Sant Cugat compta amb un gran patrimoni que dona testimoni del passat del municipi i de la història dels seus habitants. El Monestir de Sant Cugat, jaciments arqueològics o el centre històric són alguns exemples de les emprentes del passat en els nostres dies. Un altre cas són les masies, algunes amb segles d'història i que recorden com es vivia antigament al poble. Des del TOT us acostem nou masies que val la pena conèixer a través de passejades o excursions. A sota hi ha un mapa amb les nou masies ubicades perquè les pogueu anar a veure!
1. Can Trabal. FOTO: Artur Ribera
Masia d'origen medieval, si bé el seu aspecte resulta irreconeixible per les reformes que els antics propietaris iniciaren a la meitat del segle XVIII i que va culminar en Bartomeu Trabal al darrer terç segle XIX. A la masia s'hi conserva un fons documental amb continuïtat des de l'any 1327 i ja des dels inicis la nissaga dels Trabal (Taraval o Tarabal) s'ocupa de l'explotació de les terres d'aquest mas. La façana principal de la masia té un rellotge de sol i una balustrada ceràmica amb pilastres amb gerros, que en el bell mig té el rètol de Bartolomé Trabal amb unes grans lletres de ceràmica vidriada. Tots els elements de ceràmica són de la Terrisseria Arpí. El conjunt està molt ben conservat.
2. Torre Negra. FOTO: Artur Ribera
Construcció militar romànica, molt ben conservada, de planta quadrangular i tres pisos d'alçada amb una torre quadrada adossada a un angle de l'edifici. Ubicada en un espoló natural entre dues torrenteres, en el límit entre la Serra de Collserola i els conreus més meridionals de la plana del Vallès amb vistes sobre la totalitat de l'horitzó al nord. El seu origen es remunta al segle XII, en un castell anomenat Ricanli o Ricard, erigit en època de l'abat Ermegol i sembla que fou reconstruïda entre els segles XIV i XV. Els primers habitants coneguts foren els Vilanova, al segle XII. Posteriorment passà a la família dels Palou.
3. Can Monmany. FOTO: Artur Ribera
Antic mas d’origen medieval, el nom més antic que coneixem és el de Mas Serrabona (s. XIV), més tard Can Clapers (s. XIV-XV) i després Mas Brunet. L’any 1640 Francesc Monmany, procedent de Sant Boi de Llobregat, compra el Mas Brunet i canvia així el topònim del mas. L’antiga masia, tot i ser la més gran del terme, no tenia l’esplendor de l’actual edifici i estava formada per un mas, una capella i una masoveria. Fins al 1867 va ser parròquia de Santa Eulàlia del Papiol. L’actual fesomia de l’edifici data del 1884, quan el seu propietari, Francesc Oliver-Monmany i Reventós, decidí transformar l’antic mas en un edifici senyorial. L’explotació agrícola de la finca ha anat lligada fonamentalment a la producció de vi.
4. Can Busquets. FOTO: Artur Ribera
Situada a la Floresta entre dos torrents. L'any 1047 s'anomenava Mas Fedilla i està documentada al segle XV, tot i que de la primera construcció no en queda res. El mas és de 1614, la capella del segle XVIII i la casa senyorial del 1864.
5. Can Delaire. FOTO: Artur Ribera
És de les masies millors conservades de Sant Cugat del Vallès i és d'estructura tradicional catalana. La documentació de la masia es va perdre durant la Guerra Civil i no se'n sap l'any exacte. Jacint Sanjuan Delaire, regidor als anys 1830 a l'Ajuntament de Sant Cugat, n'era el propietari. Abans de la plaga de fil·loxera de finals de segle XIX, gairebé tota l'extensió de la finca estava dedicada a la vinya. Quan la finca estava a ple rendiment es rebien més de 30.000 litres de vi del terç que pagaven. La construcció de la B-30 va ocupar dos milions de pams quadrats de la finca.
6. Can Bell. FOTO: Artur Ribera
S'ha conservat amb una fesomia molt autèntica. Es destaca un finestral renaixentista en una de les façanes, que demostra la puixança que va gaudir aquesta casa. L'any 1158 hi ha la primera referència al topònim Sanctos relacionat amb la inscripció "Domine -Bell de Mas Sanctus- Abe Maria Purisima. 1526" que hi ha al damunt de l'entrada. Al fogatge de 1553, s'esmenta com a Bel de Mas Sanctus. Aquesta casa es dedicà totalment al cultiu de cereals, de l'horta, aprofitant el curs d'aigua i la font propera, i, possiblement, a la vinya. Actualment, els propietaris estan demanant ajuda a l'Ajuntament de Sant Cugat per tal de poder conservar aquesta història masia de Sant Cugat.
7. Can Borrell. FOTO: Artur Ribera
És de les masies habitades de Sant Cugat que encara conserva més el seu passat agrícola i encara està envoltada de conreus. L'antiguitat de la masia no es coneix exactament, però s'ha parlat d'uns 300 anys.
8. Can Castanyer. FOTO: Artur Ribera
És la masia més antiga de Sant Cugat del Vallès i es parla que la construcció del mas pot ser molt anterior al 1084, quan el seu nom ja apareix en uns documents del Monestir. El nom de Castanyer apareix per primera vegada en un pergamí del 1438, que és el testament d’en Joan Castanyer de Campanyà. Compta amb una ermita datada des de l’any 1047, va ser parròquia fins a l’any 1492 i un cementiri que inicialment es feia servir per enterrar la gent que tenia relació amb el mas: propietaris, pagesos, mossos, parcers... Però a finals del segle XlX ja només s’hi enterra gent de la família i passa a ser un dels pocs cementiris privats de Catalunya.
9. Can Bova.
Can Boba és un edifici que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. La vall on està situada aquesta casa formà part d'uns dels termes més importants de Sant Cugat medieval. Els teus antecedents és possible que siguin antics encara que la seva construcció sigui moderna. És una casa pairal d'estructura de planta rectangular formada per planta baixa, pis i golfes. Manté simetria en la composició i en la disposició de les obertures. Al mig de la teulada s'aixeca una torre-mirador d'estructura quadrada. Cal destacar la capella adossada en una de les façanes laterals, és de planta rectangular i la seva façana està acabada per un front.
El mapa
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.