El 2024 ha estat un any rellevant per la vida social, política i cultural de Sant Cugat. Les retallades, l'acord pels jutjats propis, el final del litigi per la protecció de Torre Negra, el clam per la pacificació dels entorns escolars o l'aposta per ubicar La Mirada a la Guinardera han estat alguns dels fets més destacats.
Any de retallades per tornar a la “normalitat”
“Estem treballant en totes les àrees per intentar revertir la situació en un sol any”. Així va explicar el tinent d’alcaldia d’Economia, Carles Brugarolas, l’estratègia del govern de Junts i ERC per superar la situació financera heretada del mandat del tripartit. L'estratègia va ser concentrar les retallades el 2024 per tancar l'any en positiu i sortir de la tutela de la Generalitat, després del dèficit de 22,3 milions d'euros heretats del mandat del tripartit.
La conseqüència de tot plegat han sigut les reduccions de pressupost en molts àmbits, des de la cultura fins a les inversions o la cooperació, amb fets com el tancament del Centre d'Art Maristany. De fet, el teixit social i cultural de la ciutat ha aixecat la veu contra les retallades patides, com s'ha sentit en la Festa de Tardor, el Carnaval o la Festa Major Alternativa. El compromís del govern era no afectar els serveis socials i suport als més vulnerables.
Josep Maria Vallès: “Ens vam veure en l’obligació de presentar un pressupost amb importants ajustaments”
“Ens vam veure en l’obligació de presentar un pressupost amb importants ajustaments”, va explicar l’alcalde, Josep Maria Vallès. Ara la mirada està posada al 2025, amb la voluntat de sortir de la tutela financera: “Hem treballat des de totes les àrees del govern per redreçar aquesta situació i aconseguir una gestió eficaç”.
La Mirada s’acosta a la Guinardera i abandona el Bosc
Sant Cugat ha impulsat els primers tràmits per situar La Mirada en un terreny de la Guinardera i allunyar-se del Bosc de Volpelleres. El govern de Junts i ERC ha apostat per encetar aquesta via, ja que ha considerat que és més viable econòmica, jurídica i ambientalment. Aquest 2024 s’ha aprovat inicialment la modificació urbanística per ubicar La Mirada a la Guinardera. Un espai que no ha agradat a la comunitat educativa, per la seva llunyania amb el barri de Volpelleres i per la seva proximitat amb la C-16. De fet, l'AFA ha demanat ajuda a la Generalitat.
Completada la vianantització de l’avinguda de Cerdanyola
La vianantització del tram de l'avinguda de Cerdanyola entre Borrell i Torre Blanca FOTO: Ajuntament
La vianantització de l’avinguda de Cerdanyola ha arribat al seu fi després de 4 anys d'obres i una inversió de 2,6 milions d'euros. L'avinguda ha canviat totalment i s'ha convertit en un passeig de plataforma única i vianantitzat, amb nou arbrat i mobiliari urbà. El primer tram urbà de l’avinguda no està vianantitzat.
Dos atropellaments a infants alerten la comunitat educativa
La comunitat educativa de Sant Cugat ha sortit al carrer aquest 2024 per reivindicar la pacificació dels entorns escolars, després que es produïssin almenys dos atropellaments. El 6 de març, una nena de 3 anys va ser atropellada per una moto a la sortida de l’Escola Joan Maragall, en un tram per a vianants. El 2 de maig, un cotxe va atropellar una mare i els seus dos fills a les rodalies del Gerbert d’Orlhac i va fugir.
Col·lapse diari a l’AP-7
Un accident a l'AP-7 a Sant Cugat ha deixat 8 ferits. FOTO: Bombers
“Retencions quilomètriques a l’AP-7”. “Col·lapse a l’AP-7 per un accident a Sant Cugat”. Són dues de les notícies més habituals que s’han publicat al TOT durant el 2024 a la ciutat. L’autopista ha viscut un gran augment del trànsit i, per tant, dels accidents i de les retencions. Entre gener i agost de 2024, l’AP-7 va registrar 462 accidents amb ferits, un 28% més que el 2019. Les retencions també s’han disparat: en els primers 8 mesos de 2024 s’han comptabilitzat 5.622 hores de retencions, mentre que en tot el 2019 en van ser 3.776.
El Pla de Confort Climàtic posa ombres a les escoles públiques
L’Ajuntament de Sant Cugat ha impulsat el Pla de Confort Climàtic per ajudar les escoles públiques de Sant Cugat a mitigar els efectes de les altes temperatures i les onades de calor. El Consistori ha invertit 620.000 euros per dotar els centres educatius de les eines necessàries per a garantir el benestar dels infants, amb la instal·lació d'aires condicionats, ventiladors, pèrgoles i tendals.
Any i mig de presó per les dones que van tallar els FGC el 8-M
Concentració de 8 Mil Motius a l'estació de Sant Cugat FOTO: TOT
El Jutjat de Terrassa va condemnar a un any i sis mesos de presó a les set santcugatenques que van tallar la circulació dels FGC a Sant Cugat durant la vaga feminista del 8 de març de 2018. A més, el Jutjat va exigir 26.169 euros de responsabilitat civil, tal com havia demanat en un primer moment FGC. El col·lectiu de suport 8 Mil Motius ho va qualificar de la “condemna més greu al feminisme”.
Retard en l’obertura del teatre de La Unió Santcugatenca
El teatre de La Unió Santcugatenca tenia previst obrir portes durant aquest 2024. Amb el consorci que es va signar entre La Unió Santcugatenca i l’Ajuntament el 2017 encara sense dissoldre’s, l’obertura d’aquest espai no s’ha dut a terme el 2024. L’entitat ha acusat l’Ajuntament de posar en escac “el model i projecte de futur de l’entitat”, tal com va manifestar.
La ciutat avança per tenir uns jutjats propis
Sant Cugat està més a prop que mai de tenir jutjats propis, reivindicació històrica a la ciutat. Junts va introduir una esmena a una llei impulsada pel govern espanyol que ha permès la creació d’un partit judicial propi. És un pas imprescindible per tenir jutjats. Ara, serà la Generalitat qui haurà de desenvolupar la infraestructur, en el terreny cedit per l'Ajuntament, al costat dels Mossos.
L’Escola La Floresta viu l’esperada transformació
L’Ajuntament de Sant Cugat ha realitzat l’estiu de 2024 les reivindicades obres de remodelació a l’Escola La Floresta, que es van suspendre el 2023. El Consistori ha invertit 370.000 euros per transformar i modernitzar el centre.
Tanca la comissaria de la Policia Nacional a Sant Cugat
La comissaria de la Policia Nacional a Sant Cugat ha tancat les portes. Situada al carrer del Vallès número 1, l’oficina va deixar de funcionar a finals d’agost. El cos policial va argumentar la decisió pel mal estat del local. Per ara no hi ha alternativa i la Policia diu que l'Ajuntament ha d'oferir el local.
Les llicències d’obra: de 461 a 70 dies en només un any
L’Ajuntament de Sant Cugat ha aconseguit reduir el termini d’atorgament de llicències de manera dràstica durant el 2024. Si al juny de 2023, s’arribava a trigar més de 24 mesos en llicències majors, sent la ciutat on més s’endarreria el procés, a l’estiu de 2024 havia baixat a 70 dies. En canvi, a Valldoreix s'han allargat els terminis i el govern ha expressat la seva preocupació.
Drogues i conflictes a la plaça d’en Coll i a l’estació de la Floresta
Operatiu de la Policia Local a la Plaça del Coll FOTO: Cedida
Veïns de la plaça del Coll van alertar a l’Ajuntament el seu malestar al perquè una desena de persones “alterava la convivència de la zona”. Drogues, botellades, baralles, brutícia i xivarri són algunes de les queixes que van exposar els veïns. L’Associació de Propietaris i Veïns de la Floresta també va demanar “mesures excepcionals” a l’Ajuntament davant “l’incivisme” al voltant de l’estació de FGC.
La justícia tanca definitivament la porta a urbanitzar Torre Negra
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va denegar definitivament el recurs presentant per Núñez i Navarro per construir a Torre Negra i va confirmar la potestat de l’Ajuntament per declarar el sector no urbanitzable. S’ha posat fi a més de trenta anys de litigi i mobilització popular per protegir l’entorn. Els propietaris han anunciat que reclamaran indemnitzacions milionàries.
Manel Sánchez, fill predilecte de Sant Cugat a títol pòstum
Manel Sánchez en una foto del TOT FOTO: Artur Ribera
L’Ajuntament de Sant Cugat va nomenar l’activista social i veïnal Manel Sánchez fill predilecte de la ciutat a títol pòstum. Mort el setembre de 2023, el Consistori el destaca per ser “un lluitador incansable en defensa de la millora dels serveis públics i del benestar dels veïns de Sant Cugat, compromès també amb la defensa de l’entorn i el medi natural”.
Adjudicat el servei de recollida de residus i neteja
127,6 milions d'euros per 10 anys. Sant Cugat ha adjudicat el contracte de neteja viària i recollida de residus, el més gran de l'Ajuntament. La Unió Temporal d'Empreses formada per Valoriza i Acciona ha guanyat el concurs públic, en el qual s'hi havien presentat dues empreses més. Sant Cugat posa el dia el contracte de neteja i recollida, que havia caducat el 2021, amb la finalitat de millorar el servei, adaptar-lo a la ciutat i fer-lo més sostenible. Valoriza ja gestionava el servei des del 2011 i ara ho seguirà fent, però de manera conjunta amb Acciona.
Es passarà de 8 a 13 milions d'euros l'any, s'eliminaran els contenidors soterrats i es millorarà la flota de vehicles. Una de les empreses que es va presentar ha presentat un recurs al Tribunal Català de Contractes, el que endarrerirà la posada en marxa del nou servei.
Sant Cugat arreglarà les voreres en més de 150 carrers
Voreres en mal estat FOTO: Cedida
Sant Cugat invertirà al voltant de 20 milions d'euros en arranjar voreres i calçades en més de 150 carrers de Sant Cugat en els pròxims 5 anys, arran del Pla de Voreres que ha presentat l'Ajuntament de Sant Cugat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.