"No som invisibles": Sant Cugat es manifesta pels drets de les persones amb discapacitat

Durant l'acte, es reclama la necessitat d'eliminar les barreres arquitectòniques i millorar accessibilitat en la vida quotidiana, el treball i la cultura

Sant Cugat s'ha manifestat a favor dels drets de les persones amb discapacitat a través del lema "No som invisibles". Ho ha fet aquest dimarts 3 de desembre a les 11.00 hores a la Plaça de la Vila amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.  

L'alcalde, Josep Maria Vallès, ha reflexionat sobre el lema d'aquest any: "No som invisibles: tres senzilles paraules, carregades de significat, que ens recorden que no podem permetre que ningú quedi condemnat a la invisibilitat, que totes les veus compten i que cada persona té dret a ser vista, escoltada i valorada igualment".

Llenguatge de signes a l'acte institucional del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. FOTO: Lluna Fabregat

Llenguatge de signes a l'acte institucional del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. FOTO: Lluna Fabregat

 

Durant l'acte institucional, Llorenç, Montserrat i Anna, membres de l'ONCE i de l'Associació Catalana per a la Integració de les Persones Cegues, han llegit el manifest, que ha reclamat els drets a la mobilitat accessible per la ciutat, vida laboral, vida diària i quotidiana autònoma. 

El manifest ha exposat l'entrada en vigor del nou codi d'accessibilitat de Catalunya: "DECRET 209/2023, de 28 de novembre". I, per això ha reivindicat la necessitat de tenir una societat accessible: "És fonamental per tal que totes les persones puguin dur a terme les activitats de la vida diària i quotidiana de la manera més autònoma possible". 

 

Barreres arquitectòniques, mobilitat i accessibilitat

Durant l'acte, s'ha mostrat que un apartat important del codi parla de la mobilitat per les zones urbanes de les ciutats. Per aquest motiu, els portaveus han demanat que s'apliqui el codi com més aviat millor a les barreres arquitectòniques de la ciutat i que es desenvolupi el pla d'accessibilitat. També han demanat que s'eliminin els obstacles que dificulten caminar de manera autònoma, que es facin encaminadors perquè les persones cegues puguin arribar als llocs sense desorientar-se i que els pas de vianants tinguin el rebaix adient i l'encaminador fins a la façana. 

A banda, també s'ha posat sobre la taula la necessitat de realitzar les podes adients perquè les branques no interfereixin en el camí accessible, que no es posin obstacles nous i que es facin campanyes de sensibilització. 

Pel que fa als establiments, els portaveus han demanat que els comerços siguin accessibles i tinguin acompanyament per realitzar compres i que els bancs instal·lin caixers automàtics i apps accessibles. De la mateixa manera, s'ha demanat que hi hagi accessibilitat tant per a pagar autònomament amb targeta, a les pantalles tàctils i també a les webs dels serveis de l'administració.

Els portaveus de l'ONCE i

Llorenç, Montserrat i Anna, membres de l'ONCE i de l'Associació Catalana per a la Integració de les Persones Cegues. FOTO: Lluna Fabregat

 

El dret laboral de les persones amb discapacitat

Els portaveus de l'ONCE han exposat el dret a treballar en entorns laborals inclusius i accessibles i han demostrat la seva preocupació: "Només tenim feina una de cada cinc persones amb discapacitat. Aquesta xifra ens preocupa perquè el treball ens permet la inclusió social". 

Per aquest motiu, han demanat "una feina digna per poder tenir una vida independent" i que les administracions i les empreses "compleixin la llei i reservin més llocs de treball per a persones amb discapacitat". "Volem tenir un sou digne perquè, quan siguem grans, ens puguem jubilar i tenir un suport adient. Viure amb discapacitat és més car". 

 

La cultura, a l'abast de tothom

La cultura també és fonamental per a la integració. Per això, Llorenç, Montserrat i Anna han demanat que els edificis culturals comptin amb les instal·lacions i el servei d'acompanyament adequats.

En aquest sentit, han demanat que els museus disposin de recursos que puguin tocar amb les mans i un servei d'acompanyament; que els cinemes, teatres i televisió pública disposi de programes amb audiodescripció; i que els teatres ofereixin programes en braille i macrocaràcters i permetin adquirir entrades autònomament a través de les pàgines web.

Acte institucional del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. FOTO: Lluna Fabregat

Acte institucional del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. FOTO: Lluna Fabregat

 

Per tot això, Vallès ha expressat la necessitat de seguir avançant: "La inclusió no és un objectiu, sinó un camí que recorrem junts cada dia". "Com a societat, tenim encara molt camí per recórrer i aconseguir enderrocar les barreres físiques i socials. Aconseguir una ciutat inclusiva és un ideal, però també és una responsabilitat compartida" ha conclòs. 

El portaveu Llorenç ha reivindicat: "Hem d'aconseguir que l'entorn ens capaciti i no que ens discapaciti més".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem