El Sindicat de Llogateres de Sant Cugat del Vallès s'ha presentat en societat aquest dijous, 13 de juliol, davant una seixantena de persones amb l'objectiu de constituir-se com un grup d'incidència a l'hora de regular els preus dels lloguers.
Com ha explicat Mariona Soria, membre de la comissió de comunicació del sindicat, l'objectiu d'aquesta primera assemblea era donar-se a conèixer. "Exposar que tenim un problema a Sant Cugat amb els lloguers, amb l'encariment dels lloguers, i que és un problema que afecta molta gent que encara no s'havia unit. I ara ho fem, per primera vegada perquè tenim la necessitat de defensar el dret d'habitatge dels llogaters i llogateres de Sant Cugat de la mateixa manera que es defensa el dret d'habitatge d'un propietari".
En aquest sentit, ha remarcat que es vol defensar que "el lloguer és una manera de viure, i no és ni menys ni més que ser un propietari. Hem triat ser llogaters, i volem que aquest lloguer sigui segur, estable i assequible".
El primer objectiu del sindicat, que just arrenca, és "recopilar informació sobre casos que afecten persones que viuen a Sant Cugat, sobretot els relacionats amb moviments especulatius; moviments de compra massiva d'habitatges de lloguer que ara estan començant a fer fora gent perquè se'ls acaba el contracte i els fan fora no renovant o, si renoven, a un preu molt més alt que el que tenen actualment", ha exposat Soria.
Un cop recopilada aquesta informació, "intentar mirar solucions i lluitar, sobretot, perquè l'índex de preu de lloguer que s'ha fet públic serveixi per fer una regulació", ha remarcat. "Volem que Sant Cugat sigui la puta de llança de la regulació del lloguer, perquè ho tenim tot: tenim els llogaters , tenim els moviments especulatius, i tenim els lloguers més alts de tota Catalunya. Per tant, si volen provar amb nosaltres si funcionaria una espècie de regulació del lloguer, estem disposats", ha detallat.
Per fer-ho possible, ha explicat que "volem que siguem molts, perquè així podrem fer més força davant de les institucions". En aquest sentit, ha exposat que "volem ser interlocutors davant de l'Ajuntament quan es parli d'habitatge. Perquè, evidentment, tot el que decideixi l'Ajuntament, tot el que decideixi a partir d'ara la Generalitat en relació a l'índex de preus de lloguer, ens afectarà d'alguna manera".
És per això que el sindicat vol dir "som molts, estem afectats per això, i volem ser part de la solució".
El nucli inicial del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat el configura una quinzena de persones. "És un entorn que s'ha creat de manera espontània, però amb la primera assemblea, i amb les següents, el que volem dir és que això no ho podem fer sols, ho hem de fer molta més gent", ha emfatitzat. "Ens organitzarem per comissions, en les que cadascú aporti els seus coneixements i experiència, per constituir-nos finalment com un grup d'incidència", ha remarcat.
De la primera assemblea oberta a la plaça d'en Coll han participat una seixantena de persones que, després d'escoltar la presentació han exposat els seus casos particulars. Casos com el fet que la classe mitjana es vegi amb problemes per canviar de pis per les condicions de lloguer, i més sabent que tres anys després estaran amb la mateixa problemàtica; edificis que s'han venut i no es renoven els contractes dels actuals inquilins, o les dificultats per accedir a un pis de protecció oficial, sumat al baix nombre d'aquest tipus d'habitatges, entre altres.
Igualment, els participants han fet una primera proposta d'idees d'accions que es poden fer des del sindicat, entre altres, elaborar propostes per a una nova llei de lloguer, informar els llogaters dels seus drets, visibilitzar la situació amb un símbol als balcons que faci veure que són moltes les persones afectades, o fent petites accions de visibilitat com difondre els casos personals.
L'acte ha finalitzat amb una crida a sumar-se al col·lectiu, que es pot contactar a Twitter (@LlogaterStCugat), a la seva pàgina de Facebook, o al correu electrònic sindicatlloguersstc@gmail.com.