desig és que la gent vingui i que surti de missa pensant "quina missa que he viscut". Volem que tothom faci una experiència real de Jesucrist, i que en surti amb pau, alegria i esperança.
I Dijous Sant?
Recordem l’Últim Sopar i la instauració de l’Eucaristia. És un dia molt significatiu. Un moment molt especial és el gest de rentar els peus, que nosaltres també fem. És un símbol de servei per part del mossèn. També fem una pregària de l’hort de Getsemaní, acompanyant Jesús en el moment que el prenen.
I el Divendres Sant?
Comencem amb un Via Crucis molt concorregut: quan vaig arribar hi venien unes 90 persones, ara n’hi ha 400 o 500. Sortim amb el Crist de Vasconcel, que és molt estimat. El Crist és obra de Vasconcel, un escultor que va viure aquí i que sembla que era deixeble de Rodin, l’autor del famós Pensador. És una escultura de fusta, molt sòbria i monocromàtica, sense colors. Té els ulls oberts, una mà en posició oberta, com d’acollida, i l’altra mà assenyala cap al cel. Transmet serenor i ajuda a la reflexió.
I Dissabte Sant?
Al matí celebrem Laudes, igual que el Dijous Sant. Són molt especials perquè expliquen què passa entre la mort i la resurrecció de Jesús. És quan es diu que “descendeix als inferns”, i ho expliquem en un ofici molt visual i simbòlic.
I la Vetlla Pasqual?
És la celebració més important de tot l’any. S’ha de fer de nit, i mirem l’hora exacta de la posta de sol per començar-la. És una celebració llarga i molt preparada, on tot comença a les fosques amb l’entrada del ciri pasqual, símbol de Crist ressuscitat. La gent encén llums a partir d’aquest ciri, i és molt visual i emocionant. Hi ha moltes lectures i les acompanyem amb imatges projectades. També es bategen adults: enguany potser uns 10 adults, tot i que en total n’hi ha uns 60 en procés de retorn o creixement en la fe.
Què passa el Diumenge de Pasqua?
És el gran dia de la resurrecció i coincideix amb la primavera. És un dia de llum i alegria. L’església està plena de flors.
A les caramelles també hi participen?
Sí! Tot i que no són una iniciativa pròpia de la parròquia, les caramelles venen a cantar després de la missa de les 12. Cap a la una del migdia arriben i donen un toc festiu preciós a la celebració.
Durant Setmana Santa, molts fidels marxen de Sant Cugat?
Hi ha de tot. Per Diumenge de Rams, és més fàcil que la gent sigui aquí. Alguns marxen uns dies, però tornen per Dijous Sant o la Vetlla Pasqual. I també hi ha qui es queda tota la setmana i viu totes les celebracions.
Quina és la millor manera de viure la Setmana Santa com a cristià?
El millor lloc per passar-la és Sant Cugat. Són dies de descans, sí, però també dies per viure amb intensitat les celebracions litúrgiques. Quan es viu així, realment et marca. I al final, el Diumenge de Pasqua, la celebració amb la coca és molt especial i es nota amb la resposta que rebem de la gent.
I les caramelles també hi participen?
Sí! Tot i que no són una iniciativa pròpia de la parròquia, les caramelles venen a cantar després de la missa de les 12. Cap a la una del migdia arriben i donen un toc festiu preciós a la celebració.
Heu notat que cada cop hi ha més participació?
Sí, cada cop hi ha més persones que es queden per viure totes les celebracions. I això és molt positiu, perquè els fa bé i perquè notem que el missatge arriba. El feedback és clau per veure si impactem o no.
Teniu intenció de fer créixer les celebracions de Setmana Santa a Sant Cugat?
Sí, però no tant en nombre, sinó en qualitat. No volem fer com a Sevilla, on hi ha processons cada dia. Preferim centrar-nos en allò essencial. Si fem moltes coses, potser es perd el focus. El més important per a nosaltres com a comunitat catòlica són les celebracions litúrgiques, i aquí és on volem posar l’èmfasi.
Què significa Càritas per vostè, mossèn?
Per mi, Càritas Sant Cugat és una part molt important de la parròquia i molt estimada. També crec que està molt valorada a la ciutat. La gent confia en Càritas perquè fa molts anys que es treballa bé i recullo una manera de fer molt ben feta i reconeguda per tothom.
Com s’adapta Càritas als canvis socials?
La pobresa canvia amb el temps, i nosaltres ens anem adaptant per poder donar resposta a les necessitats noves. Per això tenim programes que van canviant segons les situacions.
Què és el més important per vosaltres en la relació amb les persones que ateneu?
El més important és que sentin proximitat amb els voluntaris. Es fa un treball molt personal, com per exemple amb el reforç escolar o al menjador, que no és només per alimentar sinó per ajudar a sortir de la pobresa.
Quina és la filosofia del vostre menjador social?
No volem cronificar la pobresa. Volem ajudar a sortir-ne. I per això, al menjador es fa un acompanyament. A diferència de menjadors més impersonals, aquí hi ha un vincle amb les persones.
Quins altres recursos tenen?
Tenim pisos per a homes i dones, especialment per a mares amb nens. L’objectiu és que puguin viure en condicions i iniciar un procés de recuperació. També els ajudem amb el currículum, a buscar feina, etc.
Han tingut experiències positives de persones que han superat situacions difícils?
Sí, per exemple, en el grup GAM vam veure com persones que van passar per Càritas fa 15 anys ara estan molt bé i venen a compartir els seus testimonis. Això dona molta esperança.
També oferiu formació?
Sí. Sobretot per a persones migrades. Els ensenyem coses bàsiques com netejar una casa, cuinar, etc., per ajudar-los a trobar feina més fàcilment.
Com valores l’actual situació d’habitatge a Sant Cugat?
És un tema molt preocupant. Hi ha molta gent vivint en habitacions compartides, fins i tot famílies. I això afecta molt la qualitat de vida. El nostre pis per a mares solteres busca precisament evitar aquestes situacions tan difícils.
Hi ha persones que venen d’altres llocs a viure al carrer a Sant Cugat?
Sí, sobretot de Barcelona, on viure al carrer és més dur. Hi ha cert fenomen de desplaçament. Alguns viuen en infrabitatge, com cotxes o caixers automàtics.
Què representa per a vostè escriure setmanalment al TOT Sant Cugat?
Per mi ha estat una gran oportunitat. Quan vaig arribar, no havia escrit mai cap article. Ara escriure cada setmana em connecta amb gent que no ve a missa i em permet compartir la vida de la parròquia. El TOT Sant Cugat ajuda molt a fer poble.
Com valora que la festa dels 40 anys del TOT sigui solidària amb Càritas?
És un regal. Hi ha moltes entitats a Sant Cugat i que ens hagueu escollit ens omple d’agraïment. Sempre ens heu ajudat a fer ressò de les activitats i campanyes, com la “800 per 10”.
Què és la campanya “800 per 10”?
Busquem 800 famílies que donin 10 euros al mes. No sembla gaire, però pot fer una gran diferència. És una manera de fer col·laboració regular i sostinguda.
Creu que Sant Cugat és una ciutat solidària?
Molt. Hi ha persones amb recursos que col·laboren, però també gent que té poc i també ajuda. Això és molt valuós.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.